Een nieuwe auto kopen is een belangrijke stap die je niet te licht mag nemen. Het is en blijft een investering van vele (tien)duizenden euro's die meestal een grote impact heeft op je huishoudelijk budget. Je maakt dus best de goede keuze. Naast de aankoop zelf moet je bovendien rekening houden met heel wat extra kosten zoals de verzekering, het onderhoud, de taksen en het verbruik. Dit zijn vijf fouten die je best vermijdt bij het kopen van een nieuwe wagen.

1. Je behoeften verkeerd inschatten

Het is niet meer dan logisch dat je best een auto kiest die je bevalt. Maar daarvoor moet je niet alleen kijken naar zijn design, zijn comfort en zijn kleur, maar ook naar wat je nodig hebt qua praktische eigenschappen, zitplaatsen, prestaties en verbruik. Je zal vermoedelijk heel wat kilometers achter het stuur van je nieuwe bolide afleggen, hij moet dus aan je verwachtingen voldoen. Een groot gezin, een vaste bezoeker van rommelmarkten of kringloopwinkels of een klusser kiest dus best eerder voor een ruime break, een SUV of een monovolume, terwijl een koppel zonder kinderen, een eeuwige vrijgezel of een gezin op zoek naar een tweede auto voor het weekend zichzelf kan trakteren op een compacter, meer exotisch of zelfs sportief model, misschien wel met een open dak? Neem in ieder geval de tijd om je wensen te bepalen voor je je zinnen zet op een bepaald model.

2. Niet anticiperen op nieuwe regelgeving

Sommige (oudere) modellen mogen niet meer in enkele grote steden rijden in het binnen- en buitenland. Meestal gaat het om dieselwagens van het begin van het millennium of ouder, wat natuurlijk betekent dat je hier bij de aanschaf van een nieuwe auto geen last van hebt. Maar de regels veranderen continu en zullen de komende jaren alleen maar strenger worden. Woon je in de stad, dan koop je best geen dieselwagen, aangezien deze motorisaties het eerst verboden zullen worden binnen Europa. En zelfs een auto op benzine kan een slecht idee zijn als je (heel) lang met je auto plant te rijden. Tegenwoordig zijn er al hybrides en volledig elektrische wagens voor bijna elk budget, en dat zijn dan ook de meest interessante alternatieven, vooral als je in de stad woont.

3. Het gewenste model niet testen

Dit klinkt misschien als een overbodige tip, maar voor je een nieuwe auto koopt, is het enorm belangrijk dat je hem eerst gaat testen. Zeker in tijden van online aankopen en 'flagship stores' zonder demowagens doe je best dat beetje extra moeite om een testritje te maken. Daarmee kan je bijna zeker zijn dat de auto voldoet aan je behoeften, dat hij comfortabel rijdt, en dat hij simpelweg past bij jou. Vooral met een rit onder verschillende omstandigheden en op verschillende soorten wegen kan je het rijgedrag en de prestaties in de praktijk goed beoordelen. En werken alle nieuwe rijhulpmiddelen wel zoals het hoort? Een testrit is en blijft dus de beste manier om te weten of een auto bij jou past!

4. Niet onderhandelen

In de huidige, wisselvallige context zijn er heel wat merken die met grote voorraden te maken hebben, waarbij sommige modellen moeilijker verkopen dan verhoopt. Ben je niet op zoek naar een (exclusief) model waar een hoge vraag naar is, kan je meestal onderhandelen over de prijs van de wagen. Wees dus niet bang om naar een korting te vragen of om je interesse te laten blijken voor bepaalde opties, ook al zouden die de eindafrekening te hoog opdrijven. Vooral een extra optiepakket of bepaalde uitrusting kan je vaak tegen een lagere prijs meekrijgen als dat een extra verkoop oplevert voor de dealer!

5. Luisteren naar verkooppraatjes

Heb je niet veel kennis van auto's, neem dan best iemand mee die iets meer kennis van zaken heeft om je niet voor de gek te laten houden door een gewetenloze verkoper. Ga ook niet naar een dealer met jonge, ongeduldige kinderen of een onhandelbare hond. Dit kan je afleiden, wat een negatieve impact heeft op je kritische denken. Neem dus je tijd en laat je niets wijsmaken!

Door deze vijf klassieke fouten te vermijden, heb je de beste kans om de juiste keuze te maken voor jouw nieuwe auto!