De Fiat Grande Panda is in feite het Italiaanse neefje van de nieuwe Citroën (ë-)C3. Beide modellen staan op hetzelfde Smart Car-platform en delen hun techniek en een groot deel van hun onderdelen, maar hebben wel een eigen snoetje en insteek gekregen. Fiat heeft gekozen voor een modieuze aanpak in alle eenvoud, wat voor een origineel uiterlijk zorgt, zonder de prijs al te ver op te drijven. Daarmee schieten de Italianen wel wat in hun eigen voet, want de Grande Pande-e is 2.000 euro goedkoper dan de Fiat 500e, biedt meer ruimte én heeft meer autonomie dan de goedkoopste 500e! Maar is hij ook even leuk om mee te rijden?
Design Fiat Panda
Je moet geen twee keer kijken om de familietrekjes tussen de Fiat Grande Panda en de Citroën C3 te ontdekken. Beide modellen zijn compacte stadswagens met SUV-trekjes van ongeveer 4 meter lang (3,999 m voor de Grande Panda, 4,015 m voor de C3). Ze hebben allebei een vrij rechthoekige vorm en korte overhangen voor- en achteraan, waardoor ze vergelijkbare verhoudingen hebben. Toch kunnen we op het eerste gezicht geen gedeelde koetswerkpanelen ontdekken: waar de Citroën nog wat rondingen heeft proberen toe te voegen, is de Fiat resoluut voor de blokvorm gegaan.
Zoek alle leuke details op de Fiat Grande Panda!
Het koetswerk van de Fiat Grande Panda zit bovendien boordevol leuke details. Het begint al bij de pixelvormige lichtblokken, standaard op elke versie, die het model meteen naar de 21e eeuw tovert. Maar overal waar je kijkt, zijn er elementen te ontdekken die het ontwerp van de Grande Panda doen uitstijgen ten opzichte van de meeste stadswagens. Denk maar aan de modelnaam die in de deuren staat gestanst, het klassieke streepjeslogo van Fiat op de wielkasten en aan de C-stijlen, de leuke badge op de koffer of zelfs de witte ‘steelies’ op het basismodel RED. Het is een autootje waar je zowel aan een luxehotel kan parkeren als in het centrum van een klein Italiaans dorpje. Op dat vlak zijn de Italianen hun kunde nog niet verloren, want ook met de Fiat 500 uit 2007 kon je overal komen.
Geen grijs of zwart interieur
Het interieur is al even origineel, al valt het hier wel op dat er kosten bespaard moesten worden. De materialen zien er goedkoop uit en voelen ook zo aan, maar zelfs in het goedkoopste model krijg je een blauw interieur met felgele accenten. Misschien niet de smaak van iedereen, maar wel zo veel origineler dan het eeuwige zwart en grijs! En ook binnenin de Grande Panda zijn er talloze details te ontdekken, zoals de letters van het model op de zetels, ‘FIAT’ op de deurpanelen en het silhouet van de originele Panda uit de jaren ‘80 op de plastic behuizing van het infotainmentsysteem - dat op zijn beurt geïnspireerd is op de iconische Fiat-gebouw in Lingotto. Zelfs aan de binnenkant van de kofferklep begroet de auto je met een vrolijke ‘Ciao!’! Ja, dit is een auto waar je echt vrolijk van wordt!
Beleving Fiat Panda
Goedkoop gebouwd
… Tenzij je belang hecht aan de nieuwste comfortsnufjes, want daar heeft Fiat op moeten besparen om de basisprijs van de Grande Panda zo laag mogelijk te houden - vooral op de instapversie RED, die wij konden testen. Airco zit er wel nog op, maar dan van het manuele type. Op parkeersensoren vooraan hoef je standaard ook niet te rekenen, laat staan een achteruitrijcamera. Ook USB-poorten achteraan ontbreken op het basismodel. Je moet de auto zelfs ouderwets starten met de sleutel! Dat is even wennen anno 2025.
Nu goed, upgraden naar de topversie La Prima voegt een groot deel van de ontbrekende opties toe, plus lichtmetalen velgen, andere bumpers en een bamboe-achtig materiaal voor het bovenste handschoenenkastje. Inderdaad, er zijn er twee! En over de praktische eigenschappen gesproken, die zijn dik in orde voor een auto van dit formaat. Volwassenen kunnen zonder grote problemen achter elkaar plaatsnemen, alleen zit de achterbank nogal recht en zijn de zittingen wat kort om van een hoogwaardig comfort te spreken.
De koffer is met zijn 361 tot 1.315 liter zelfs ruim voor het segment, en het goede nieuws is dat je de laadkabel niet speciaal moet opbergen - die zit namelijk in de neus verstopt! Bijzonder handig, al werkte het niet naar behoren tijdens onze test… maar daar komen we later nog op terug.
Twee losstaande schermen zonder veel functies
Elke versie van de Fiat Grande Panda heeft een digitaal instrumentendisplay van 10 inch en een centraal aanraakscherm van 10,25 inch, maar enkel de La Prima heeft een ingebouwde navigatie. Vreemd genoeg lijkt er geen verbinding te zijn tussen beide schermen: de taal moet je apart instellen, en ook de voertuiginstellingen zijn verdeeld over beide displays, die bovendien amper zijn te personaliseren. Draadloze Apple CarPlay/Android Auto is standaard, maar bij ons wilde enkel de kabel werken. En wil je het gepiep van de snelheidswaarschuwing uitschakelen (die zich enkel baseert op verkeersborden en niet op GPS-data, en dus vaak fouten maakt), dan is daar een specifieke knop voor op de middenconsole.
De displays zien er goed uit, maar werken vrij traag - een digitale snelheidsmeter die maar om de twee seconden ververst van weergave is niet meer van deze tijd. En zonder de ingebouwde navigatie is het centrale scherm ook niet meer dan een bediening voor de radio of een medium voor je smartphoneweergave. Het goede nieuws is dat de knoppen voor de klimaatcontrole apart op de middenconsole zitten, en dat ook die op het stuurwiel vrij duidelijk gelabeld zijn. Qua ergonomie zit het dus wel snor in de Fiat Grande Panda.