De dieselmotor, ooit sterk bevoorrecht in ons land, is uit de gratie geraakt bij beleidsmakers en verdwijnt stilaan uit de catalogi van de constructeurs. Toch biedt deze aandrijving nog steeds voordelen voor sommige bestuurders. Hier zijn de beste tips om in 2025 een weloverwogen keuze te maken bij de aankoop van een nieuwe of tweedehands dieselwagen.

Advertentie
Advertentie

1. Beoordeel goed je rijprofiel

Een dieselwagen is in de eerste plaats geschikt voor veelrijders die vooral buiten de stad rijden. Je moet minstens 25.000 km per jaar afleggen, voornamelijk op snelwegen, om in 2025 echt voordeel te halen uit diesel. Bovendien zijn dieselwagens niet ontworpen voor korte dagelijkse ritten in de stad. Dat kan sneller tot technische problemen leiden. Koop daarom tweedehands geen wagen met een te laag jaarlijks kilometrage. De historiek van onderhoudsbeurten op de Car-Pass geeft een goede indicatie van het gebruik en eventuele problemen van de wagen.

2. Let op de LEZ’s

Lage-emissiezones (LEZ) beperken steeds strenger de toegang van diesels tot grote steden. Tenzij het beleid verandert, zullen vanaf 2030 alle dieselwagens verboden zijn in onder meer Brussel, Keulen, Parijs, Rotterdam en Straatsburg. In Antwerpen en Gent zal dat vanaf 2031 het geval zijn. Dus, tenzij je zeker weet dat je nooit met de wagen een LEZ binnen moet, vermijd je beter diesel als je de auto meer dan vijf jaar wil houden. Bepaalde oudere modellen zijn nu al verboden. Voor een tweedehands aankoop kies je best voor een wagen die minstens voldoet aan de Euro 6d- of 6e-norm om probleemloos tot 2030 in steden te kunnen rijden. Met Euro 5, Euro 6a, 6b en 6c kan dat snel moeilijk worden. De Euronorm staat vermeld op het gelijkvormigheidsattest en op de Car-Pass.

Witte BMW 5 Serie Touring rijdend op een voorjaarsweg.
Advertentie
Advertentie

3. Vergeet de belastingen niet

De belastingvoordelen van dieselwagens zijn sterk afgenomen. Zelfs aan de pomp is diesel niet altijd goedkoper dan benzine 95 E10, en soms zelfs duurder. De fiscaliteit zal bovendien verder blijven evolueren. In 2025 hangt de Vlaamse BIV (belasting op inverkeerstelling) onder meer af van de Euronorm en het type brandstof, wat diesel benadeelt. In Wallonië verandert de belasting vanaf 1 juli 2025 ook, met een soortgelijke nadelige impact voor dieselwagens. Maak dus zeker je huiswerk en vergelijk de totale kosten vóór je toegeeft aan de verleiding.

4. Test een tweedehands diesel grondig

Neem zeker een proefrit in de dieselwagen of het model dat je op het oog hebt. Vooral bij een tweedehandswagen moet je aandachtig zijn. De motor moet vlot starten. Controleer of de motor voldoende koppel levert bij lage toeren en of er geen krachtverlies of verdachte rookontwikkeling is bij acceleratie. Na het starten mogen het AdBlue-waarschuwingslampje, het voorgloeilampje (lijken op een spiraal) en het waarschuwingslampje voor een verstopt roetfilter (uitlaat met puntjes) niet blijven branden.

5. Wees consequent

Koop geen diesel zonder die te vergelijken met een gelijkaardig benzine- of (mild)hybride model. Die kunnen dezelfde voordelen bieden op vlak van verbruik en trekcapaciteit. Denk er ook aan dat dieselwagens doorgaans duurdere onderhoudskosten hebben en dat je geregeld AdBlue moet bijvullen. Wees je bewust van de marktevolutie: kies alleen voor een diesel als je die écht nodig hebt voor zijn koppel, zijn autonomie op de snelweg, zijn gebruiksgemak en om regelmatig een aanhangwagen of caravan te trekken.

Advertentie
Advertentie