Jean-Francois Christiaens

10 APR 2020

3 legendarische auto’s die op mysterieuze wijze verdwenen zijn

Liefhebbers liggen er nog steeds van wakker: wat is er met deze auto’s gebeurd? Als ze ooit nog eens opduiken, worden het gegarandeerd recordstukken op veilingen.

1.      Citroën Traction 22

20200410075938voituremysttraction22.jpg

Het salon van Parijs in 1934: Citroën ontketent een revolutie met zijn Traction, met voorwielaandrijving, een zelfdragend koetswerk en een lage lijn. Er worden verschillende versies getoond, waaronder het vlaggenschip 22 met een huiseigen V8 van 3,8 liter. Die laatste ging nooit in productie. Van de 20 preserie-exemplaren bestaat er geen enkel meer. Hier en daar zouden nog wat onderdelen rondslingeren, maar een volledig exemplaar is niet meer te vinden. Mocht je dus op zo’n versie stuiten in een of andere Franse schuur, dan weet je dat je de droom van elke Citroën-liefhebber hebt gevonden.

2.      Bugatti 57 Atlantic « La voiture noire »

20200410075939voituremystbugatti.jpg

In 1936 onthulde Bugatti ongetwijfeld de meest mythische auto aller tijden, de 57 Atlantic. Dit concentraat van technologie was ook een kunstwerk op wielen met uitgesproken Art Déco-trekken. Er zijn er slechts vier van gemaakt. De tweede, die op 3 oktober 1936 klaar was, werd vooral bestuurd door vader Jean Bugatti en daarna door een coureur van het bedrijf, Robert Benoist. Het vervolg van het verhaal is somberder: Jean Bugatti had net zelf verklaard dat dit zijn mooiste werk ooit was, maar kwam daarna om in een verkeersongeval en de oorlog brak uit. De auto werd in 1941 op een trein naar Bordeaux gezet. Sindsdien is hij spoorloos. Is de wagen vernietigd? Wie hem terugvindt, heeft de duurste auto van de wereld in handen, want die brengt minstens 100 miljoen euro op.

3.      Aston Martin DB5 ex-James Bond

20200410075938voituremystastonmartin.jpg

Sinds de Aston Martin DB5 opdook in de James Bond-film Goldfinger zijn de twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor de film zijn vier auto’s gebruikt die daarna allemaal zijn verkocht. Een ervan, die voor promotiedoeleinden werd ingezet, werd in 1986 gekocht door ene Anthony Pugliese voor het pittige bedrag van 250.000 dollar. Elf jaar later verdween de auto echter uit de loods waar hij opgeborgen was. Brede bandensporen doen uitschijnen dat hij in een vrachtvliegtuig is meegenomen. Sindsdien rest alleen maar giswerk: sommigen zweren dat de auto op de bodem van de oceaan ligt, anderen beweren dat hij in het Midden-Oosten is opgedoken. Extra pikant detail: de eigenaar heeft zelf misschien ook geen schone handen aangezien hij onlangs nog is veroordeeld voor fiscale fraude…
Advertentie
Advertentie
Advertentie