Om naar een afspraak of een evenement te gaan, om files te vermijden, om een restaurant, een tankstation of een oplaadpunt te vinden, of om op vakantie te gaan: er zijn veel toepassingen voor navigatie. Daarom hebben autofabrikanten een interface ontwikkeld waarmee je je met een gerust hart kan laten leiden. Maar hun systemen krijgen steeds meer concurrentie van mobiele toepassingen. Deze hebben uiteindelijk de steeds minder gebruikte gps-apparaten vervangen (die we hier dus niet zullen bespreken). Wat zijn de voor- en nadelen van beide?
De ingebouwde navigatie
De pluspunten
- De door constructeurs ontwikkelde en in het infotainmentsysteem ingewerkte navigatie heeft het voordeel dat ze volledig is geïntegreerd met de bedieningselementen van de auto: het centrale scherm, het head-up display en het digitale instrumentenpaneel achter het stuur. De on-board navigatie kan, naast het gps-signaal, ook informatie over de snelheid en oriëntatie van de auto halen uit de elektronische hulpsystemen. Daardoor is de navigatie vaak nauwkeuriger, vooral in bosrijke gebieden, in valleien tussen hoge bergen, in straten met een hoge dichtheid aan gebouwen en in (lange) tunnels. Dit alles maakt begeleid rijden duidelijker en veiliger.
- In elektrische auto's zal het systeem door het adres van een laadpaal in te voeren vaak de batterij al voorbereiden om het laden te versnellen. Ook voor auto's met verbrandingsmotor kan de ingebouwde navigatie meteen een tankstation voorstellen wanneer het controlelampje van de brandstoftank gaat branden.
- Bovendien hoef je het budget van je 4/5G-telefoonabonnement niet op te soeperen voor navigatie, vooral in landen waar roaming niet gratis is. De kaart van heel Europa is opgeslagen in de auto, soms met een goed verborgen SD-kaart. Daarnaast stuurt in sommige landen de RDS/TMC-verkeersinformatie van de autoradio rechtstreeks informatie naar de gps om te waarschuwen voor files, wegwerkzaamheden en wegafsluitingen. In Duitsland werkt dit bijvoorbeeld veel beter dan in België.



De minpunten
- De recentste auto's zijn uitgerust met een navigatiesysteem dat wordt bijgewerkt via een 4/5G-verbinding. Maar dit vereist soms al na een paar maanden een abonnement op een service of na 2-3 jaar gratis gebruik na de aankoop van de auto (hoewel sommige pakketten toch een "levenslange" oplossing via mobiele data aanbieden zonder extra kosten). Ditzelfde abonnement maakt ook realtime navigatie mogelijk met opvolging van verkeersproblemen via mobiele data.
- Oudere of eenvoudigere systemen vereisen dat je bijgewerkte kaarten downloadt via een USB-stick of SD-kaart. Bij nog oudere auto's heb je zelfs cd's of dvd's nodig, soms beperkt tot één land of geografisch gebied. En dan wordt het heel moeilijk om updates te vinden als je moet vertrouwen op het originele navigatiesysteem.
- Voor huidige auto's kan ook - gelukkig pas op langere termijn - een toekomstige incompatibiliteit van de verbonden systemen worden verwacht als gevolg van nieuwe technologische ontwikkelingen.



