all.loginPopup.or


all.loginPopup.newToVroom

all.newsletterPopup.daily.title

all.newsletterPopup.daily.description

all.newsletterPopup.weekly.title

all.newsletterPopup.weekly.description


all.register.alreadyHaveAccount

{"fr":"SUV électrique bleu moderne devant un bâtiment futuriste à l'architecture ondulée.","nl":"Moderne blauwe elektrische SUV voor een futuristisch golvend ontworpen gebouw."}
{"fr":"Voiture électrique bleue en charge avec pneu Hankook visible.","nl":"Blauwe elektrische auto wordt opgeladen, Hankook band zichtbaar."}
1/3

Wat zijn de verborgen kosten van een elektrische auto?

Over elektrisch rijden bestaan veel vooroordelen. Elektrisch rijden zou goedkoper zijn dan benzine, diesel of LPG. Maar is dat zo? Zijn er onverwachte kosten die impact hebben op de totale kostprijs? Wij zochten het uit!

Geschreven door Stijn Remels

14 Juli 2025

Advertentie

Effect aankoopprijs op verzekering

Dat elektrische wagens in aanschaf duurder zijn dan een gewone auto staat buiten kijf. Al zien we wel dat de laatste jaren elektrische varianten steeds minder duur worden en er langzaam maar zeker ook meer kleine en betaalbare EV’s op de markt komen. De verkoopprijs is echter duidelijk geafficheerd, dus een verborgen kost kunnen we dit niet noemen.

Toch heeft die aanschafprijs indirect een effect op andere kosten, bijvoorbeeld de verzekering. Factoren als die hogere catalogusprijs, maar ook een hoger vermogen, potentieel dure reparaties (zoals de batterij) en de hoeveelheid aanwezige opties verhogen namelijk de premie. Langs de andere kant moedigen sommige verzekeraars de keuze voor een milieuvriendelijke wagen aan met extra kortingen. Duidelijke offertes opvragen en goed vergelijken is dus aangewezen voor je een verzekering afsluit.

De kosten van een eigen laadpaal

Eens de wagen op je oprit staat, moet hij natuurlijk af en toe opgeladen worden. Een EV opladen via een gewoon stopcontact is bijna onbegonnen werk, dus de installatie van een laadpaal is geen overbodige luxe. Reken al snel op een prijs van 1.000 euro voor een degelijke laadpaal, door een professional geïnstalleerd inclusief keuring, maar zonder extra’s als uitbreiding van de meterkast of slimme functies. Kies je voor een bidirectionele lader die energie terug uit je autobatterij kan trekken, dan mag je nog dieper in je buidel tasten.

Zoals we eerder al onderzochten, zal een aanpassing van je elektriciteitsinstallatie in de meeste gevallen niet nodig zijn. Waar je in Vlaanderen wel rekening mee moet houden, is het capaciteitstarief. Laden via een gewone laadpaal verloopt meestal aan 7,4 kW of 11 kW, afhankelijk van de ingebouwde lader in je elektrische wagen. Bij sommige merken en modellen van auto’s en van laadpalen is het mogelijk om het laadvermogen in te stellen, zodat je geen te hoge verbruikspiek creëert, maar dat is lang niet altijd het geval.

De ene ingebouwde lader is trouwens al wat efficiënter dan de andere. ADAC heeft becijferd dat er laadverliezen kunnen optreden van 5% tot maar liefst 25% tijdens het laden. Dat is dus energie die je wel betaalt aan je energieleverancier, maar die je eigenlijk kwijtspeelt tijdens het laadproces. De kwaliteit van de ingebouwde lader speelt de grootste rol, maar ook de dikte van de laadkabel en de chemische reacties in de batterij kunnen ervoor zorgen dat er energie verloren gaat.

Blauwe elektrische auto wordt opgeladen, Hankook band zichtbaar.
Advertentie

Hogere kosten en valkuilen van publiek laden

Heb je niet het geluk om een eigen oprit en eigen lader te kunnen gebruiken, dan ben je aangewezen op publiek laadpunten. Niet alleen is de kost van de elektriciteit aan een publieke laadpaal hoger dan bij thuisladen, je moet ook goed opletten voor andere bijkomende kosten. Sommige laaddiensten hanteren namelijk een opstartkost per laadbeurt. Bij andere laadpalen geldt er een wachttarief om laadpaalkleven te voorkomen. In dat geval is het een kwestie van zo snel mogelijk je EV te verplaatsen voor dat tarief in werking treedt, anders riskeer je extra kosten die hoog kunnen oplopen.

