of


Nog geen account?

Dagelijkse nieuwsbrief

We brengen je dagelijks het beste autonieuws

Wekelijkse nieuwsbrief

We brengen je wekelijks het beste autonieuws


Dit account bestaat reeds

Yeelen Möller

14 MEI 2025

Test: Fiat Grande Panda‑e, meer dan een knap snoetje?

De Fiat Grande Panda-e is het Italiaanse antwoord op de vraag naar betaalbare elektrische wagens. Zijn de Italianen te ver gegaan in hun cost-cutting, of weet deze knappe stadswagen ons wel te versieren?

{"fr":"SUV Fiat rouge moderne sur route urbaine, design élégant et haute performance.","nl":"Moderne rode Fiat SUV op stadsweg, elegant ontwerp en hoge prestaties."}
{"fr":"Fiat Panda rouge sur une route bordée d'arbres et bâtiments modernes.","nl":"Rode Fiat Panda op een weg, omringd door bomen en moderne gebouwen."}

"De Fiat Grande Panda ziet er knap uit, is praktisch, rijdt comfortabel en heeft een relatief scherpe prijs. Een schot in de roos, toch als de kinderziektes eruit zijn!"

De Fiat Grande Panda is in feite het Italiaanse neefje van de nieuwe Citroën (ë-)C3. Beide modellen staan op hetzelfde Smart Car-platform en delen hun techniek en een groot deel van hun onderdelen, maar hebben wel een eigen snoetje en insteek gekregen. Fiat heeft gekozen voor een modieuze aanpak in alle eenvoud, wat voor een origineel uiterlijk zorgt, zonder de prijs al te ver op te drijven. Daarmee schieten de Italianen wel wat in hun eigen voet, want de Grande Pande-e is 2.000 euro goedkoper dan de Fiat 500e, biedt meer ruimte én heeft meer autonomie dan de goedkoopste 500e! Maar is hij ook even leuk om mee te rijden?

Advertentie
Advertentie

Design

Je moet geen twee keer kijken om de familietrekjes tussen de Fiat Grande Panda en de Citroën C3 te ontdekken. Beide modellen zijn compacte stadswagens met SUV-trekjes van ongeveer 4 meter lang (3,999 m voor de Grande Panda, 4,015 m voor de C3). Ze hebben allebei een vrij rechthoekige vorm en korte overhangen voor- en achteraan, waardoor ze vergelijkbare verhoudingen hebben. Toch kunnen we op het eerste gezicht geen gedeelde koetswerkpanelen ontdekken: waar de Citroën nog wat rondingen heeft proberen toe te voegen, is de Fiat resoluut voor de blokvorm gegaan.

Zoek alle leuke details op de Fiat Grande Panda!

Het koetswerk van de Fiat Grande Panda zit bovendien boordevol leuke details. Het begint al bij de pixelvormige lichtblokken, standaard op elke versie, die het model meteen naar de 21e eeuw tovert. Maar overal waar je kijkt, zijn er elementen te ontdekken die het ontwerp van de Grande Panda doen uitstijgen ten opzichte van de meeste stadswagens. Denk maar aan de modelnaam die in de deuren staat gestanst, het klassieke streepjeslogo van Fiat op de wielkasten en aan de C-stijlen, de leuke badge op de koffer of zelfs de witte ‘steelies’ op het basismodel RED. Het is een autootje waar je zowel aan een luxehotel kan parkeren als in het centrum van een klein Italiaans dorpje. Op dat vlak zijn de Italianen hun kunde nog niet verloren, want ook met de Fiat 500 uit 2007 kon je overal komen.

Geen grijs of zwart interieur

Het interieur is al even origineel, al valt het hier wel op dat er kosten bespaard moesten worden. De materialen zien er goedkoop uit en voelen ook zo aan, maar zelfs in het goedkoopste model krijg je een blauw interieur met felgele accenten. Misschien niet de smaak van iedereen, maar wel zo veel origineler dan het eeuwige zwart en grijs! En ook binnenin de Grande Panda zijn er talloze details te ontdekken, zoals de letters van het model op de zetels, ‘FIAT’ op de deurpanelen en het silhouet van de originele Panda uit de jaren ‘80 op de plastic behuizing van het infotainmentsysteem - dat op zijn beurt geïnspireerd is op de iconische Fiat-gebouw in Lingotto. Zelfs aan de binnenkant van de kofferklep begroet de auto je met een vrolijke ‘Ciao!’! Ja, dit is een auto waar je echt vrolijk van wordt!

