De Cupra Formentor kreeg vorig jaar een facelift, die zijn uiterlijk nog dynamischer en agressiever maakte dan het al was. Tijdens onze test van de Formentor met de instapmotor, een 1.5 TSI-viercilinder met 110 kW (150 pk), bleven we een beetje op onze honger zitten. De Cupra Formentor ziet er snel uit, je wil dan ook dat zijn prestaties navenant zijn. Laten we eens kijken hoe we de Cupra Formentor kunnen configureren zodat we de ideale combinatie krijgen van looks, prestaties en budget.

Advertentie
Advertentie

Basis Cupra Formentor 1.5 TSI vanaf 40.440 euro

De 1.5 TSI-motor is de instapmotor van de Cupra Formentor. Zijn prijs begint vanaf 40.440 euro en daarvoor krijg je onder meer deze standaarduitrusting: full-LED koplampen, mistlampen vooraan, 18” lichtmetalen velgen, een 10,25” touchscreen met Apple CarPlay en Android Auto, elektronische klimaatregeling met 3 zones (met bediening achterin), parkeersensoren voor- en achteraan, donkere zij- en achterruiten, een verwarmde voorruit en schijfremmen voor- én achteraan.

272 pk plug-in hybride: sneller én zuiniger dan de instapper

Openen we de configurator, dan is de motor de eerste keuze die we moeten maken. Diesels zijn niet meer voorhanden, maar toch zijn er nog best wat opties om uit te kiezen. De instapper 1.5 TSI hadden we al getest, maar die vonden we wat te braaf. Bovendien was hij ook niet bijzonder zuinig, ondanks de milde hybridisering van de 7-traps automaat. Op basis van deze 1.5 benzinemotor zijn er ook twee plug-in hybrides beschikbaar: eentje met 204 pk (150 kW) en eentje met 272 pk (200 kW). Die zijn niet alleen zuiniger en fiscaal interessanter vanwege hun lagere uitstoot, ze bieden ook betere prestaties, respectievelijk 7,9 en 7,2 seconden tot 100 km/u vanuit stilstand. En laat wat meer pit nu net zijn waar we naar op zoek waren!

Op het vlak van prestaties springt één motor er natuurlijk uit: de 2.0 TSI van 245 kW (333 pk) en 420 Nm koppel die de VZ5 vijfcilinder komt vervangen. Die kennen we uit de Audi S3 en wordt ook hier gekoppeld aan de vier wielen via een DSG-7-bak, waarmee hij in 4,8 seconden de 100 km/u kan halen. Jammer genoeg moeten we ook rekening houden met ons budget en wordt dit soort plezier fiscaal en aan de pomp afgestraft…

Wij kiezen voor de krachtigere 1.5 e-HYBRID met 200 kW (272 pk) met een automatische DSG-bak met 6 versnellingen. Deze plug-in hybride heeft een puur elektrische autonomie van 118 km, een range die zou moeten volstaan voor het merendeel van je dagelijkse verplaatsingen.

Moderne interieur van de Cupra Leon met digitaal dashboard en sportstuur.
Advertentie
Advertentie

VZ-uitvoering met adaptief onderstel voor meer Cupra-DNA

Wat dan met die andere plug-in hybride van 150 kW (204 pk) voor 52.150 euro? Wel, die is enkel verkrijgbaar als Business-uitvoering. Maar wij kiezen voor de VZ-uitvoering met dus de krachtigere hybride voor 57.270 euro. Akkoord, die is een pak duurder dan de basisversie en de instaphybride, maar je krijgt er dan wel een heel andere beleving voor in de plaats, eentje die veel beter aansluit bij wat de Cupra Formentor écht wil zijn. Uiteraard is deze VZ-versie ook beter uitgerust met onder meer 19” velgen, een achteruitrijcamera en het openen van de achterklep met een voetbeweging, maar vooral - en hiermee komt zijn sportief karakter veel meer tot zijn recht - sportstoelen (met stoelverwarming), elektronisch versterkt motorgeluid en een adaptieve chassisregeling.

Exterieur en interieur: blauwe carrosserie met koperen accenten

Kijken we verder in de configurator, dan krijgen we de keuze voor enkele cosmetische upgrades. Wie houdt van grijs heeft geluk, want van de 8 beschikbare kleuren zijn er maar liefst 6 grijstinten, naast wit en brons. Wij houden het bij de basiskleur Fjord Blauw, een soort blauw-grijs, want die past goed bij de koperen kleur van de (naam)logo’s en uitlaatpijpen. Voor 425 euro voegen we de 19” Sandstorm Copper velgen toe, die maken het designplaatje compleet.

Binnenin is het ook al grijs wat de klok slaat met de Cupra Dinamica standaardbekleding, die we niet kunnen aanpassen. Om toch wat helderheid in het interieur te brengen, vinken we het panoramisch open dak op de optielijst aan voor 1.160 euro.

Intelligent Drive pakket voor maximaal comfort

Wat we nu nog missen, is een adaptieve cruisecontrol en die kunnen we jammer genoeg niet vinden als aparte optie. Daarvoor moeten we dus in de pakketten duiken. Deze feature zit “ingepakt” in het Intelligent Drive pakket van 1.515 euro. Dat is niet weinig, maar het bevat ook onder andere een verwarmd stuur, een top view camera, een lane changing & keeping assist en dus de adaptieve snelheidsregelaar met traffic jam assist, zodat je comfortabel de file kan uitzitten.

Grijze Cupra Formentor SUV met LED-koplampen en kenmerkende lichtmetalen velgen.
Achteraanzicht van een grijze Cupra Formentor, dynamische en moderne SUV.
High-tech interieur van Cupra Leon met modern touchscreen en multifunctioneel stuur.
Modern interieur van de Cupra Tavascan met touchscreen en stijlvolle sportstoelen.

Totaalprijs van onze ideale Cupra Formentor

Dat brengt de totale prijs voor onze configuratie op 60.370 euro. Dat is geen klein bedrag, maar voor wie binnen een strikt budget op zoek is naar een gezinswagen met zelfs meer ruimte, vindt bij de Volkswagen Groep voldoende andere alternatieven zoals een Skoda Karoq of Volkswagen T-Roc. Een Cupra kies je voor zijn gedurfd design, zijn onconventionele karakter en zijn dynamische kwaliteiten, elementen die in deze configuratie toch allemaal verenigd zijn, zonder daarvoor de (nog duurdere) topversie te moeten kiezen.

Met de actie die Cupra momenteel heeft lopen, krijg je nu bijna 7.250 euro korting op deze configuratie. Dat verlaagt de totaalprijs van onze Cupra Formentor tot 53.130,01 euro.

Advertentie
Advertentie