of


Nog geen account?

Dagelijkse nieuwsbrief

We brengen je dagelijks het beste autonieuws

Wekelijkse nieuwsbrief

We brengen je wekelijks het beste autonieuws


Dit account bestaat reeds

Olivier Duquesne

29 APR 2025

Test: Kia EV6 (2025), opgefriste elektrische kilometervreter

Kia slijpt zijn EV6 fijn voor 2025. Er staan geen grote veranderingen op het menu van deze facelift, maar die waren ook niet nodig. Er zijn wel tal van kleine verbeteringen. Maken die deze atypisch ogende crossover nog aantrekkelijker?

{"fr":"Kia EV6 roulant dans une rue bordée d'arbres en ville, design moderne et élégant.","nl":"Kia EV6 rijdt op een met bomen omzoomde stadsstraat, modern en stijlvol design."}
{"fr":"Intérieur de voiture moderne, tableau de bord et volant high-tech avec affichage numérique Kia.","nl":"Moderne auto-interieur, high-tech dashboard en stuurwiel met digitale display Kia."}

"Kia heeft zijn EV6 verbeterd met gerichte technologische upgrades en een nieuwe, grotere batterij. Daarmee is hij nog beter geschikt om lange afstanden moeiteloos te verteren."

Het elektrische EV-offensief van Kia begon in 2021 met deze Kia EV6, die recent een facelift kreeg om hem fris te houden. Uiterlijk veranderde er weinig aan deze neef van de Hyundai Ioniq 5 en kleine broer van de Kia EV9, maar de Koreaanse SUV werd wel efficiënter dan ooit. Zijn talenten als elektrische reiswagen blijven dus intact.

Advertentie
Advertentie

Design

Kleine retouches

Op esthetisch vlak brengt de facelift niets spectaculairs met zich mee. We zouden het bijna over het absolute minimum hebben, met nieuwe bumpers en een herziene lichtsignatuur. We nemen het Kia niet kwalijk, er viel dan ook weinig te verbeteren. Gewoon enkele retouches om weer mee te zijn met de tijd. Toch heeft deze kleine cosmetische ingreep wel de algemene stroomlijn van de crossover verbeterd.

In het interieur is het centrale gebogen scherm meer naar de bestuurder gericht, die nu voor een nieuw stuurwiel met drie spaken zit. Kia heeft ook een vingerafdrukherkenning en een draadloze oplader van 15 W toegevoegd. Er is een ingebouwd navigatiesysteem, maar je kan ook probleemloos verbinden met Apple CarPlay en Android Auto. De EV6 behoudt echter zijn nogal omslachtige systeem met sneltoetsen met een dubbele functie voor de klimaatcontrole en het infotainment. Dat blijkt nog steeds niet erg praktisch in gebruik.

Er is wel een verbeterde sfeerverlichting die het leven aan boord iets opfleurt. Maar de grootste vernieuwing van de Kia EV6 zit in de batterij: die groeit van 74 kWh naar 80 kWh netto (84 kWh bruto). Ook de software werd uiteraard bijgewerkt.

Beleving

Cocon en V2L

Het cocongevoel in de Kia EV6 wordt versterkt door zowel de stilte van de elektromotor als de inrichting van het interieur. In de Business Plus-uitvoering van onze test vinden we goede voorzetels terug, bekleed in vegan leer, met verwarming én ventilatie. De zachte zetels compenseren deels de nogal droge ophanging. Ze zijn uitgerust met een USB C-poort aan de achterzijde voor de passagiers op de achterbank. 

Die krijgen ook heel wat beenruimte. De passagier in het midden wordt echter, zoals vaker, opgeofferd. Voor een optimaal comfort reis je dus best met maximaal 4 personen in de Kia EV6. Vooral omdat de koffer ‘maar’ 480 liter slikt. Maar dankzij de frunk onder de motorkap hoef je in ieder geval de laadkabel niet achterin op te bergen. Tijdens een gezellig uitje hoef je trouwens niet in de buurt te zijn van een stopcontact voor je elektrische apparaten of zelfs je e-bike, want met het V2L-systeem kan je ze rechtstreeks op de auto aansluiten. Handig!

