Design: atletische Polestar vs controversiële BMW
De Polestar 3 deelt dan wel zijn technische platform met de Volvo EX90, zijn designfilosofie is van een heel andere orde. Beide zijn onmiskenbaar Scandinavisch, maar de Polestar 3 gaat volop voor een meer atletische uitstraling. Zijn lage daklijn (1.614 mm) loopt lichtjes af naar achter en eindigt in een dakspoiler. Ook vooraan zit er een subtielere aero-wing in de motorkap, om de luchtstroom optimaal over de wagen te laten glijden.
Vergeleken met de Polestar 3 ziet de BMW iX er bijna mollig uit. Zijn lagere gordellijn en iets grotere hoogte geven hem misschien zelfs eerder de proporties van een monovolume dan van een SUV. Nog meer dan de Polestar heeft de BMW iX ook na zijn facelift van 2025 een markante styling die je ofwel fantastisch vindt, ofwel gewoonweg lelijk. In elk geval maakt de iX een statement dankzij zijn monolithische vorm en unieke details.


Afmetingen: 3 meter wielbasis en matige kofferruimte
De Polestar is 4.900 mm lang, 1.968 mm breed en heeft een wielbasis van 2.985 mm. Met zo’n afmetingen is het zeker in de breedte oppassen in ondergrondse parkeergarages, maar de BMW iX is zelfs nog wat groter, met een lengte van 4.965 mm en een breedte van 1.970 mm… zonder buitenspiegels. Ook zijn wielbasis is een fractie groter: 3.000 mm. Qua binnenruimte is er bij beide modellen dus geen enkele reden tot klagen voor alle inzittenden. Noch de Polestar 3, noch de BMW iX zijn overigens beschikbaar als 7-zitter.
Als je nu dacht dat je met zo’n afmetingen ook de kofferruimte van een bestelwagen krijgt, dan moeten we je toch wat teleurstellen. Zowel de Polestar (484 - 1.411 liter) als de BMW (500 - 1.750 liter) hebben een voor hun omvang een eerder bescheiden kofferruimte. De Polestar heeft wel nog een streepje voor ten opzichte van de BMW, omdat hij een handige frunk heeft van 32 liter waarin je vuile laadkabels kan wegleggen.



Interieur & technologie: grote displays en weergaloze afwerking
Het interieur van de BMW iX is minimalistisch, maar niet op dezelfde strakke Scandinavische manier als in de Polestar 3. Bij de BMW is het eerder alsof alles wat overbodig was, is weggehaald. Wat is overgebleven, is van een weergaloze afwerkingskwaliteit. Zijn gebogen display is zo goed, dat het ondertussen de weg heeft gevonden naar de andere modellen van BMW. BMW’s iDrive laat ook in de iX zien waarom het een van de beste infotainmentsystemen op de markt is en laat zich hier bedienen via een glazen draaiknop en enkele aanraaktoetsen.
Waar het interieur van de BMW zijn best doet om mooi te zijn, lijkt het interieur van de Polestar die aandacht niet te willen opeisen. Hier vinden we meer rechte lijnen en een soberdere aankleding. Maar op vlak van afwerking en materialen doet Polestar geen toegevingen ten opzichte van de BMW. Zeker wanneer je de Polestar 3 uitrust met Nappa lederen zetels en zwart essenhout, ademt het interieur zoveel luxe uit als je maar zou willen. Het infotainmentsysteem van Polestar zit over het algemeen ook goed in elkaar, maar de niet-gelabelde aanraaktoetsen op het stuur en de bediening van de airco via het scherm durven al eens tot frustratie te leiden.


