Nog geen drie maanden geleden brachten we bericht uit over de succesvolle lancering van Xiaomi’s SU7 Ultra, een “ultra”-sportieve versie van het eerste model, de SU7. Amper twee uren na de lancering, gingen er al 10.000 exemplaren over de toonbank. Op één jaar tijd wist Xiaomi van de SU7 - inclusief zijn Ultra-versie - maar liefst 215.000 exemplaren aan de man te brengen. De sales targets voor 2025 werden daarom opgetrokken tot 350.000 wagens. En toch lijkt Xiaomi, ondanks die veelbelovende start, vandaag in een crisis te zijn beland. De verkoop neemt plots week na week af. Wat is er in tussentijd gebeurd?
Op 10 mei liet Lei Jun, oprichter en CEO van Xiaomi, weten dat dit de “moeilijkste periode sinds het ontstaan van Xiaomi is.” Dit om aan te geven hoe ernstig de situatie is, maar ook hoe ernstig Xiaomi dit allemaal neemt.
Vragen over veiligheid Xiaomi SU7 na ongeval met 3 doden
Het begon allemaal met een fatale crash op 29 maart 2025, waarbij drie jonge Chinese studentes omkwamen. Er werden meteen vragen gesteld bij de veiligheid van de (standaard) SU7 waarmee de jongeren reden. Zo werd beweerd dat de deuren niet geopend konden worden, waardoor de slachtoffers niet konden ontsnappen aan de vuurzee. Bovendien reed de auto net voor de crash aan 116 km/u in autopilot.
Niet alleen de aandelen van Xiaomi kregen een ferme tik als gevolg van dit tragische nieuws, ook het vertrouwen in de zelfrijdende eigenschappen van alle Chinese auto’s kreeg een knauw. In die mate zelfs, dat de Chinese overheid, in de vorm van het Ministry of Industry and Information Technology (MIIT), autoconstructeurs voortaan verbiedt om misleidende uitspraken te doen over de beperkingen en risico’s van autonoom rijden. Termen als “autonomous driving” zijn vervangen door “assisted driving” en er wordt door constructeurs sindsdien op gehamerd dat dit soort L2-level ADAS functies enkel onder supervisie van de bestuurder gebruikt mogen worden.


SU7 Ultra: vermogen bijna gehalveerd na controversiële OTA update
In mei werden eigenaren van de SU7 Ultra dan totaal verrast door een over-the-air update die het vermogen van ruim 1.500 pk opeens terugschroefde tot nog “slechts” 900 pk. Om weer over het volle vermogen te kunnen beschikken, moesten de bestuurders zich eerst kwalificeren via een proefrondje op één van de door Xiaomi erkende circuits.
En alsof dat nog niet genoeg was om de klanten van het eerste uur te doen steigeren, werd ook een wachttijd van 60 seconden geïntroduceerd bij het gebruiken van de launch control-functie. Xiaomi verdedigde zich door te zeggen dat deze aanpassingen allemaal in functie van een verhoogde veiligheid zijn, maar moest onder luid protest van de eigenaren de update uiteindelijk weer terugdraaien.
Foutje van de firma? Onhandig op zijn minst… Xiaomi had namelijk al lang voor de officiële lancering van de SU7 Ultra gecommuniceerd dat het totale vermogen pas na een soort bekwaamheidsproef van de chauffeur zou worden vrijgegeven. Waarom ze het model dan toch eerst zonder enige vorm van vermogensbeperking hebben verkocht, is niet duidelijk… Maar eerst iets geven en het dan weer afnemen, bleek niet de juiste zet.


Valse neusgaten en slechte betrouwbaarheid van de Xiaomi SU7
En dan is er ook nog de affaire met de neusgaten… Het prototype van de SU7 Ultra dat het record op de Nürburgring aan flarden reed, was uitgerust met luchtgaten op de motorkap. Die zouden het gewicht met 1,3 kg naar omlaag brengen, maar ook een invloed hebben op de aerodynamica en de koeling van de wagen.
De eerste eigenaren merkten echter meteen dat er niets van deze claims klopte en dat de gaten puur cosmetische opsmuk waren. Weliswaar dure opsmuk, want deze upgrade kost meer dan 5.000 euro. De misnoegde klanten besloten actie te ondernemen tegen Xiaomi, met onder meer protesten bij het afleverpunt in Beijing, het terugeisen van de volledige aankoopsom plus driedubbele compensatie en een gezamenlijke rechtszaak tegen de constructeur.
De eisen lijken een beetje overdreven, maar voor meer dan de helft van de eigenaren is het de eerste keer dat ze zo’n dure wagen kopen. Dus ze verwachten ook te krijgen wat hen is beloofd. Xiaomi heeft ondertussen de hand in eigen boezem gestoken en haar verontschuldigingen aangeboden, alsook een beperkte compensatie van zo’n 2.500 euro en klanten krijgen de mogelijkheid om kosteloos de motorkap om te wisselen voor de standaard aluminium uitvoering.
Intussen lijken er ook problemen te zijn met de betrouwbaarheid van de SU7. Volgens een recent rapport bengelt de Xiaomi SU7 namelijk eenzaam onderaan in de lijst van 29 grote Chinese BEV sedans waarin de modellen gerangschikt worden volgens het aantal klachten en defecten die gerapporteerd worden per model.


Vooruitblik: meer focus op veiligheid
Opmerkelijk: ondanks al deze tegenslagen is de SU7 van Xiaomi momenteel nog steeds de koploper in zijn prijsklasse, over alle segmenten en aandrijftechnologieën heen. Xiaomi lijkt er dus voorlopig nog in te slagen om de schade aan het merk onder controle te houden. Maar hoeveel klappen kan een nieuwkomer op de markt verwerken voor hij ten onder gaat? Hopelijk kan Xiaomi zich herpakken en het oh zo kostbare vertrouwen van de markt terugwinnen voor het te laat is.
In een toespraak aan de werknemers naar aanleiding van de 15de verjaardag van het bedrijf Xiaomi liet Lei Jun verstaan dat ze zich niet meer kunnen veroorloven zich te gedragen als een startup in de autosector. Ze moeten de verantwoordelijkheid opnemen zoals de samenleving dat van hen verwacht. Terug verwijzend naar het fatale ongeval, belooft Lei dat ze er voortaan alles aan zullen doen om de auto’s van Xiaomi de veiligste in hun klasse te maken.