Jean-Francois Christiaens

1 OKT 2018

Voortaan riskeer je een boete in de Brusselse lage‑emissiezone

Vanaf 1 oktober krijg je een boete van 350 euro wanneer je met een vervuilende auto de Brusselse lage-emissiezone binnenrijdt.

Sinds 1 januari 2018 mogen de meest vervuilende auto’s de “LEZ” of lage-emissiezone in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest niet meer in. Die regel geldt voor auto’s, bestelwagens van minder dan 3,5 ton, bussen en reisbussen. Gedurende 9 maanden liep er een overgangsperiode om iedereen te laten wennen aan de nieuwe regels. Maar die is nu afgelopen.

3 maanden

Vanaf 1 oktober riskeer je een boete van 350 euro als je de voorwaarden van de lage-emissiezone niet naleeft. Elke nieuwe overtreding kost je opnieuw 350 euro, maar je kunt pas drie maanden na je vorige overtreding een nieuwe boete krijgen. “Daardoor kunnen mensen het nodige doen om van auto te veranderen of hun verplaatsingsgewoontes aan te passen”, aldus de Brusselse instanties. Op een jaar kan je dus maximum vier boetes krijgen.

Camera’s

Om overtreders te betrappen worden er camera’s met nummerplaatherkenning gebruikt. In 2018 zijn het dieselauto’s zonder euronorm of met Euro 1-norm die geen toegang meer krijgen. Benzineauto’s kunnen dus nog zonder problemen Brussel in. Vanaf 2019 worden de regels al strenger: dan worden dieselauto’s met Euro 2-norm en benzineauto’s zonder euronorm of met Euro 1-norm verboden. Je kunt wel nog steeds een dagpas kopen voor toegang tot de LEZ. Dat kan je maximum acht keer per jaar per auto. Meer informatie op https://www.lez.brussels/nl

Advertentie
Advertentie
Advertentie