Motoren en laadcapaciteit: 250 kW snelladen of in 3,8 seconden snel optrekken?
De Polestar 3 is verkrijgbaar met achterwielaandrijving of met vierwielaandrijving. Met één motor op de achteras heeft hij een vermogen van 220 kW (299 pk) en gaat hij in 7,8 seconden van 0 naar 100 km/u. Met een tweede motor achteraan verhoogt zijn vermogen naar 360 kW (489 pk) en verlaagt zijn tijd van 0 naar 100 tot 5 seconden rond. Met het Performance-pakket zakt die tijd nog iets verder naar 4,7 seconden, dankzij extra vermogen.
Alle versies gebruiken dezelfde zeer grote batterij van 111 kWh. De Long range Single motor heeft een WLTP-bereik van 706 km, de Long range Dual motor haalt 636 km met één lading. Snelladen kan 250 kW voor alle versies, met een laadtijd van 10 tot 80% van 30 minuten. Thuisladen kan de Polestar 3 aan 11 kW.
De BMW iX is altijd aangedreven via de vier wielen. Bij de facelift zijn de motoren en batterijen onder handen genomen en dat levert nieuwe prestatiecijfers op. De instapper is de BMW iX xDrive45 met 300 kW (408 pk). Hij gaat van 0 naar 100 km/u in 5,1 seconden. Dankzij een flink gegroeide batterij van 94,8 kWh kan hij 602 km afleggen, snelladen gaat aan 175 kW.
Voor een groter rijbereik is er de xDrive 60 met 400 kW (544 pk) en een sprint van 4,6 seconden tot 100 km/u. Met 109,1 kWh rijdt hij 701 km ver met een volle batterij en snelladen kan aan 195 kW. Thuisladen kan optioneel tot 22 kW met de BMW iX. Voor een nog sportiever publiek is er de iX M70 xDrive, die accelereert met een koppel van 1.015 Nm van 0 naar 100 km/u in amper 3,8 seconden.


Rijgedrag: wie verbergt zijn gewicht beter in bochten?
De BMW iX weegt 2.655 kg op zijn zwaarst, de Polestar 3 op zijn beurt 2.627 kg. Beide zijn dus verre van lichtgewichten. De ingenieurs van Polestar hebben alles uit de kast gehaald om de Polestar 3 een goede wegligging te geven: een perfecte 50/50-gewichtsverdeling, actieve luchtvering en vectoriële koppelverdeling op de achteras. Die inspanningen hebben geloond: de Polestar 3 is leuk om mee te rijden en laat zich moeiteloos doorheen de meest uitdagende bochten sturen. Ondanks zijn gewicht voelt hij achter het stuur dus niet aan als een grote SUV. Een goede geluidsdemping en one-pedal driving zorgen voor het nodige comfort.
Ook de iX levert de rijkwaliteiten die je van een BMW verwacht, al legt de iX duidelijk meer nadruk op comfort dan op sportiviteit. Zijn acceleraties zijn sneller dan die van de Polestar, maar eerlijk is eerlijk: daar draait het echt niet om bij dit soort luxe SUV’s. Gelukkig laat de iX zich met gemak soepel en comfortabel rijden en dan komen zijn kwaliteiten echt naar boven. Hij is nog stiller in het interieur dan de Polestar 3 en hij kan optioneel uitgerust worden met luchtvering voor extra comfort. Voor het echte “Freude am Fahren” is het stuur misschien net niet communicatief genoeg, maar ook deze mastodont kan zijn gewicht goed verbergen als het parcours wat bochtiger wordt.


Prijs: meer uitrusting voor een lagere prijs bij de Polestar 3
Voor de basisversie van de Polestar 3, de Long range Single Motor met een rijbereik tot 706 km, betaal je 79.000 euro in België. De Long range Dual motor kost 86.800 euro. Voor nog eens 6.600 euro meer heb je de krachtigste versie, die is uitgerust met het Performance pack.
De prijs van de basisversie van de BMW iX, de xDrive45, is hoger dan die van Polestar, namelijk 85.400 euro. Voor de xDrive60 betaal je al meteen een pak meer, want die staat in de catalogus met een prijs van 102.500 euro. De sportieve BMW iX M70 xDrive is de uwe vanaf 129.700 euro.
Als we de BMW iX xDrive45 met dezelfde opties configureren als de Polestar 3 Long range Dual motor, dan zien we dat we voor bijvoorbeeld luchtvering (2.140 euro) en een panoramisch dak (3.360 euro) die standaard zijn in de Polestar 3 al gauw veel meer moeten betalen voor een BMW iX met vergelijkbare prestaties en uitrusting.
Conclusie: een verschillende prijs-kwaliteitsverhouding
Beide modellen lijken dezelfde roeping te hebben: het zijn luxueuze SUV’s met een focus op comfort, maar met meer dan capabele rijeigenschappen voor wie daarnaar op zoek wil gaan. De styling van de BMW iX is duidelijk controversiëler dan die van de Polestar 3, maar uiteindelijk is dat een kwestie van smaak. Wat echter niet te ontkennen valt, is dat de Polestar 3 een quasi even grootte hoeveelheid luxe, comfort en gelijkaardige prestaties als de BMW iX levert, maar voor een lagere prijs.