Jean-Francois Christiaens

27 MEI 2020

Banden: Belgen nemen het niet nauw met veiligheid

Volgens een studie van Touring rijdt één auto op 2 in België met een te lage bandenspanning rond. Nog erger is dat 15 procent op te ver versleten banden rijdt. Dat is slecht voor de veiligheid, voor het milieu en… voor de portefeuille. Wanneer heb jij trouwens het laatst je banden nagekeken?

Mobiliteitsorganisatie Touring heeft bijna 500 voertuigen in België gecontroleerd. Resultaat: de helft reed met een te lage bandenspanning rond. “Door het grotere rolvlak kunnen de banden oververhit geraken en klappen. Banden met een te lage spanning slijten ook sneller en vervuilen meer (7 procent hoger brandstofverbruik). Bovendien moeten ze eerder worden vervangen, wat dus ook voor extra kosten zorgt,” brengt Touring in herinnering.

Maar dat is niet alles: van de 500 door Touring gecontroleerde voertuigen reden er 74 rond met een profiel dat kleiner was dan de wettelijk vereiste 1,6 millimeter. Wie met zo’n banden rondrijdt, loopt niet alleen het gevaar op een boete van 116 euro, maar neemt ook risico’s met zijn eigen veiligheid: “Bij minder dan 3 millimeter profieldiepte wordt de remweg groter en neemt het gevaar op aquaplaning toe. Op een nieuwe band is de profieldiepte ongeveer 8 millimeter”, zo vertelt Touring.

Om die reden lanceert de mobiliteitsorganisatie een affichecampagne samen met de FIA (Internationale Autofederatie). “De bedoeling is om bestuurders op dit probleem te wijzen, want ondanks sensibiliseringscampagnes verbetert de situatie niet”. Touring brengt trouwens in herinnering dat er “elke dat 3.500 mensen op de wereld overlijden in een verkeersongeval. Bij 15- tot 29-jarigen zijn onveilige banden zelfs de belangrijkste doodsoorzaak”.
Advertentie
Advertentie
Advertentie