Pierre-Benoit Sepulchre

30 OKT 2019

Duizenden vrachtwagens minder op de weg dankzij de ‘biertrein’

AB InBev wil een voorbeeld worden op het vlak van logistiek en transport.

Biergigant AB InBev heeft een nieuwe ‘biertrein’ ingehuldigd in Antwerpen. Een nieuwe treinverbinding tussen de brouwerij in Leuven, waar Stella Artois wordt gebrouwen, en de haven van Antwerpen, van waar het beroemde Belgische bier over de hele wereld wordt uitgevoerd.

Spoorbedrijf Lineas staat in voor het transport van het kostbare brouwsel, in samenwerking met Katoennatie voor de logistiek en DP World voor het inladen en ontschepen van de vracht op de kaaien. Het doel van het maneuver is om de uitstoot van broeikasgassen en de vervelende gevolgen voor het wegverkeer door het vervoer per vrachtwagen van Stella Artois terug te dringen.

20.000 vrachtwagens

Tegen 2020, wanneer de nieuwe verbinding op volle toeren draait, zullen volgens de brouwer jaarlijks meer dan 20.000 vrachtwagenritten van de weg verdwijnen. Dat komt overeen met 440.000 kilometer per jaar en een reductie van de CO2-uitstoot met 75 procent.

De grootste verbruikers van Stella Artois in de wereld zijn de Verenigde Staten, Canada, Mexico en Zuid-Korea. Het bier van Jupiler wordt dan weer sinds kort over het water vervoerd. Ook die beslissing spaart liefst 5.000 vrachtritten over de weg uit per jaar.
Advertentie
Advertentie
Advertentie