of


Nog geen account?

Dagelijkse nieuwsbrief

We brengen je dagelijks het beste autonieuws

Wekelijkse nieuwsbrief

We brengen je wekelijks het beste autonieuws


Dit account bestaat reeds

Sébastien Vanhouche

1 MEI 2025

Test: Chevrolet Corvette C8, een echte supercar, maar op z’n Amerikaans!

We namen plaats achter het stuur van de Corvette C8 Stingray en Z06 op het circuit van Zolder en het minste wat we kunnen zeggen, is dat de Amerikaanse supercar ons heeft verrast...

{"fr":"Deux Chevrolet Corvette C8 de course sur route forestière, rouge et grise en accélération.","nl":"Twee Chevrolet Corvette C8's racen op een bosweg, rood en grijs in versnelling."}
{"fr":"Deux Chevrolet Corvette C8 dans un virage, une grise et une rouge, sur circuit.","nl":"Twee Chevrolet Corvette C8, grijs en rood, nemen een bocht op het circuit."}

"De C8-generatie van de Corvette heeft niet alleen de looks, maar ook het uitgesproken karakter, de sportiviteit en de uitbundigheid van een supercar op zijn Amerikaans!"

Tot nu toe was hij voorbehouden voor de Amerikaanse markt en enkele Europese landen, maar nu arriveert de Corvette officieel in België dankzij de Hedin Automotive groep! En het is niet zomaar een Corvette, maar de 8ste generatie, de C8, die de Amerikaan van de wereld van sportwagens met voorin geplaatste motor naar die van supercars met de motor centraal achterin heeft gebracht! En het minste wat we kunnen zeggen, is dat deze transitie verduiveld goed geslaagd is.

Advertentie
Advertentie

Design

Echte supercar-looks, maar op zijn Amerikaans

Na een bestaan van ondertussen bijna 70 jaar onderging de Corvette een radicale verandering bij de overgang naar de 8ste generatie, de C8. De motor verhuisde van een vrijwel centrale positie voorin naar een centrale positie achterin, met alle esthetische veranderingen die dat met zich meebrengt! Met zijn lengte van 4,634 m, breedte van 1,934 m en hoogte van 1,235 m staat de Corvette lager op zijn wielen en is hij agressiever dan ooit! Het is nu echt een volwaardige supercar, vooral in de E-Ray en Z06-varianten die nog agressiever ogen met hun specifieke bumpers en zijdelingse luchtinlaten. Deze uitvoeringen zijn zelfs nog 5,3 cm langer en 9 cm breder! Optioneel maakt het Z07-pakket de Corvette nog sportiever, met name dankzij een grote achterspoiler. Maar ongeacht de uitvoering is één ding zeker: de Corvette hoeft niet onder te doen voor Europese supercars van merken zoals Maserati of McLaren. Qua uiterlijk dan toch.

Van de ene aangename verrassing naar de andere!

Met de Corvette C8 ga je van aangename verrassing naar aangename verrassing! Want hoewel het interieurontwerp op zijn zachtst gezegd behoorlijk druk is met diverse materialen, sierstiksels, lijnen en overlappende panelen, is het geheel van een opmerkelijke kwaliteit. Er is weinig plastic aan boord en de meeste onderdelen voelen aangenaam aan en alles zit stevig in elkaar. Ter herinnering: hoewel de Corvette C8 pas nu in België arriveert, wordt hij in de Verenigde Staten al verkocht sinds... 2019! Dat betekent dat ze bij het Amerikaanse Chevrolet zelfs toen al uitstekend werk hadden geleverd. Dit gezegd zijnde: zijn Europese concurrenten scoren qua materialen en afwerking toch nog net iets beter.

 

Beleving

Verrassend eenvoudig te bedienen...

