Jean-Francois Christiaens

5 OKT 2018

Europa wil 40 procent minder CO2‑uitstoot tegen 2030

Europa is het eens over een voorstel om de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s te beperken. Tegen 2030 moet die uitstoot 40 procent lager liggen.

In het voorstel dat begin oktober werd aangenomen, wil Europa de uitstoot van het volledige Europese wagenpark tegen 2030 met 40 procent verminderen. Dat is meer dan de 30 procent die de Europese Commissie eerst voorstelde. Tegen 2025 moet een tussentijdse doelstelling van 20 procent behaald worden. Het voorstel wordt nu op de Europese Raad behandeld om de finale doelstellingen voor de constructeurs vast te leggen.

Ambitieuze doelstelling

Het voorstel bevat nog een andere ambitieuze doelstelling: de constructeurs moeten garanderen dat uitstootvrije voertuigen of voertuigen met een CO2-uitstoot van minder dan 50 g/km in 2030 minstens 35 procent van de verkoop van nieuwe auto’s en bestelwagens uitmaken. Tegen 2025 moet dat marktaandeel 20 procent bedragen. Op dit moment bedraagt het aantal nieuw ingeschreven elektrische auto’s in Europa minder dan 1,5 procent.

Boetes

Constructeurs die de doelstelling niet halen, moeten boetes betalen. Het geld van die boetes gaat naar een budget om “werknemers die getroffen worden door de evoluties in de autosector verder op te leiden”. De beleidsmakers pleiten ook voor ondersteuning voor het bouwen van batterijen in Europa.

Advertentie
Advertentie
Advertentie