Beleving

Goedkoop gebouwd

… Tenzij je belang hecht aan de nieuwste comfortsnufjes, want daar heeft Fiat op moeten besparen om de basisprijs van de Grande Panda zo laag mogelijk te houden - vooral op de instapversie RED, die wij konden testen. Airco zit er wel nog op, maar dan van het manuele type. Op parkeersensoren vooraan hoef je standaard ook niet te rekenen, laat staan een achteruitrijcamera. Ook USB-poorten achteraan ontbreken op het basismodel. Je moet de auto zelfs ouderwets starten met de sleutel! Dat is even wennen anno 2025. 

Nu goed, upgraden naar de topversie La Prima voegt een groot deel van de ontbrekende opties toe, plus lichtmetalen velgen, andere bumpers en een bamboe-achtig materiaal voor het bovenste handschoenenkastje. Inderdaad, er zijn er twee! En over de praktische eigenschappen gesproken, die zijn dik in orde voor een auto van dit formaat. Volwassenen kunnen zonder grote problemen achter elkaar plaatsnemen, alleen zit de achterbank nogal recht en zijn de zittingen wat kort om van een hoogwaardig comfort te spreken. 

De koffer is met zijn 361 tot 1.315 liter zelfs ruim voor het segment, en het goede nieuws is dat je de laadkabel niet speciaal moet opbergen - die zit namelijk in de neus verstopt! Bijzonder handig, al werkte het niet naar behoren tijdens onze test… maar daar komen we later nog op terug.

Twee losstaande schermen zonder veel functies

Elke versie van de Fiat Grande Panda heeft een digitaal instrumentendisplay van 10 inch en een centraal aanraakscherm van 10,25 inch, maar enkel de La Prima heeft een ingebouwde navigatie. Vreemd genoeg lijkt er geen verbinding te zijn tussen beide schermen: de taal moet je apart instellen, en ook de voertuiginstellingen zijn verdeeld over beide displays, die bovendien amper zijn te personaliseren. Draadloze Apple CarPlay/Android Auto is standaard, maar bij ons wilde enkel de kabel werken. En wil je het gepiep van de snelheidswaarschuwing uitschakelen (die zich enkel baseert op verkeersborden en niet op GPS-data, en dus vaak fouten maakt), dan is daar een specifieke knop voor op de middenconsole. 

De displays zien er goed uit, maar werken vrij traag - een digitale snelheidsmeter die maar om de twee seconden ververst van weergave is niet meer van deze tijd. En zonder de ingebouwde navigatie is het centrale scherm ook niet meer dan een bediening voor de radio of een medium voor je smartphoneweergave. Het goede nieuws is dat de knoppen voor de klimaatcontrole apart op de middenconsole zitten, en dat ook die op het stuurwiel vrij duidelijk gelabeld zijn. Qua ergonomie zit het dus wel snor in de Fiat Grande Panda.

Advertentie
Advertentie

Rijervaring

Elektrische Grande Panda-e of hybride Grande Panda Hybrid

Fiat biedt twee motorisaties aan op de Grande Panda: een mildhybride benzinemotor van 81 kW (110 pk), of een volledig elektrische aandrijving van 83 kW (113 pk). Het is deze elektrische versie die wij hebben getest, die voor de volledigheid ‘Fiat Grande Panda-e’ wordt genoemd. Al spreekt Fiat even goed over de Grande Panda Electric, of laat het Italiaanse merk het achtervoegsel simpelweg achterwege en noemt het de benzineversie de Grande Panda Hybrid. Zouden de marketeers stage hebben gevolgd bij Audi?

Bescheiden cijfers, maar het volstaat

De specs zijn, zoals je mag verwachten van een auto binnen het segment, vrij bescheiden. De kleine elektromotor op de voorwielen weet een piekkoppel van slechts 122 Nm op te wekken, waarmee de ongeveer 1,6 ton zware Grande Panda in 11 seconden van 0 tot 100 km/u sprint. De topsnelheid is begrensd op 132 km/u, dus op de Autobahn blijf je best weg van de linkerrijstrook. Maar ondanks het feit dat dit geen strepentrekker is, heeft de Grande Panda voldoende pit om vlot mee te komen met het verkeer, onder meer dankzij het onmiddellijk beschikbare koppel. 

Volgens Fiat moet de Grande Panda-e een WLTP-autonomie halen van 320 km, maar dat is natuurlijk op voorwaarde dat je niet continu aan 120 km/u op de snelweg rijdt. Ook onder gunstige omstandigheden, met temperaturen van om en bij de 20°C, haalden we daar niet meer dan 200 km. Maar eens we de afrit namen en ons concentreerden op binnenwegen, daalde het verbruik zienderogen. Plots konden we zonder problemen meer dan 300 km rijden op een volle batterij. 

