Jean-Francois Christiaens

20 MRT 2018

Uber: zelfrijdende auto rijdt voetganger dood

Trieste primeur in de Verenigde Staten: daar werd een voetganger doodgereden door een zelfrijdende auto uit de Uber-vloot. Het debat rond de invoering van de technologie wordt daarmee opnieuw geopend.

De New York Times meldt dat er een 49-jarige dame werd aangereden door een Volvo XC90 van Uber Technologies toen ze “naast het zebrapad” overstak in de stad Tempe, in Arizona. De vrouw bezweek in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Autonoom

De XC90 was uitgerust met technologie om autonoom te rijden die ontwikkeld was door het Amerikaanse vervoerbedrijf Uber, en niet met Volvo-technologie. Uber preciseerde dat de auto op het moment van het ongeval reed, maar dat er wel een medewerker achter het stuur zat.

Tests voorlopig opgeschort

Na het ongeval kondigde Uber aan dat het zijn tests met autonome voertuigen onmiddellijk opschortte en “zijn volledige medewerking aan het onderzoek verleent”. Het ongeval had misschien ook niet kunnen worden voorkomen als er een mens reed. Toch wordt het debat rond autonome auto’s en taxi’s en de verantwoordelijkheid bij ongevallen opnieuw geopend. De technologie is enorm belangrijk voor bedrijven als Uber, Waymo en Lyft.

Advertentie
Advertentie
Advertentie