In 2024 werd het volledige Mini-gamma vernieuwd, waarbij de meeste aandacht naar de introductie van de nieuwe Mini Cooper Electric, Mini Aceman en Mini Countryman ging. Maar ook de benzineversies van de Mini Cooper werden getrakteerd op hetzelfde familiegezicht, al bleef de onderhuidse techniek vrijwel ongewijzigd. De Mini Cooper 5-deurs is bovendien, net als de Cabrio die we onlangs konden testen, niet verkrijgbaar met een elektrische aandrijflijn, waardoor hij door veel mensen over het hoofd zal gezien worden. Toch is hij het overwegen waard…
Design Mini Cooper
Laat je niet vangen door zijn nieuwe snoet: de Mini Cooper 5-deurs staat, net als de nieuwe 3-deurs en Cabrio op benzine, nog steeds op het UKL-platform van de vorige generatie Mini’s. Deze voorwielaangedreven architectuur zit in een aangepaste vorm ook onder de nieuwe BMW 1 Reeks en 2 Reeks Active Tourer. Ook de afmetingen zijn vrijwel identiek gebleven: 4.036 mm lang, 1.744 mm breed en 1.464 mm hoog. Daarmee is de Mini Cooper 5-deurs 172 mm langer dan de 3-deurs.
Mee met het familiegezicht
Toch is de vijfdeurs hatchback volledig mee met het nieuwe familiegezicht van het Brits-Duitse merk. De neus is gladder gemaakt, waarbij de zijdelingse koelsleuven zijn verdwenen, terwijl de koplampen een nieuwe lichtsignatuur kregen met een soort rechthoekig ‘kader’ binnen de ronde dagrijverlichting.
Achteraan maken dan weer de driehoekige achterlichten met telkens de helft van de ‘Union Jack’ hun intrede als lichtsignatuur. Ook de bumper werd eenvoudiger gemaakt dan bij het faceliftmodel van de vorige generatie: het zwarte plastic blijft nu beperkt tot de onderzijde en het geheel werd gladgestreken. Opvallend is dat de uitlaatpijp nu verstopt zit, zelfs op de sportieve Cooper S. Het visuele verschil tussen de Cooper C en Cooper S is daarmee beperkt tot de S-badges in de grille en op de achterklep. Jammer, want vroeger zag de S er nog lekker sportief uit met zijn dubbele centrale pijpjes. Nu heeft enkel de Mini Cooper JCW nog een centrale pijp, maar die is er enkel als 3-deurs…
Volledig nieuw interieur voor de Mini Cooper 5-deurs
Tot nu toe zou je kunnen spreken van een grondige facelift, maar die indruk verandert zodra je aan boord klimt van de nieuwe Mini Cooper 5-deurs. De compacte hatchback neemt het gloednieuwe dashboard over van zijn elektrische tegenhanger én van de grotere Aceman en Countryman. Dat betekent een centraal en rond OLED-scherm van 240 mm waarmee je alle voertuigfuncties bedient én alle rij-informatie in het oog houdt, tenzij je ook voor het optionele head-up display hebt gekozen (een aanrader!).
Verder kenmerkt het ‘nieuwe’ interieur van Mini zich door zijn kleurrijke en speels vormgegeven materialen, die bovendien voor een groot deel gerecycleerd zijn. Het is duidelijk een interieur dat breekt met de norm, met alle voor- en nadelen van dien - maar daar komen we zo meteen nog op terug. Qua bouwkwaliteit voelt alles solide aan, waarbij de BMW-invloeden duidelijk aanwezig zijn: sommige schakelaars komen linea recta vanuit de Münchense schappen. Er is wel nog redelijk wat hard plastic te vinden en voelen.
Beleving Mini Cooper
Mooi scherm, maar niet altijd even praktisch
Hoe mooi en vrolijk het nieuwe interieur van Mini ook oogt, is het niet het toppunt van ergonomie. Iemand die enkel oudere auto’s gewoon is, zeker van andere merken, zal niet meteen zijn weg vinden aan boord. Om te beginnen moet je starten en de (standaard meegeleverde) automatische transmissie bedienen via het kleine paneel onder het centrale scherm. Daar vind je ook de schakelaar voor de rijmodi, de volumeknop en enkele sneltoetsen voor de rijhulpmiddelen, parkeercamera’s en de ontwaseming.
Ook het centrale aanraakscherm vergt enige gewenning. Het ziet er goed uit, met een haarscherpe resolutie, mooie kleuren en niet te veel storende reflecties, maar het is soms zoeken in de menu’s om de juiste instellingen te vinden. Vooral omdat er geen gemakkelijke manier is om terug te keren naar het vorige scherm.
Onder het speelse uiterlijk, dat je kan instellen via de ‘Experiences’, met toffe ‘Go-Kart’ of retro-modi, schuilt trouwens gewoon het infotainmentsysteem van BMW. Android Auto en Apple CarPlay zijn (draadloos) beschikbaar, maar ze nemen maar een klein vierkantje in van het ronde scherm, wat een beetje sullig oogt. Tenslotte went het wel om op het centrale scherm te moeten kijken naar je snelheid en andere rijgegevens, maar het optionele head-up display zorgt voor een veel betere ergonomie.
Voldoende ruimte, zonder meer
Het grote verschil tussen de Mini Cooper 3-deurs en deze 5-deurs is natuurlijk de extra praktische inzetbaarheid van die laatste. Hij heeft niet enkel twee extra deuren, maar ook een 72 mm langere wielbasis. Dat is voldoende om de achterbank echt bruikbaar te maken, ten opzichte van de noodzitjes die je in de kleinere driedeurs vindt. Achter een lange bestuurder is het nog steeds krap als volwassene, maar aan de passagierszijde is er meer marge. Bovendien krijg je 3 Isofix-punten voor kinderzitjes: twee op de achterbank en eentje op de passagierszetel vooraan.
Ook de koffer van de 5-deurs is iets groter: 275 tot 925 liter, ten opzichte van 210 tot 725 liter in de 3-deurs. Dat is nog steeds niet enorm ten opzichte van de concurrentie, maar het is voldoende om de Mini Cooper 5-deurs praktisch genoeg te maken voor dagelijks gebruik.