Qua technologie, of liever gezegd schermen, kan de Corvette rekenen op een digitaal instrumentenpaneel van 12 inch en een centraal scherm van 8 inch. Het infotainmentsysteem dat dit laatste aanstuurt, is misschien niet meer van de nieuwste generatie, maar het is voldoende responsief en gebruiksvriendelijk. Het beschikt over Android Auto en Apple CarPlay, wat uiteindelijk alles is wat we ervan verwachten. En wat een (aangename) verrassing was het om geïntegreerd in de middenconsole een hele reeks echte knoppen te ontdekken om de airconditioning te bedienen! Hoewel hij nu een echte supercar is, blijft de Corvette gemakkelijk in gebruik, zelfs voor dagelijks gebruik. Dit geldt zowel voor zijn schermen en infotainmentsysteem als voor zijn verschillende bagageruimtes!

... en te gebruiken!

De Corvette heeft namelijk niet één, maar twee kofferbakken met een heel redelijk, zeg maar ronduit royaal volume voor dit type auto. Het voorste compartiment, dat trouwens toegankelijk is via een handige in de bumper verborgen knop, kan tot 142 liter bagage slikken. De kofferbak achterin is nog ruimer met een volume van 204 liter. Genoeg om bijvoorbeeld een golftas in op te bergen. We raden wel aan om er geen diepvriesproducten in te leggen, tenzij je ze gesmolten of zelfs volledig gekookt door de V8 van deze Amerikaan wil terugvinden…

Advertentie
Advertentie

Rijervaring

Meerdere recordbrekende V8's vormen het hart van de Corvette C8!

De Hedin Automotive groep importeert momenteel 3 varianten van de C8-generatie van de Corvette: de Stingray, de E-Ray en de nog radicalere Z06. De eerste heeft een atmosferische 6,2 l V8 die 354 kW (482 pk) en 613 Nm ontwikkelt. Met deze motor kan de Corvette Stingray al in amper 3,5 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren!

De tweede is uitgerust met dezelfde verbrandingsmotor, maar krijgt er een elektromotor bovenop van 118 kW (161 pk) en 195 Nm die alleen de voorwielen aandrijft! Genoeg om de E-Ray een totaal vermogen van 473 kW (643 pk) te geven! Het is ook de snelste Corvette aller tijden met een 0 tot 100 km/u-tijd van slechts 2,5 seconden! En ja, sinds de Amerikaan in 2023 een supercar werd, is hij ook vierwielaangedreven en een plug-in hybride geworden. Hij kan zelfs in volledig elektrische modus rijden tot 70 km/u en dat over een maximale afstand van ongeveer... 6 km. De batterij die tussen de stoelen op het niveau van de middenconsole is geïnstalleerd, is ook maar 1,9 kWh groot.

Ten slotte beschikt de meest radicale Corvette Z06 over een compleet andere motor! Het is weliswaar ook een V8, maar dan een 5,5 l met een vlakke “flat-plane” krukas (inderdaad, net zoals bij een bepaald Italiaans merk met een steigerend paard) met de codenaam LT6. Bij zijn presentatie in 2021 was dit volgens Chevrolet het krachtigste atmosferische blok dat ooit in een productiewagen in serie werd geleverd! Het ontwikkelt 475 kW (646 pk) en 595 Nm koppel en klimt tot een ongelooflijke 8.600 tpm! Dat volstaat om de Corvette Z06 in 3,1 seconden naar 100 km/u te katapulteren. In de drie uitvoeringen is de motor van de Amerikaan steeds gekoppeld aan een achttraps transmissie met dubbele koppeling.

Het karakter, de sportiviteit en de uitbundigheid van een echte supercar

We hadden de kans om de Corvette Stingray en Z06 te testen op een méér dan doorweekt circuit van Zolder! Hoewel deze typisch Belgische omstandigheden ons eerst niet ideaal leken voor deze twee monsters, stelden ze ons wel in staat om de grenzen van beide Amerikanen echt te verkennen.

