Jean-Francois Christiaens

12 OKT 2018

DATS24 begint aan waterstof

DATS24, onderdeel van de Colruyt-groep, heeft deze week zijn eerste waterstofstation geopend in Halle. De komende vijf jaar moeten er nog vier bijkomen, waaronder een tweede in Wilrijk in 2019.

Eigenaars van de Toyota Mirai of Hyundai Nexo hoeven niet langer alleen in Zaventem hun waterstof te tanken, waar tot voor kort het enige waterstofstation in België stond. Sinds deze week kan je ook vlakbij de Colruyt-hoofdzetel in Halle tanken. De pomp is uniek in Europa, want ze is de enige die in een klassiek tankstation met andere brandstoffen staat.

Wilrijk in 2019

“Het zal niet alleen bij dit waterstofstation blijven”, zegt CEO van de Colruyt-groep Jef Colruyt. “De volgende vijf jaar gaat onze groep nog 35 miljoen euro extra investeren, onder meer in nog vier extra waterstofstations.” Het volgende DATS24-station met waterstof wordt in 2019 in Wilrijk geopend.

Overaanbod

Waterstof halen uit water vraagt relatief veel energie, maar het station in Halle werkt op groene energie. “Daardoor kan een eventueel overaanbod aan hernieuwbare energie van windmolens of zonnepanelen gebruikt worden om het om te zetten in waterstof”, zegt Colruyt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie