Wim Bervoets

5 APR 2018

10 dingen die je nog niet wist over de Lada Niva

Sommige lezers vroegen zich af waarom de Lada Niva niet in ons lijstje van oudste auto’s op de markt stond. Die wordt inderdaad al onafgebroken geproduceerd sinds 1977, maar op bijna geen enkele Europese markt nog verkocht. Toch willen we hem alle eer aandoen, met deze 10 weetjes over de Russische SUV.

1. De Lada Niva heet eigenlijk niet meer “Niva”

Eind jaren 90 sloegen AvtoVaz, de constructeur van de Niva, en General Motors de handen in elkaar. Ze bouwden samen de Chevrolet Niva, een doorontwikkeling van de beroemde Lada. General Motors kreeg daardoor de rechten op de “Niva”-naam in handen, en vanaf 2006 werd de Lada Niva omgedoopt in Lada 4x4, de naam die hij vandaag nog steeds heeft.

2. De Niva was een “volkswagen”

Begin jaren 70 hadden de dorpelingen en boeren die in de afgelegen streken van de Sovjetunie woonden, weinig aan de klassieke sovjetauto’s. Daarom gaf de overheid de opdracht tot het bouwen van een eenvoudige wagen voor het volk. Geen “Volkswagen”, maar een robuuste terreinwagen.

3. De 4x4 was de eerste Lada zonder Fiat-design

De eerste modellen ontwikkelde AvtoVaz samen met Fiat. Lada’s uit die tijd waren dus vooral Russische doorslagjes van de Fiat 124 en 125. De Niva kreeg als eerste een huiseigen koetswerk, vierwielaandrijving en voorophanging, terwijl heel wat mechanische onderdelen toch van de andere Lada-modellen kwamen.

4. Hij werd getest van de Kazakse woestijn tot Siberië

Wat met prototypes van moderne auto’s gebeurt, was destijds in de Sovjetunie niet anders: de Niva-prototypes werden aan extreme tests onderworpen, en reden van de Kazakse steppes tot de extreme natuur in Siberië. Als toetssteen diende de UAZ-469 van het Russische leger, maar ook Land Rover.

5. In de Sovjetunie werd hij niet als “Lada Niva” verkocht

De Russische constructeur AvtoVaz gebruikte de merknaam “Lada” alleen voor de export buiten de Sovjetunie. In de Sovjetunie zelf heetten de eerste Lada-producten Zhiguli, later kregen ze gewoon de “VAZ”-benaming, gevolgd door het kencijfer. De Lada Niva heette in de Sovjetunie “VAZ-2121”. Eind jaren 90 switchten de Russen ook gewoon naar “Lada”.

6. De Niva is het beste exportproduct van Lada

Na zijn debuut in 1977 bleek de Lada Niva een schot in de roos. Niet alleen in de Sovjetunie, maar vooral in het buitenland. In Europa vielen ze als een blok voor de compacte en eenvoudige 4x4, waardoor er voor de Sovjetkopers, het oorspronkelijke doelpubliek, lange wachtlijsten ontstonden.

7. Zijn design bleef al die jaren zo goed als ongewijzigd

Op enkele kleinere wijzigingen doorheen de jaren, vooral in 1985 en 1993, is zijn koetswerkdesign in grote lijnen onveranderd gebleven. De binnenkant evolueerde gelukkig wel iets sterker, al is daar naar hedendaagse Westerse normen de tijd ook stil blijven staan…

8. De Niva bestaat ook als vijfdeurs

Sinds 1995 bestaat er ook een vijfdeursversie van de Lada Niva. Die heeft een iets langere wielbasis, weegt iets meer en heeft een iets krachtigere motor. Maar omdat zijn terreinprestaties niet op hetzelfde extreme niveau staan als de driedeurs met kortere wielbasis, is hij minder populair. De vijfdeurs werd daarom ook amper geëxporteerd.

9. Hij was in al die jaren maar acht jaar beschikbaar met dieselmotor

In 1999 verscheen de Lada Niva met een 1,9 liter grote en 75 pk sterke dieselmotor. Die was van Franse makelij, en huisde onder meer onder de motorkap van de Peugeot 406 en Citroën Xantia. De Peugeot-motor was minder krachtig, minder betrouwbaar en duurder dan de 80 pk sterke 1.7 benzinemotor, waardoor hij in thuisland Rusland niet in de smaak viel. Peugeot stopte de ontwikkeling van de zelfontbrander in 2001, de verkoop in de Lada Niva liep nog door tot 2007.

10. Vladimir Poetin heeft er een

In 2009 kocht Vladimir Poetin, toen nog premier van Rusland, een Lada 4x4. Naar eigen zeggen om de Russische auto-industrie een hart onder de riem te steken in crisistijd. Maar hij vertelde er niet bij dat zijn Lada een Opel-motor had gekregen…

Advertentie
Advertentie
Advertentie