Pierre-Benoit Sepulchre

2 AUG 2021

Verhoogde overweg: boetes worden hoger

Zowel voor je portefeuille als voor je veiligheid is het beter om te wachten tot de trein gepasseerd is.

Sinds 1 augustus worden strengere sancties uitgevaardigd tegen bestuurders die een verhoogde overweg oprijden terwijl de doorgang versperd is en ze dus op de sporen stil komen te staan. Deze overtreding gaat namelijk van de eerste naar de tweede graad als gevolg van een beslissing van de Kamer in mei van dit jaar. Daardoor stijgt de opgelegde boete tot 160 à 2.000 euro.

Infrabel, de beheerder van de spoorweginfrastructuur in België, zegt tevreden te zijn met deze nieuwe regel aangezien ongevallen op verhoogde overwegen zowat wekelijks gebeuren. “In 2020 verloren negen mensen het leven als gevolg van een ongeval op een verhoogde overweg en vier mensen raakten ernstig gewond door gevaarlijk gedrag”, zo benadrukt woordvoerder Jessica Nibelle. “Wij hopen dat deze nieuwe, strengere wet bestuurders zal overtuigen om voorzichtiger te rijden en dat overtreders zullen worden vervolgd”.

Een spoorweg oversteken wanneer het licht op rood staat of de slagboom gesloten is, vormt een overtreding van de vierde graad. Daar staan boetes tegenover van 320 tot 4.000 euro, maar je kan ook je rijbewijs acht dagen tot vijf jaar verliezen.

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Advertentie
Advertentie
Advertentie