Jean-Francois Christiaens

20 SEP 2018

Laaghangende herfstzon? Met deze 6 tips geraak je niet verblind

In België gebeuren er gemiddeld twee ongevallen per dag door verblinding door de zon. Dat zegt het Waals agentschap voor de verkeersveiligheid AWSR. In september en oktober liggen de cijfers het hoogst, maar met deze 6 tips beperk je de risico’s.

In deze tijd van het jaar staat de zon vaak laag boven de horizon, en loop je snel het risico om erdoor verblind te worden. In België gebeuren er zelfs twee ongevallen per dag doordat iemand door de zon verblind geraakte.

Zulke ongevallen gebeuren het hele jaar door, maar volgens het Waals agentschap voor de verkeersveiligheid AWSR zijn er duidelijke pieken in september en oktober, en in mindere mate in maart. In die drie maanden staat de zon namelijk laag boven de horizon tijdens de spitsuren.

16 doden

Volgens cijfers van het AWSR gebeurden er vorig jaar 582 ongevallen met gewonden door de laagstaande zon. 788 mensen geraakten daarbij gewond, 16 mensen stierven. 60 procent van de slachtoffers zijn de inzittenden van de auto, een derde zijn zwakkere weggebruikers: voetgangers (16 procent), bestuurders van gemotoriseerde tweewielers (12 procent) en fietsers (8 procent).

Tips van het AWSR

Het AWSR geeft aanbevelingen aan weggebruikers om de komende weken de risico’s tijdens de spitsuren te verminderen:

- Neem steeds een zonnebril mee in de auto, op de fiets of op de motor.

- Maak de voorruit (of voor motorrijders het helmvizier) schoon en vul de ruitenvloeistof aan. Een vuile voorruit wordt in combinatie met fel licht namelijk ondoorzichtig.

- Stel je autozetel zodanig af dat je de zonneblinden efficiënt gebruikt.

- Pas je snelheid aan: geraak je verblind, rem dan af.

- Let op bij het uitrijden van een tunnel. Je hebt enkele seconden nodig voor de pupillen van je ogen weer zijn aangepast aan het licht. Eén seconde tegen 90 km/u komt al overeen met 25 meter. Kom je bij het einde van de tunnel, gebruik dan je zonneblinden en een zonnebril en matig je snelheid.

- Met de fiets of te voet? Hou er dan rekening mee dat verblinde automobilisten je niet gezien hebben, ook al heb je zelf geen last van de laaghangende zon.

Advertentie
Advertentie
Advertentie