De applicatie op de smartphone
De pluspunten
- De navigatie-app kan door de gebruiker zelf worden gekozen. Er bestaan heel wat oplossingen in de appstores. Bovendien worden de kaarten voortdurend bijgewerkt. Files, wegwerkzaamheden, tijdelijke afsluitingen, ongevallen, weersomstandigheden en soms zelfs politiecontroles zijn in realtime beschikbaar en worden meegenomen in de berekening van de route en reistijd. Ook interessante locaties (restaurants, tankstations, laadpalen, toeristische plekken...) worden regelmatig bijgewerkt om onaangename verrassingen te voorkomen.
- Bovendien kan je de route altijd op je gemak buiten de auto voorbereiden, voordat je achter het stuur kruipt. Eenmaal geparkeerd, kan je je dan verder laten leiden als voetganger van de parkeerplaats tot je eindbestemming. Adressen uit je agenda of contacten zijn gemakkelijk toegankelijk zodat je niet alles opnieuw moet invoeren. Dit werkt nog gemakkelijker en ergonomischer met de koppeling van Android Auto of Apple CarPlay. Vooral omdat veel automodellen de richtingspijlen en aanwijzingen van compatibele apps kunnen weergeven op het head-up display of het digitale instrumentenpaneel.
- Bovendien hoef je alleen maar je smartphone te veranderen (en niet je auto) om te profiteren van de nieuwste ontwikkelingen. Tot slot kan de smartphone op meerdere voertuigen worden gebruikt met dezelfde favorieten, instellingen, enz.

De minpunten
- Ten eerste is er de wet. In alle landen is het verboden om een telefoon te gebruiken tijdens het rijden, zelfs als je stilstaat voor een stoplicht of in een file. Dit geldt ook voor het invoeren van een adres in het navigatiesysteem. In België moet de smartphone aan een houder worden bevestigd (bijvoorbeeld met een zuignap) voordat hij rechtstreeks als gps kan worden gebruikt. Het is raadzaam om ten minste bluetooth te gebruiken voor stembegeleiding. Als je echter belt, loop je het risico dat je de navigatie-instructies op het scherm van de telefoon kwijtraakt. En als je niet gekoppeld bent via het scherm van de auto om daar de kaarten op te tonen, moet je het doen met het schermpje van je smartphone... en dat is veel te klein!
- Zelfs met een koppeling zijn sommige functies die door het infotainmentsysteem van de constructeur worden aangeboden niet beschikbaar met Android Auto of Apple CarPlay. Bovendien moet je dan voor bepaalde functies omschakelen van de Android/Apple-weergave naar die van de auto (een rijhulpsysteem uitschakelen, instellingen voor USB-media of radio, enz.). Bij het invoeren van het adres van een laadpaal in een smartphone-app is het hoogst onwaarschijnlijk dat de elektrische auto begrijpt dat de batterij moet worden voorbereid voor een geplande laadbeurt. De preconditionering zal dan handmatig moeten gebeuren (als dat al kan), via het scherm. Met alle manipulaties van dien om van de ene omgeving naar de andere te schakelen.
- Als je in het buitenland reist, moet je eraan denken om de kaarten te downloaden en de 4/5G-verbinding uit te schakelen om te voorkomen dat je buiten je abonnement om met verbindingskosten wordt geconfronteerd, vooral in Zwitserland, Monaco of Andorra, waar roaming nog steeds in rekening wordt gebracht (en erg duur is). Als de mobiele dataverbinding wegvalt, ontvang je geen verkeerswaarschuwingen meer van de navigatie-app, die niet compatibel is met RDS/TMC van de radio!

En dus?
Alles hangt af van het gebruik van de auto en de bestemmingen. De ingebouwde navigatie met een abonnement of een pakket met updates en realtime verkeersinformatie via mobiele data, soms met de mogelijkheid om buitenom een route te programmeren voor vertrek, is de beste oplossing voor veelrijders die vaak naar verre of onbekende streken moeten. Vooral in Zwitserland, waar je op deze manier geen roamingkosten zal moeten betalen.
Voor wie vaak van auto wisselt of de navigatie slechts sporadisch gebruikt, zal een smartphone met een goed 4/5G-abonnement prima volstaan. Zeker als hij gekoppeld wordt aan het scherm van de wagen en je de telefoon tijdens het rijden niet aan hoeft te raken. Dit is ook de minst dure oplossing. Ook al is het uiteindelijk net zozeer een kwestie van smaak of persoonlijke voorkeur als van budget!