of


Nog geen account?

Dagelijkse nieuwsbrief

We brengen je dagelijks het beste autonieuws

Wekelijkse nieuwsbrief

We brengen je wekelijks het beste autonieuws


Dit account bestaat reeds

Olivier Maloteaux

13 MEI 2025

Test: Renault 4 E‑Tech, de moderne 4L

De Renault 4 is herboren, tot in de details, maar met een elektromotor om mee te zijn met zijn tijd. Laten we eens kijken wat deze moderne 4L waard is.

{"error":"Failed to generate alt description","fr":"","nl":""}
{"fr":"SUV moderne roulant sur une route côtière avec mer bleue en arrière-plan.","nl":"Moderne SUV rijdt op kustweg met uitzicht op blauwe zee op de achtergrond."}

"De elektrische R4 rijdt erg prettig (soepel en stil), en is scherp geprijsd ten opzichte van de concurrentie."

Na de zeer geslaagde R5 E-Tech zet Renault zijn neo-retrotrend voort met de renaissance van de R4, ook bekend als de 4L, als verwijzing van de luxueuze R4L van destijds. De nieuwe komt enkel als elektrische wagen op de markt. Het model wordt gepositioneerd in het trendy segment van de compacte SUV’s, naast de Fiat 600 en Grande Panda, of bijvoorbeeld de (grotere) elektrische Mini Countryman. Deze nostalgische Renault is ook een lokaal product, want hij wordt volledig gebouwd in Europa, bij onze Franse buren. De wagen zelf wordt geassembleerd in de Manufacture van Maubeuge, de motor komt uit Cléon, het batterijpakket uit Ruitz en de batterijcellen zelf worden vervaardigd in de Gigafactory van Douai.

Advertentie
Advertentie

Design

Knipoog naar het verleden

Met zijn rechte schouders, verticale grille, ronde koplampen, verticale achterlichten, bulten op de bumpers, klapraampjes achteraan en een optioneel canvas dak verwijst de moderne R4 hevig naar zijn voorouder. Zelfs de namen van de kleuren klinken vrolijk: IJswit, Hemelblauw, Sterzwart, Hauts-de-France groen, Teracottabruin, Urbangrijs en Karmijnrood. Een heel programma om ons te doen glimlachen, of het nu zonnig of bewolkt is buiten. Als je graag kleuren mixt, kan je ook kiezen voor een two-tone lak met een zwart dak of zelfs een zwarte motorkap.

Qua formaat meet deze moderne R4 4,14 m lang, wat hem tussen de Clio en Captur in positioneert. Zijn hoogte (1,55 m zonder de dakrails) komt in de buurt van die van een SUV en deze Renault staat hoog genoeg op zijn poten (18,1 cm bodemvrijheid) om net als zijn voorganger over ruwer terrein te kunnen rijden. De velgen zijn altijd 18 inch groot.

Jeansstoelen en canvas dak

Zoals we al zeiden, wordt de elektrische R4 in Frankrijk geproduceerd, meer specifiek in Maubeuge, onder hetzelfde dak als de Kangoo. De puzzel bestaat hier uit 1.200 stukken, ofwel twee derde minder dan bij de Kangoo. Een reductie die zowel montagetijd als geld bespaart. Deze Renault is van top tot teen Frans en is zelfs niet bang van een cliché meer of minder, want hij heeft een rieten mandje aan boord om je stokbrood in te vervoeren…

De passagiers zitten op goedgevulde stoelen die bekleed zijn met gekleurde stof of jeans (gemaakt van gerecycleerd plastic). De middenconsole is overgenomen van de R5 E-Tech, met zachte materialen aan de passagierszijde. De afwerking is over het algemeen netjes, met als enige puntje van kritiek dat de middenconsole van goedkoop ogend hard plastic is gemaakt. Om het interieur op te fleuren, kan de R4 E-Tech worden uitgerust met een canvas zonnedak. Dit dak kan worden geopend en gesloten via een druk op de knop van de afstandsbediening, of zelfs met een eenvoudig stemcommando.

