Jean-Francois Christiaens

29 APR 2020

Audi A8: gedaan met dromen van autonoom rijden

De jongste generatie van Audi’s vlaggenschip zit tjokvol sensoren en wachtte enkel nog op het gepaste wettelijke kader om zijn autonome rijsysteem te kunnen activeren. Maar de zaken zijn anders uitgedraaid.

Bij de officiële voorstelling van de nieuwe A8 in 2017 beloofde Audi snel een nieuw rijhulpsysteem in te wijden met de naam AI Traffic Jam Pilot. Dat moest zelfstandig rijden op niveau 3 mogelijk maken en de A8 zou de eerste auto ter wereld zijn met zo’n doorgedreven vorm van autonomie. “Natuurlijk moet Audi het systeem aanpassen aan plaatselijke wetgeving, maar het merk hoopt het systeem geleidelijk te kunnen aanbieden vanaf 2018,” zo besloot onze collega in 2017.

Helaas blijft het nodige wettelijke kader uit. Hans-Joachim Rothenpieler, directeur technische ontwikkeling bij Audi, vertelde aan Automotive News Europe: “Vandaag is er geen juridisch kader voor geautomatiseerd rijden van niveau 3 en het is niet mogelijk om dergelijke functies om het even waar ter wereld gehomologeerd te krijgen”. Hij voegde nog toe dat Audi het idee heeft laten varen om dit autonoom rijden op niveau 3 te ontwikkelen in de huidige generatie van de A8, die vandaag te ver zit in zijn levenscyclus.
Advertentie
Advertentie
Advertentie