Advertentie
Advertentie

Rijervaring

Autonomie van de Kia EV6 is zeer bruikbaar in de praktijk

Zin om ver te reizen? Geen schrik: de Kia EV6 laat je niet in de steek. Zelfs in streken met minder goede laadvoorzieningen brengt deze Koreaan je zonder zorgen op je bestemming dankzij zijn 800 V-platform, dat synoniem staat voor supersnel opladen. Sinds de facelift kan hij theoretisch tot 263 kW opladen. In de praktijk zal de software de laadsnelheid aanpassen om de batterij te sparen, met als doel tot 80% te kunnen opladen in minder dan 20 minuten. 

Als je de batterij preconditioneert en met ongeveer 10-15% aankomt aan de laadpaal, is het meestal mogelijk om met meer dan 80% te vertrekken na minder dan een halfuur. Daarbij zijn er pieksnelheden van meer dan 200 kW te zien aan een voldoende krachtige laadpaal! Aan een thuislader van 11 kW duurt volledig opladen minder dan 9 uur. En dat met een WLTP-autonomie van 582 km. Hoeveel kilometer kan je echt rijden met de Kia EV6? In gemengd verkeer is meer dan 500 km mogelijk, of meer dan 350 km op de snelweg. Zelfs in de winter kan je meer dan 2 uur aan een stuk aan 120 km/u rijden voor je moet opladen.

Efficiënt rijgedrag

Veel hebben we niet te klagen aan boord van de Kia EV6. De motor van 228 pk en 350 Nm in deze RWD Long Range-versie (met achterwielaandrijving) heeft geen enkele moeite om zijn 2 ton in beweging te brengen. De acceleraties verlopen vlot en de SUV ligt efficiënt, stabiel en zelfs dynamisch in de bocht. Hij heeft wel wat moeite in smalle straatjes en krappe bochten, waar hij niet de wendbaarste is. Je moet dus even wennen aan zijn brede postuur (4,70 m lang, 1,88 m breed en 1,55 m hoog). 

De EV6 is wel stevig afgeveerd, vooral met de 20-duimsvelgen van onze testwagen. De stevigheid van de ophanging kan je wel deels afstellen aan de hand van de rijmodi, die je via het stuur bedient. Maar de EV6 blijft sereen en stabiel, of je nu op de snelweg, op binnenwegen of over boulevards rijdt. Voor éénpedaalrijden moet je de flippers achter het stuur gebruiken om de maximale regeneratie in te schakelen. Nog een laatste tip: als je 2 seconden lang de volumeknop op het stuur indrukt, worden de snelheidswaarschuwingen uitgeschakeld.

Prijs

Prijs Kia EV6 2025

Hoeveel kost de Kia EV6 in België? De Kia EV6 RWD begint bij 49.900 met de ‘kleine’ batterij van 62,9 kWh en de motor van 170 pk, voor een WLTP-autonomie van 420 km. Ons testmodel, de Kia EV6 RWD Long Range (84 kWh), heeft een vanafprijs van 53.590 euro. Voor de Business Line Plus zoals hier vermeld, zit je al aan 56.890 euro. Als je daar nog metallic lak (800 euro), 20-inch velgen (500 euro), het open dak (800 euro), het Drive Assist-pakket (1.800 euro) en de V2L-laadpoort (550 euro) aan toevoegt, kom je aan 61.340 euro voor een zo goed als compleet uitgerust exemplaar.

Er zijn dan nog enkele accessoires om uit te kiezen, zoals een trekhaak of stickers om de carrosserie te versieren. De Kia EV6 bestaat trouwens ook als AWD van 325 pk (nog steeds met 84 kWh) voor 66.390 euro. En voor wie nog sneller wil gaan, is er nog steeds de EV6 GT aan de top van het gamma, die sinds de facelift maar liefst 609 pk levert. Hiervoor moet je rekenen op minstens 73.390 euro. In alle gevallen geniet je van Kia’s fameuze 7 jaar garantie.

Verdict

De Kia EV6 was al sterk bij zijn lancering en ging de strijd aan met de Tesla Model Y op zijn favoriete speelterrein. De facelift van eind 2024 bevestigt die goede eerste indruk alleen maar. Kia heeft het model licht verbeterd waar nodig, met een technologische update en een grotere batterij. Daarmee is de EV6 nog flexibeler en efficiënter, met een correcte autonomie en supersnel opladen. Het resultaat is een elektrische wagen die voor alle soorten ritten gebruikt kan worden: van korte dagelijkse ritjes tot lange reizen naar je favoriete vakantiebestemming - zolang je elke 300 km een laadpaal kan vinden.

Advertentie
Advertentie