We bevinden ons in het begin van de jaren 1990 en Audi lijdt nog steeds onder een imagoprobleem ten opzichte van zijn landgenoten BMW en Mercedes. Om zijn ringen wat extra cachet te geven, had Audi al met succes ingezet op de autosport dankzij zijn quattro-vierwielaandrijving, wat de legendarische Audi Quattro Sport opleverde. Maar om het plaatje compleet te maken, ging Audi aankloppen bij Porsche om de 80 break (B4) een zetje te geven. Het idee: de eerste sportbreak op de markt brengen! Zo kan Audi het opnemen tegen de opgevoerde sedans die de concurrentie op dat moment al aanbood, zonder er lijnrecht tegenover te staan.
Is de RS2 een Audi of een Porsche?
Porsche nam de Audi S2 Avant als basis, de al wat sportievere versie van de break uit Ingolstadt, maar nam geen genoegen met een simpele ingreep om het vermogen op te voeren. Je zou de RS2 een echte ‘hybride’ auto kunnen noemen, maar dan in de oorspronkelijke zin van het woord, voor de term een ecologische connotatie kreeg. Enerzijds bleven de erkende kwaliteiten van de break van Audi behouden, met een herkenbare look en een ‘familiale’ uitstraling.
Maar wanneer je het gaspedaal intrapt, voel je duidelijk de invloed van Porsche. Die laatste nam niet enkel het uiterlijk van de RS2 onder handen, maar ook zijn motor ,remmen en ophanging. De RS2 rolde zelfs van de band in de Porsche-fabriek in Zuffenhausen. Daar werden ze opnieuw geassembleerd op basis van Audi S2’s die vooraf in de Audi-fabriek in Salzgitter werden gebouwd. Onder de vleugels van Porsche werd de Audi S2 dan de RS2 (voor RennSport), zoals te lezen is op het logo. Een hybride break, dus!

Exterieurdetails van Porsche…
De signatuur van Porsche in het ontwerp is al vanaf het eerste gezicht te zien. En het zijn net die specifieke details die me deden glimlachen toen ik het model ontdekte dat rechtstreeks uit de D’Ieteren-galerij werd gehaald voor deze test. Het model is bovendien gelakt in het iconische Nogaroblauw dat als lanceringskleur voor dit beestje werd gebruikt. Tel daarbij de specifieke bumpers voor de RS2 op, de zijspiegels geleend van de Porsche 911 (993) uit die tijd, maar vooral de geweldige Porsche Cup-velgen waardoor de grote remklauwen met Porsche-logo goed zichtbaar zijn. Kortom, alle details die mijn liefde voor duivelse breaks uit mijn jeugd hebben gewekt! Een liefde die trouwens nog steeds intact is, zoals ik me weer realiseerde achter het stuur van de Audi RS 6 Avant Performance…



… en Audi-kwaliteit in het interieur
Als je instapt, vallen niet per se de kleine details op die Porsche heeft toegevoegd, maar wel de Audi-kwaliteit van die tijd. Toegegeven, ons testmodel heeft maar weinig kilometers vergeleken met de RS2’s die soms worden aangeboden met meer dan 300.000 km op de teller. Maar de bouwkwaliteit van de RS2 valt niet te ontkennen. De materialen zijn solide en het geheel lijkt gemaakt te zijn om de tand des tijds te doorstaan, zonder overmatige slijtageplekken. En ondanks een merkbaar stevige vering hebben we tijdens onze test geen enkel gekraak gehoord van het interieur!
Sportieve en suggestieve accenten
Maar deze RS2 is geen Audi 80 Avant zoals de anderen. Je zit op geweldige kuipzetels bekleed met dik, egaal (en dus spekglad) leer. Leuker nog: we zien niet alleen de typische klokkenwinkel met witte tellers, maar nog een reeks extra kleine wijzerplaten op het dashboard. En dan besef je hoezeer we eenvoudige tellers kunnen missen in deze tijd van digitale dashboards! Om nog maar te zwijgen van de grote rode cijfers van de klimaatcontrole, met hun licht verouderde look, omringd door echte knoppen! De goede oude tijd, dus.



Vijfcilindersymfonie
Met een draai aan de sleutel (nog een reliek uit een vergeten tijd dat we met plezier herontdekken) en de vijfcilinder springt in leven met zijn typische rauwe klank. Hoewel er onder de motorkap nog steeds de 2,2 liter-vijfcilinder met 20 kleppen van de Audi S2 zit, klinkt het blok toch heel anders nu het door de specialisten van Zuffenhausen is aangepakt. Met zijn grote KKK-turbo en zijn specifieke uitlaat levert de motor nu 315 pk en 410 Nm. Voor die tijd was dat fenomenaal. Ter vergelijking: de BMW M3 E36 uit die tijd haalde 286 pk en 320 Nm uit zijn zescilinder. Met zijn quattro-vierwielaandrijving en zesversnellingsbak leverde deze break uit de jaren ‘90 de prestaties van een… Porsche: 0 tot 100 km/u in 5,4 seconden en een topsnelheid van 262 km/u!
Break met (bijna) twee gezichten
Om deze kostbare mechaniek netjes te laten opwarmen, starten we rustig. De gelegenheid om het familiale gezicht van de RS2 Avant 1994 te ontdekken. Al moeten we toegeven dat de stijve koppeling, de kracht die nodig is om van versnelling te wisselen, de precisie van het stuur en de stevige demping van het onderstel geen twijfel laten bestaan over de sportieve capaciteiten van het model. De motor is echter vrij tam bij lage toerentallen en het comfortniveau is correct.

Gebruiksaanwijzing gevraagd
Maar het is vooral op open wegen waar je van het tweede gezicht van de RS2 kan genieten. En daar worden we niet teleurgesteld. Al moeten we toegeven dat deze sportieveling zijn kunstjes niet zomaar aan iedereen openbaart, zoals we gewoon zijn van moderne sportwagens. Je moet de tijd nemen om hem te leren kennen voordat je er ten volle van kan genieten. Zijn grote turbo wordt pas wakker boven de 3.000 toeren, heeft een vrij lange responstijd en raakt dan nogal abrupt buiten adem boven de 5.000 toeren.
Maar na een paar ogenblikken heb je door hoe hij werkt. En dan gebeurt er iets magisch: dankzij de zesversnellingsbak kan je tijdens het optrekken altijd in het ideale toerengebied blijven. Door tijdens het remmen wat tussengas te geven om te anticiperen op het turbogat, kan je razendsnel de bocht uitaccelereren. En dan worden de prestaties, die op het eerste gezicht vrij middelmatig leken, plots explosief. En dat met een echt sterk karakter.



Hoeveel kost een tweedehands Audi RS2 Avant?
Zonder echt te tijd te hebben gekregen om te genieten van de specifieke ophanging van Porsche (op het eerste gezicht lijkt hij vrij vlak te sturen, ondanks zijn 1.600 kilo) en de quattro-vierwielaandrijving met zijn zelfblokkerende middendifferentieel, is het al tijd om de sleutels van deze ‘maagdelijke’ RS2 terug te geven. Goed nieuws voor liefhebbers op zoek naar een tweedehands exemplaar: gezien het succes bij de lancering hebben Audi en Porsche uiteindelijk 2.908 exemplaren gebouwd, in plaats van de oorspronkelijk geplande 2.200 stuks. Toch moet je vandaag nog steeds rekenen op een minimumbudget van 50.000 euro voor een tweedehands exemplaar. Maar de mooiste exemplaren kosten al snel 20.000 of 30.000 euro extra.