Vroom

6 NOV 2019

Le Mans 66: de oorlog tussen Ford en Ferrari op het grote scherm

De film Le Mans 66 vertelt het epos van Carroll Shelby en Ken Miles, van de creatie van de beroemde Ford GT40 tot hun overwinning op het circuit van La Sarthe in 1966. Op 13 november verschijnt hij in de zalen, maar wij konden hem al in avant-première gaan bekijken.

We kennen de legende allemaal, maar we brengen het verhaal toch nog even in herinnering: in 1963 besliste Henry Ford de tweede om Ferrari te gaan bekampen op zijn eigen speelterrein nadat een overnamebod op een koude steen was gevallen. Waar lag dat speelterrein? Het circuit van La Sarthe in Le Mans. En het wapen van Ford was de GT40. Deze egostrijd heeft een plaats in de geschiedenisboeken en in het geheugen van liefhebbers van auto’s en racen verdiend.

2,5 uur grommende V8-motoren

Om Enzo Ferrari een loer te draaien neemt de Amerikaanse gigant de Texaan Carroll Shelby en zijn ietwat losgeslagen testcoureur Ken Miles onder de arm. Het magnifieke epos wordt op knappe wijze in beeld gebracht door de nieuwe film Le Mans 66.

Regisseur James Mangold ontspint het verhaal over meer dan 2,5 uur, van de geboorte van de renstal van Ford tot de creatie en ontwikkeling van de GT40. Matt Damon meet zich een Texaans accent aan om de jonge Carroll Shelby te spelen terwijl Christian Bale hem van antwoord biedt in de huid van de speelvogel Ken Miles. Knetterende V8-motoren, racewagens die tot hun limieten worden geduwd en ruziemakende coureurs… Liefhebbers van Amerikaanse auto’s en van racen zullen zeker niet teleurgesteld zijn.
Advertentie
Advertentie
Advertentie