Het is dus geen ideale auto voor de jaarlijkse vakantieritten, daarvoor kies je beter de hybride versie. Maar voor dagelijks gebruik is het meer dan voldoende. De reële autonomie van de Fiat Grande Panda moesten we overigens berekenen op basis van de gereden afstand en het batterijpercentage, want de ingebouwde verbruiksmeter werkte niet op ons testmodel. 

Gremlins op ons testmodel

En dat is niet de enige gremlin die we zijn tegengekomen tijdens onze test. Die leuke ingebouwde laadkabel in de neus (beperkt tot 7,4 kW), met een spiraalvormige kabel van 4,5 m lang, zodat je op gelijk welke manier kan parkeren aan de laadpaal, bleek niet te werken op onze Grande Panda. De auto gaf ons een “storing elektrisch aandrijfsysteem” en dreigde ons te doen stranden, maar gelukkig konden we wel nog opladen aan een snellader met een aparte CCS-kabel. Daar zou de Grande Panda-e tot 100 kW moeten kunnen halen, om van 20 tot 80% op te laden in slechts 27 minuten, maar wij haalden een piek van slechts… 45 kW. Nu hebben we maar één keer opgeladen, dus zou het even goed aan de laadpaal zelf kunnen liggen. Toch lijken er nog wat kinderziektes in het model te zitten, die hopelijk snel worden opgelost.

Hoogwaardig veercomfort

Dat gezegd zijnde, als jouw Grande Panda vrij is van storingen, heb je wel een bijzonder aangenaam rijdende stadswagen in handen. Het onderstel is soepel en absorbeert zelfs grote oneffenheden met gemak, terwijl het relatief beperkte gewicht en het lage zwaartepunt voor voldoende dynamiek zorgen in de bochten. Enkel het stuur zou wat directer mogen zijn, want in scherpe bochten en tijdens manoeuvres moet je iets te veel draaien. Dankzij zijn rechte vormen en iets hogere bodemvrijheid is het ook kinderspel om de Grande Panda in te parkeren zonder vrees voor stoepranden.

Prijs

Hoeveel kost de Fiat Grande Panda-e 2025 in België?

En dan komen we bij misschien wel het belangrijkste punt van de Fiat Grande Panda: zijn prijs. Met een vanafprijs van 24.890 euro is de Grande Panda-e 1.590 euro duurder dan zijn Franse neef, de Citroën ë-C3, en vooral 6.000 euro duurder dan de Grande Panda Hybrid. Het verschil met het Franse model is te rechtvaardigen aan de hand van het veel leukere design van de Grande Panda, maar je moet echt elektrisch willen rijden, of hem zakelijk rijden, om het verschil met de benzineversie goed te praten.

Daar staat wel tegenover dat de Fiat 500e, tot nu toe het goedkoopste elektrische model van Fiat, 2.100 euro duurder is (vanaf 26.990 euro), en dat is voor de versie met de kleine batterij met 190 km autonomie! Voor de grotere batterij van de 500e (332 km autonomie) betaal je minstens 31.790 euro… Niet moeilijk dat Fiat heeft besloten de 500 uit te rusten met een benzinemotor!

De topversie Fiat Grande Panda-e La Prima kost 27.890 euro en biedt voor die meerprijs van 3.000 euro onder meer lichtmetalen velgen, beschermplaten onder de voor- en achterbumper, dakrails, inklapbare buitenspiegels, getinte achterruiten, parkeersensoren vooraan, een automatisch dimmende binnenspiegel, een bamboe-achtig handschoenenkastje, een middenarmsteun, een andere zetelbekleding, een lederen stuurwiel, navigatie, automatische airco en een inductielader voor je telefoon. De enige opties zijn dan nog het Winter Pack (verwarmbare voorzetels, stuurwiel en voorruit) en een 11 kW-boordlader (enkel via de laadpoort achteraan).

 

Verdict

Ondanks het feit dat onze test niet vlekkeloos verliep, heeft de Fiat Grande Panda-e ons wel weten te verleiden. Zijn uiterlijk is om voor te smelten, zijn interieur is al minstens even vrolijk en praktisch, en ook zijn rijgedrag stelt niet teleur. Verwacht geen luxewagen: dit is een eenvoudige en goedkoop gebouwde stadswagen, maar dan voor designliefhebbers. En met de keuze uit hybride of elektrische aandrijvingen speelt Fiat het op veilig in deze veranderende marktomstandigheden. We twijfelen er niet aan: dit is een waardige opvolger van de originele Panda uit de jaren ‘80!

Advertentie
Advertentie