Beleving

Nieuwste multimedia met Google ingebouwd

Aan de moderne kant is er een digitaal dashboard dat bestaat uit een bestuurdersdisplay (7 inch in de basisversie en 10 inch in de andere uitvoeringen) en een centraal aanraakscherm van 10 inch. Deze moderne R4 is ook volledig geconnecteerd en geniet van de nieuwste generatie van het OpenR Link-systeem met geïntegreerde Google-diensten, waarmee je meer dan 30 externe apps rechtstreeks kan installeren via Google Play. Het aanbod omvat niet enkel Waze en Amazon Music, maar ook de streamingdienst TF1+ om video’s te kunnen kijken tijdens het opladen.

Het systeem omvat ook een uitstekend navigatiesysteem met Google Maps, dat efficiënt werkt en een mooie weergave biedt. De navigatie omvat ook een routeplanner waarmee je de laadstops kan selecteren op basis van het vermogen van de laadpaal en de betaalmethode. Je kan ook een minimaal batterijniveau instellen voor aankomst bij het oplaadpunt. Deze reisplanner activeert automatisch de batterijpreconditionering, om zo snel mogelijk te kunnen opladen wanneer je toekomt. Het multimediasysteem is natuurlijk ook compatibel met Android Auto en Apple CarPlay, met of zonder kabel. Renault biedt binnenkort ook een digitale sleutelfunctie aan, waarmee je de R4 E-Tech kan ontgrendelen met je smartphone, zonder een fysieke sleutel(kaart) nodig te hebben.

Praktischer dan de R5 E-Tech

De Renault 4 E-Tech is langer dan de R5 E-Tech, en biedt dus logischerwijs meer ruimte aan boord. De achterbank is ruim genoeg, maar de toegang is een beetje problematisch: het is makkelijk om je hoofd tegen de dakstijl te stoten bij het instappen… De koffer is gemakkelijker toegankelijk dankzij de lage laadvloer. De laadruimte heeft ook een dubbele bodem om je laadkabels in op te bergen, maar wij hadden liever een frunk gezien, die hier ontbreekt. De rugleuning van de voorste passagiersstoel kan wel worden neergeklapt, zodat je voorwerpen tot 2,20 m lang in alle veiligheid kan vervoeren. Deze elektrische Renault is over het algemeen dus vrij praktisch. Qua ergonomie waarderen we dat de R4 zijn klassieke fysieke knoppen heeft behouden om de airco mee te bedienen. Dat blijft praktischer dan door menu’s op het centrale scherm te moeten gaan om de temperatuur en ventilatie te regelen.

Advertentie
Advertentie

Rijervaring

Soepel en stil

Op technisch vlak neemt deze R4 E-Tech het platform van de Renault 5 E-Tech over, maar dan in een uitgerekte vorm. De bestuurderspost is rechtstreeks gekopieerd van de R5, inclusief het stuur. Qua motor/batterij heb je twee opties: 120 pk en een batterij van 40 kWh, of 150 pk en een batterij van 52 kWh. De motoren (van het synchrone type met gewikkelde rotors) hebben geen permanente magneten en gebruiken dus geen zeldzame aardmetalen, dure materialen waarvan de ontginning zeer vervuilend is.

Wij konden enkel de krachtigste versie testen, die knappe prestaties levert (8,1 seconden van 0 tot 100 km/u, tegenover 9,2 seconden voor de 120 pk). De R4 E-Tech weegt een kleine 1.500 kilo en zijn wegligging is efficiënt en gebalanceerd, dankzij een goed afgesteld chassis met een multilink op de achteras. Het model kan ook worden uitgerust met het Extended Grip-pack, een geavanceerde stabiliteitscontrole die de tractie verbetert op een vochtig of oneffen wegdek. Ook vierseizoensbanden zijn beschikbaar. De bodemvrijheid van 18,1 cm is iets groter dan bij een klassieke hatchback, maar nog steeds kleiner dan bij een ‘echte’ SUV. Onderweg waarderen we de goede geluidsisolatie tegen windgeruis, dankzij de standaard meegeleverde akoestische voorruit. Ook het onderstel is zeer comfortabel. Kortom, deze Renault is zeer aangenaam om mee te rijden, met een soepele en stille rijervaring. De elektrische R4 kan ook een aanhangwagen trekken, maar dan wel een lichte: tot 750 kilo, net genoeg voor een kleine caravan of een bezoekje aan het containerpark.

Wat is de autonomie van de Renault 4 E-Tech Electric?

Renault claimt een actieradius van 308 kilometer voor het instapmodel met de batterij van 40 kWh. Voor de versie met een 52 kWh-batterij claimt Renault een bereik tot 409 kilometer. In de praktijk, tijdens onze testrit met de 52 kWh-versie, uitgevoerd bij een ideale temperatuur van 20°C en met weinig snelweg, registreerden we een gemiddeld stroomverbruik van 14 kWh/100 km, wat overeenkomt met een maximale actieradius van 370 kilometer. Dat is heel goed, maar de actieradius zal in de winter veel kleiner zijn. 

We waarderen het dat de regeneratie tijdens het afremmen op verschillende niveaus kan worden ingesteld via de peddels aan het stuurwiel. En deze R4 is zelfs de eerste Renault met een éénpedaalmodus, wat een zeer krachtige regeneratie betekent waarmee je tot stilstand kunt komen zonder het rempedaal aan te raken. De R4 E-Tech is ook standaard uitgerust met een warmtepomp om minder elektriciteit te verbruiken bij winterse temperaturen.

Hoe lang duurt het om de R4 E-Tech op te laden?

Alle versies van de Renault 4 E-Tech zijn uitgerust met een bidirectionele lader van 11 kW, waardoor de AC-laadtijd 3 uur en 45 minuten bedraagt voor de 40 kWh-batterij en 4 uur en 45 minuten voor de 52 kWh-batterij. Bij gelijkstroom (DC) is het maximale laadvermogen 80 kW voor de kleine batterij en 100 kW voor de grotere, wat in beide gevallen een tijd van ongeveer 30 minuten oplevert om van 15 tot 80% op te laden. Dat is ongeveer gemiddeld voor het segment.

De R4 E-Tech heeft ook een ‘Plug & Charge’-functie, waarmee de auto kan worden aangesloten op een oplaadpunt zonder dat er een laadpas of kaart nodig is, en de facturering wordt automatisch uitgevoerd. Het model wordt ook standaard geleverd met een bidirectionele lader met V2L-functie (Vehicle to Load) om externe elektrisch apparaten van stroom te voorzien.

Prijs

Hoeveel kost de nieuwe elektrische Renault 4L?

De basisversie met 120 pk en een batterij van 40 kWh begint bij 29.900 euro. Dat is 2.000 euro meer dan de elektrische R5, die er nog knapper uitziet, maar wel een stuk minder praktisch is (zowel in de koffer als op de achterbank). De versie met 150 pk en 52 kWh begint bij 32.900 euro. Een interessante prijs ten opzichte van de concurrentie, wetende dat de Kia EV3 pas begint bij 36.890 euro met zijn batterij van 58,3 kWh, of dat de Fiat 600 Electric van 156 pk met 54 kWh minstens 34.740 euro kost. Maar de Fiat is er ook als mildhybride benzineversie vanaf 25.000 euro… Renault biedt deze optie niet aan, omdat de Franse constructeur heeft gekozen voor een exclusief elektrisch platform, waardoor het sommige klanten zal mislopen.

Qua uitrusting is de Renault 4 E-Tech standaard al goed voorzien, met onder andere een achteruitrijcamera, automatische airco en een warmtepomp. Het multimediasysteem met ingebouwde Google-diensten is echter een betalende optie. Een andere interessante optie is het canvas zonnedak. Dit grote schuifdak (92 cm op 80 cm) doet het interieur baden in het zonlicht en transformeert de R4 in een halve cabrio.

 

Verdict

Renault is goed bezig met de moderne interpretaties van zijn iconische modellen. Na de R5 E-Tech is deze R4 op batterijen redelijk geslaagd. Hij heeft misschien een iets minder knap snoetje dan de R5 E-Tech, maar hij is een stuk praktischer (kofferruimte en op de achterbank). En hij rijdt ook zeer aangenaam, soepel en stil, terwijl hij scherp geprijsd is ten opzichte van de concurrentie. Natuurlijk is, met een minimumprijs van 30.000 euro, de moderne R4 niet zo democratisch als zijn voorouder, en zal hij dus niet de auto voor iedereen zijn. Daarnaast brengt hij geen grote innovaties mee binnen zijn segment, maar hij zorgt wel voor een aangename frisse wind, en dat in een knappe vintage verpakking. Een auto die we graag op de oprit zouden hebben staan. Alleen jammer dat Renault het model niet aanbiedt in een benzineversie met een lagere instapprijs.

Advertentie
Advertentie