Bert Troubleyn

17 AUG 2020

Spionage, chantage, moord: Volkswagen verwikkeld in gruwelijke thriller

Een lang aanslepend conflict tussen Volkswagen en een leverancier uit Bosnië heeft met een gruwelijke moord een triest dieptepunt bereikt.

In 2016 bereikte een conflict tussen de VW-groep en de toeleveranciersgroep Prevent, eigendom van de Bosnische Hastor-familie, een eerste kookpunt: na ruzie over contractuele verplichtingen beslisten de Bosniërs om geen onderdelen meer te leveren. Dat leidde ertoe dat liefst zes VW-fabrieken tot stilstand kwamen. Na bemoeienis door de Duitse overheid kwamen de bedrijven tot een onderling akkoord waardoor de productie weer kon starten. Volkswagen is trouwens niet de enige autoconstructeur die in conflict ligt met Prevent.

De mol

Act twee: Volkswagen ontdekt een mol binnen zijn rangen, zo berichtte de Duitse krant Automobilwoche. De persoon zou een hoge rang hebben binnen de groep en zou minstens 35 illegale opnames gemaakt hebben bij VW, goed voor 50 uur audiomateriaal, op de kernvergaderingen over de samenwerking met Prevent. Volkswagen heeft klacht tegen onbekenden neergelegd, maar alles wijst erop dat de persoon in kwestie spioneerde in opdracht van de Bosniërs. Op die manier kon Prevent VW steeds te slim af zijn bij onderhandelingen. Prevent ontkent alles en legt zelf klacht neer tegen Volkswagen.

Gruwelijke wending

Dan begint de thriller pas echt: in mei van dit jaar brandt de woning van de zogenaamde mol onverwacht volledig uit. En vorige week, op 12 augustus, nam de affaire een gruwelijke wending: de krant Wolfsburger Nachrichten schreef dat in een uitgebrande auto een lijk zou zijn gevonden. Hoewel de politie zich nog in voorwaardelijke wijs uitdrukt, zou het lijk van de mol zijn geweest. Nog gruwelijker is dat uit de autopsie zou blijken dat de persoon nog in leven was toen het voertuig uitbrandde. De Prevent-groep ontkent alle betrokkenheid en beweert nu zelf plots dat Volkswagen reeds jarenlang bij hen zou spioneren. Volkswagen geeft zelf geen commentaar op de zaak zolang het onderzoek loopt.
Advertentie
Advertentie
Advertentie