De eerste optie is natuurlijk om je eigen spaargeld aan te spreken, op voorwaarde dat je dat hebt natuurlijk. Eigen middelen gebruiken is vaak de eenvoudigste methode en ook de goedkoopste, want het zorgt ervoor dat je geen rente moet betalen of andere kosten die verbonden zijn aan een lening. Het zorgt er anderzijds wel voor dat je je eigen reserves moet aanspreken en dat je minder geld in kas hebt. Je kan ook een beroep doen op naasten en opteren voor een familielening (zonder of met slechts een beperkte intrest), op voorwaarde dat je familie je kan helpen en dat de voorwaarden duidelijk vastgelegd zijn om misverstanden te voorkomen.

 

Tweede optie: lenen bij de bank. Een oplossing die waarschijnlijk de meest courante is en die bestaat uit een banklening die je afsluit bij een financiële instelling. Om daar aanspraak op te kunnen maken, moet je echter aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals beschikken over een inkomen en een gezonde kredietgeschiedenis. Je moet je ook schikken naar de voorwaarden van de lening, te beginnen met de rentevoet en de looptijd. Wat kredieten betreft, kan je kiezen voor een klassiek consumentenkrediet of een krediet dat speciaal ontwikkeld  is voor de aankoop van een auto. In dat laatste geval geeft de bank je een interessantere rentevoet wanneer het gaat over de aankoop van een milieuvriendelijk voertuig.

 

 

Je kan ook gaan voor leasing voor je eerste auto. Dit alternatief zorgt ervoor dat je een auto huurt voor een vooraf bepaalde periode, met de mogelijkheid om hem te kopen na afloop van het contract. Een interessante oplossing wanneer je regelmatig van voertuig denkt te zullen veranderen. Een voertuig huren voor een lange termijn zonder aankoopoptie, dat kan ook. In dat geval betaal je een maandelijks bedrag om het voertuig te mogen gebruiken tijdens een bepaalde periode, en vervolgens lever je het terug in na afloop van het contract.

 

Als je niet voortdurend een voertuig nodig hebt, overweeg dan carpooling en deelauto’s zoals Poppy. Dat zijn twee alternatieven die heel voordelig kunnen uitvallen als je maar sporadisch een auto nodig hebt!

 

Enkele laatste tips voor je een contract ondertekent: voor je een lening of leasing afsluit, vergelijk je best verschillende offertes om zo de meest voordelige voorwaarden te vinden. Let er ook op dat alle kosten die verband houden met het gebruik van de auto (verzekering, onderhoud, brandstof, enz.) in je budget meegerekend zijn. Tot slot: of het nu gaat om de prijs van de auto of om de voorwaarden van de financiering: aarzel niet om te onderhandelen om ook hier de beste voorwaarden te krijgen! 

 

Nu je je rijbewijs op zak hebt, wil je natuurlijk je eerste auto. Dit zijn onze tips om die op een serene en verantwoorde manier te verwerven, door te kiezen voor de financieringsmethode die het best beantwoordt aan je financiële situatie en je noden.