We zijn deze vrijdag uitgenodigd door Mercedes om de oefensessies van de Grote Prijs van Nederland mee te volgen vanop de eerste rij. Een evenement dat de organisatie zelf omschrijft als “het ultieme racefestival”, en dat is niet gelogen. Honderdduizenden racefans trekken naar het kleine circuit in de duinen en worden continu geëntertaind door actie op de baan, of door feestmuziek van DJ’s die de lege momenten proberen opvullen en de sfeer op gang proberen houden. 

Super Max

Een indrukwekkend schouwspel, en dat is nog zonder de krankzinnige snelheid van de bolides te benoemen – iets dat des te meer opvalt als je het in levenden lijve kan vergelijken met de andere, tragere categorieën die dit weekend voor glorie strijden in Nederland. Al deze bombarie is tot stand gekomen dankzij één man: Max Verstappen. Zonder het enthousiasme van het Nederlandse volk voor een eigen racewinnaar – en intussen ook al een veelvoudige wereldkampioen – was de Dutch GP nooit tot stand gekomen. Te moeilijk, te veel kosten om het historische circuit Zandvoort klaar te stomen voor de F1, te veel risico op het beschadigen van het natuurgebied dat de piste omringt. Maar met Super Max aan de top van het klassement is het wel gewoon gelukt.

Exit na 2028?

En dan stelt zich de vraag: wat als Verstappen besluit om de handdoek in de ring te gooien? Hij heeft zelf al meermaals laten vallen dat het hem niet interesseert om 20 jaar lang in de F1 te rijden, en onlangs scherpte hij die deadline nog wat aan: als zijn team zo dominant blijft, ziet hij geen reden om nog langer te blijven dan zijn huidige contract, dat in 2028 afloopt. Dan is Max nog maar 31 jaar, maar heeft hij wel al 14 seizoenen achter de kiezen – en wie weet, nog eens 6 kampioenstitels op zak. Zelf geeft hij aan liever andere uitdagingen op te zoeken, zoals het langeafstandsracen: hij zou graag met zijn vader Jos – eveneens een verdienstelijke piloot, voor wie te jong is hem gekend te hebben – aan de start staan van de 24 Uur van Le Mans, en liefst nog voor Verstappen senior te oud is om dat nog te kunnen doen.

Wie doet het hem na?

Het probleem is dat er niet direct een Nederlandse racepiloot klaar staat om in de schoenen van Verstappen te... stappen. Nu is de kans sowieso miniem dat er opnieuw zo’n toptalent uit de kweekvijvers van onze Noorderburen zou opstaan, maar de enige Nederlandse piloot in de opstapklassen naar de F1 is momenteel Richard Verschoor, 23 jaar oud en bezig aan zijn derde jaar in de F2. Daar staat hij 8e in het klassement, na 11e en 12e te zijn geëindigd met zijn eerste twee pogingen. Nu niet het palmares waarvan je zou zeggen dat het om een nieuwe Verstappen gaat.

En zo vrezen we er een beetje voor dat het ‘ultieme racefestival’ dreigt dood te bloeden na 2028, zoals ook is gebeurd met de Grote Prijs van Duitsland na het vertrek van Schumacher en Vettel, en zoals ook met andere historische GP-locaties dreigt te gebeuren als ze niet voldoende geld in het laatje brengen. Tenzij er in die 5 jaar tijd nog een bliksemsnelle piloot met een oranje petje op de weg vindt naar de top...

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail: