Jean-Francois Christiaens

7 DEC 2018

Verkeersongevallen grootste doodzoorzaak voor kinderen wereldwijd

Het aantal dodelijke ongevallen blijft stijgen, zo maakt de Wereldgezondheidsorganisatie zich zorgen. Verkeersongevallen zijn wereldwijd zelfs de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen en jongeren van 5 tot 29 jaar.

Een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat het aantal doden op de weg blijft stijgen en nu 1,35 miljoen per jaar bedraagt. Het rapport zegt eveneens dat verkeersongevallen nu de belangrijkste doodsoorzaak zijn bij kinderen en jongeren van 5 tot 29 jaar.

“Onaanvaardbare prijs”

“De doden zijn een onaanvaardbare prijs die we betalen voor mobiliteit”, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. “Er is geen enkel excuus om geen actie te ondernemen. Er bestaan oplossingen voor het probleem die hun diensten al hebben bewezen. Het rapport roept regeringen en partners op om meer te doen om die maatregelen toe te passen.”

Bestaande oplossingen

Volgens de WHO laat de wetgeving toe om risico’s te beperken zoals snelheid, alcohol, het niet dragen van de veiligheidsgordel, geen helm dragen op de motor en kinderen niet in een geschikt kinderzitje zetten. Tegelijk wijst de WHO op de noodzaak van betere infrastructuur als voetpaden en fietspaden en de verbetering van normen voor auto’s. Daarmee bedoelt de organisatie elektronische stabiliteitscontrole (ESC) en geavanceerde remsystemen. Ook de verbetering van de tussenkomst van de hulpdiensten na een ongeval vereist extra aandacht.

Europa en Afrika

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat het risico om te sterven in een verkeersongeval drie keer hoger ligt in armere landen dan in rijkere. Het risico is het grootst in Afrika (26,6 op 100.000 inwoners), het kleinst in Europa (9,3 op 100.000 inwoners).

Advertentie
Advertentie
Advertentie