Hoewel hij aanzienlijk zachter, gedisciplineerder en volgzamer is dan de Z06, is de Corvette Stingray niets minder dan een echte supercar op zijn Amerikaans, met alle uitbundigheid die daarbij hoort. Maar ook een supercar met een verrassend goed uitgebalanceerd rijgedrag! De rijpositie is uitstekend, terwijl zijn V8 precies het juiste geluid produceert en de transmissie met dubbele koppeling zowel snel als krachtig is, maar zonder je nekwervels te breken. Verrassend genoeg was het meest opvallende in de omstandigheden van onze test de perfect gekalibreerde elektronica. Deze houdt een oogje in het zeil zonder de bestuurder te beperken of te verstoren, maar weet ook wanneer ze moet terugtreden om je te laten "spelen". De Corvette beschikt over vele vooraf ingestelde rijmodi, maar ook over een meer aanpasbare "Z"-modus waarmee je onder andere kunt spelen met verschillende configuraties van het tractiecontrolesysteem. In elk geval: deze elektronica dient alleen om het gedrag van de Amerikaan te verfijnen, maar gelukkig verandert het zijn uitbundige persoonlijkheid niet.

De Z06-variant van de Corvette is daarentegen een echt beest! Zelfs met alle rijhulpsystemen ingeschakeld, hield hij geen stand op het Belgische (en, ter herinnering, doorweekte) circuit van Zolder. Zijn V8 is nog wilder dan die van de Stingray en laat dit weten bij elke acceleratie waarbij hij de Amerikaan letterlijk vooruit katapulteert terwijl hij zijn lied laat horen. Of liever gezegd: schreeuwt! De Corvette Z06 heeft ook een gretigere voortrein en remsysteem. Hij is uitgerust met remklauwen met 6 zuigers vooraan, tegenover 4 bij de Stingray. Het is echt een extremere, sportievere en radicalere variant van de Corvette. Op een droog circuit zou hij ongetwijfeld kunnen wedijveren met (zeer) veel Europese supercars en sportwagens. Hoewel, waarschijnlijk niet met echt gespecialiseerde wagens die specifiek voor het circuit zijn ontwikkeld, zoals de Porsche 911 GT3.

De Corvette is een supercar geworden, maar blijft bruikbaar in het dagelijks leven

Ondanks dit uitgesproken karakter, deze sportiviteit en uitbundigheid, ligt de kracht van de Corvette ook in zijn gebruiksgemak. Hoewel zijn ophanging in staat is om een uitstekende stabiliteit te garanderen, verwerkt deze ook verrassend goed de kerbstones op het circuit. Hetzelfde geldt voor de stoelen, die zowel uitstekende ondersteuning als een goed comfortniveau bieden. Er is geen twijfel mogelijk dat de Corvette in het dagelijks leven prima bruikbaar is, vooral in zijn meer "ingetogen" Stingray-variant.

Prijs

Wat is de prijs van een Corvette C8 in 2025 in België?

Natuurlijk is de Corvette in Europa niet zo goedkoop als in de Verenigde Staten, waar je een exemplaar kunt krijgen vanaf 68.300 dollar, nauwelijks meer dan 60.000 euro aan de huidige wisselkoers! In België kost de Corvette minstens 106.000 euro voor de Stingray, 171.000 euro voor de E-Ray en 187.000 euro voor de Z06. Allemaal zijn ze ook verkrijgbaar als cabriolet tegen een meerprijs van 7.000 euro. Dat is niet goedkoop, maar deze prijzen blijven toch onder die van elke andere supercar en zelfs van sommige Europese sportwagens! In België kost de legendarische Porsche 911 bijvoorbeeld momenteel minstens 139.198,75 euro voor de Carrera-versie, uitgerust met een 290 kW (394 pk) en 450 Nm flat-6!

Verdict

De 8ste generatie van de Corvette, de C8, heeft de Amerikaan met glans doen overstappen van de wereld van sportwagens met voorin geplaatste motor naar die van supercars met middenmotoren! Hij heeft niet alleen de looks, maar ook het gedrag van een echte supercar, en dat voor een (veel) lagere prijs dan welke directe concurrent uit Europa ook. Toch is hij bijna net zo goed afgewerkt en blijkt hij zelfs gemakkelijk in het dagelijks leven te gebruiken... voor een supercar. Met zijn commercialisering in België door de Hedin Automotive groep is de Corvette nu een droom die niet meer zó onbereikbaar is...

Advertentie
Advertentie