Jean-Francois Christiaens

18 APR 2018

Zweden wil je auto herladen per spoor (+ video)

Heeft de elektrische auto een toekomst via laadpunten of via “laadwegen”? Inductieladen bestaat ook al, maar dit is herladen per spoor.

Al rijdend je elektrische auto opladen zou heel wat voordelen bieden. Zoals een uitgebreid rijbereik en kleinere, minder zware en dure batterijen. Momenteel lopen er heel wat experimenten met draadloos herladen via inductie. In Zweden willen ze het over een andere boeg gooien: met herladen per spoor.

eRoad Arlanda

Tussen de cargozone van de luchthaven van Arlanda en het logistieke centrum van Rosersberg in de buurt van Stockholm loopt er een twee kilometer lange weg met een ingebouwd spoor. Elektrische auto’s krijgen een soort kleine arm onderaan die automatisch uitvouwt wanneer hij boven het spoor rijdt. Op die manier kan de auto rijdend veilig worden herladen.

€ 380.000 per kilometer

De technologie kan alleen maar op hoofdwegen worden gebruikt. De auto’s moeten er hun batterijen opladen om voort te kunnen op de kleinere wegen zonder de technologie. Projectverantwoordelijken zeggen dat 20.000 kilometer aan Zweedse hoofdwegen 80 miljard kronen kost (ongeveer 7,6 miljard euro). Dat komt neer op een prijskaartje van ongeveer € 380.000 per kilometer. De investering zou snel kunnen worden terugbetaald door de besparingen op fossiele brandstoffen. De projectverantwoordelijken zeggen dat Zweden zijn investering op amper drie jaar terugbetaald kan zien.

Advertentie
Advertentie
Advertentie