Stap voor stap verandert het rijbewijs – en vooral de administratieve rompslomp errond. Die evolutie brengt goed nieuws, maar helaas ook minder positieve berichten voor jonge bestuurders en hun veiligheid…

Advertentie
Advertentie

Goed nieuws voor wie onlangs het praktische examen van het rijbewijs heeft gehaald: voortaan hoef je niet meer in de rij te staan aan het gemeenteloket om het felbegeerde document aan te vragen! Sinds kort is het namelijk mogelijk om een elektronische aanvraag in te dienen voor een nieuw definitief rijbewijs via het platform BelDrive. Zodra je een bevestiging ontvangt dat het document klaar is, moet je alleen nog persoonlijk naar het gemeentehuis om het rijbewijs af te halen.

Belgisch rijbewijs vastgehouden door een hand, tegen een zwart marmeren achtergrond.
Advertentie
Advertentie

Online aanvraag van het rijbewijs nu ook via BelDrive

Het platform BelDrive, gelanceerd op 19 oktober 2022 door de FOD Mobiliteit en Vervoer, breidt stilaan zijn functionaliteiten uit. Sinds 1 oktober 2024 is het bijvoorbeeld al mogelijk om online een aanvraag in te dienen voor de vernieuwing van je rijbewijs, op voorwaarde dat het nog een papieren versie is en niet het zogenaamde bankkaartmodel. En daar stopt het niet bij: het platform zal in de toekomst nog verder worden uitgebreid om alle stappen rond het roze document te centraliseren. Toch is het plaatje voor jonge bestuurders, vooral in Vlaanderen, nog niet helemaal rooskleurig…

Illustratie van iemand die werkt op een iMac met planten en kantoorbenodigdheden.

Een nuttige extra opleiding in Vlaanderen, maar te weinig gevolgd…

Tussen zes en negen maanden na het behalen van hun rijbewijs zijn jonge bestuurders in Vlaanderen verplicht om een aanvullende opleiding van 4 uur te volgen. Die heeft als doel om hen opnieuw bewust te maken van de risico’s in het verkeer, onder meer via praktische oefeningen zoals een noodstop. En met succes! Sinds de invoering ervan is het aantal dodelijke en zwaargewonde slachtoffers onder jonge bestuurders in Vlaanderen met bijna 25% gedaald. Helaas hangt er een prijskaartje aan van zo’n 125 euro. Is het door die kost, overmoed of gewoon uit gemakzucht? Feit is dat bijna één op de twintig jonge Vlaamse bestuurders de opleiding niet volgt, ondanks een mogelijke boete van 350 tot 400 euro…

Advertentie
Advertentie