Erg vervelend is dat de laadtarieven vaak niet goed zijn aangegeven. Dat geldt nog meer voor deze “idle fee”, waarvan je toch graag op voorhand weet wanneer die van toepassing is. De regels daarrond zijn trouwens vrij te bepalen, dus kunnen van laadpaal tot laadpaal verschillen. Soms gaat het wachttarief in na enkele uren, soms pas als je auto volgeladen is. Een voorbeeldje: Tesla rekent een halve euro per minuut aan als je met een volle batterij aan een supercharger blijft staan. Is het laadplein voor meer dan de helft bezet, dan stijgt dat tarief naar 1 euro per minuut. Je op voorhand goed informeren is dus de boodschap, al is dat lang niet altijd evident…

Banden van een EV verslijten sneller

EV’s verbruiken meer rubber, dat blijken verschillende onafhankelijke onderzoeken te bevestigen. Hoeveel sneller hangt natuurlijk af van allerlei factoren, zoals je rijstijl of het gewicht van de wagen. Gemiddeld genomen zal een band bij een elektrische wagen na 30.000 km aan vervanging toe zijn, bij een benzine- of dieselwagen is dat gemiddeld na 40.000 km.

Niet enkel moeten de banden sneller vervangen worden, banden voor een elektrische wagen zijn duurder dan voor een gewone wagen. Elektrische auto’s wegen meer, produceren meer koppel en zijn stiller, waardoor rolgeluiden ook tot een minimum beperkt moeten worden. Daarom zijn banden voor EV’s complexer en dus duurder in vergelijking met banden voor eenzelfde type wagen met verbrandingsmotor, omdat die aan iets minder zware belasting worden blootgesteld.

Close-up van een schakelpook in het interieur van een moderne auto.
Advertentie

EV batterij: gevreesde maar zeldzame kost

Een van de meest gevreesde kosten is de reparatie of in het slechtste geval de vervanging van de batterij. Of dat is toch wat de doemscenario’s je willen doen geloven. Uiteraard kost een nieuwe batterij veel geld. Gelukkig valt het in de praktijk erg weinig voor dat een batterij vervangen moet worden. Bij modellen van na 2016 is dat nodig voor slechts 1% van de auto’s, maar dan vaak pas na erg veel gereden kilometers. De technologie wordt dus altijd maar beter. Garantietermijnen van 8 jaar of 200.000 km op de batterij zijn dan ook geen uitzondering meer.

Sommige constructeurs zoals NIO en Renault (met de ZOÉ) bieden huurformules aan waarbij je bijvoorbeeld de auto koopt, maar de batterij huurt. Hiervoor betaal je maandelijks een bedrag en in het geval van NIO kan je daarmee ook gebruikmaken van de batterijwisselstations, waar je je lege batterij in enkele minuten kan laten wisselen voor een volgeladen batterij. Wees je bewust van de extra maandelijkse kost die dit soort formules met zich meebrengen.

Abonnementen voor online diensten

Sommige constructeurs willen je extra laten betalen voor het gebruik van specifieke functies via het infotainmentsysteem of via een mobiele app op je telefoon. De eerste paar maanden kan je die diensten meestal gratis proberen, maar daarna moet je een abonnement betalen om ze te kunnen blijven gebruiken. Zo kan het zijn dat je een aantal basisfuncties zoals openen en sluiten via de app wel gratis kan gebruiken, maar voor een andere set features een tiental euro per maand moet betalen. Meestal gaat het dan om functies zoals het koelen of verwarmen op afstand, navigatie met verkeersinfo of het live bekijken van beveiligingsbeelden (zoals Sentry Mode bij Tesla).

Herverkoopwaarde in het slop

Ben je na een aantal jaren weer toe aan een andere wagen, dan word je misschien geconfronteerd met een teleurstellend lage restwaarde voor je elektrische auto. Er zijn een aantal redenen te bedenken waarom de afschrijving van een elektrische auto per jaar hoger ligt. De technische evolutie gaat tegenwoordig zo snel, dat een EV van vijf jaar oud op sommige vlakken al behoorlijk verouderd kan zijn. De range van huidige modellen ligt bijvoorbeeld gemiddeld al een stuk hoger dan toen. En net dat is een heel gevoelig punt bij kopers. Zeker als die ook nog eens de degradatie van de batterij moeten incalculeren (hoewel die gemiddeld in praktijk goed meevalt en rond de 80% plafonneert). Daarnaast is er nog geen gigantisch grote vraag naar al deze beschikbare tweedehands EV’s, wat de verkoopprijs ook verder naar beneden haalt.

Dat de situatie vandaag zo is, is uiteraard geen garantie dat die de komende jaren zo zal blijven. Langs de andere kant creëert dit prijsmechanisme van vraag en aanbod wel opportuniteiten voor een nieuwe aankoop, aangezien gebruikte modellen van enkele jaren oud, waarvan de nieuwprijs ver boven budget ligt, nu opeens wel binnen de financiële mogelijkheden komen te liggen.

Conclusie

Het is geen geheim dat je goed informeren je geld kan besparen. Dat is dus ook hier het geval. Door enkele slimme keuzes te maken, zoals kiezen voor een eenvoudige laadpaal en een tweedehands auto waarvan je de laadsnelheid kan instellen, kan je effectief een aantal (nu niet meer echt) verborgen kosten onder controle houden.

Stijn
							Remels

Stijn Remels

Foto’s: Nissan

Advertentie