De Citroën C5 Aircross begint vandaag officieel aan zijn tweede generatie! De SUV wordt het nieuwe vlaggenschip van het Franse merk en geniet voortaan van vier verschillende motorisaties: een hybride, een plug-inhybride en twee elektrische varianten. Hij ziet er bovendien meer uitgesproken uit dan ooit tevoren.
Citroën, en meer specifiek CEO Thierry Koskas, heeft niet gelogen: de nieuwe C5 Aircross is quasi identiek gebleven ten opzichte van de conceptversie die vorig jaar op het salon van Parijs werd getoond! Hij neemt dezelfde scherpe lijnen en lichtsignaturen over van die laatste, met daarnaast een licht aflopende daklijn achter de tweede zitrij om de stroomlijn te optimaliseren, zonder te beknibbelen op de binnenruimte. De productieversie van de C5 Aircross behoudt ook zijn driedelige achterlighten, die door Citroën de ‘Light Wings’ worden genoemd. Hij is 15 cm langer geworden dan zijn voorganger en meet daarmee 4,652 m lang, 1,902 m breed en 1,66 m hoog.





Revolutie aan de buiten- en binnenkant!
Ook in het interieur kunnen we van een revolutie spreken. Citroën heeft namelijk de volledige indeling van zijn gezins-SUV herzien, met als hoogtepunt een centraal en verticaal scherm dat Citroën de ‘Cascade’ (waterval) noemt. Het is zelfs het grootste centrale aanraakscherm dat ooit in een Stellantis-product is gebruikt! Het draait op een nieuw infotainmentsysteem dat draadloos kan verbinden met Android Auto en Apple CarPlay, en dat vooral ChatGPT ingebouwd heeft. Het centrale scherm wordt nog bijgestaan door een digitaal instrumentenpaneel van 10 inch en een nieuw head-up display.

Veel binnenruimte, ongeacht de motorisatie
De wielbasis van de tweede generatie Citroën C5 Aircross is ook 6 cm langer dan zijn voorganger, voor een totaal van 2,784 m. Die extra centimeters worden vrijwel integraal ingezet voor de beenruimte van de passagiers op de achterbank. Die genieten daarmee van dezelfde royale zitruimte als in de huidige C5 X. Voor nog meer comfort is de rugleuning van de achterbank instelbaar tussen 21 en 33 graden, terwijl je op de nieuwe centrale armsteun twee smartphones kan monteren. Nog meer goed nieuws is dat de koffer van de Citroën C5 Aircross identiek is, ongeacht de motorisatie. Het volume varieert van 565 tot 1.668 liter met de achterbank neergeklapt (in drie delen, 40/20/40).

Hybrid 145 als basismotor
De nieuwe CitroPen C5 Aircross staat op het STLA Medium-platform en geniet dus van een keuze uit hybride, plug-inhybride en volledig elektrische aandrijflijnen. Als instapmotor is er de Hybrid 145, met een milde hybridisatie op 48 V. Deze motorisatie bestaat uit een combinatie van een 1,2 liter-driecilinder turbobenzine van 100 kW (136 pk) en een elektromotor van 9 kW (12 pk) in de nieuwe eDCS-transmissie, een robotbak met dubbele koppeling en 6 versnellingen. Samen levert dit een totaalvermogen van 107 kW (145 pk) op en een autonomie van meer dan 950 km.

Tot 86 km elektrische autonomie voor de Citroën C5 Aircross PHEV
Voor de plug-inhybride versie kan de Citroën C5 Aircross rekenen op een 1,6 liter-viercilinder turbo van 110 kW (150 pk) en een elektromotor van 92 kW (125 pk). Die laatste zit eveneens ingebouwd in de transmissie, in dit geval een nieuwe eDCS-robotbak met 7 versnellingen, en wordt gevoed door een batterij van 21 kWh. De combinatie biedt een gecombineerd vermogen van 143 kW (195 pk) in de Citroën C5 Aircross PHEV, met een maximale elektrische autonomie van 86 km. De plug-inhybride C5 Aircross wordt standaard geleverd met een boordlader van 3,7 kW, maar je kan optioneel ook voor 7,4 kW kiezen.



Tot 680 km autonomie voor de Citroën ë-C5 Aircross!
De nieuwe Citroën ë-C5 Aircross is dan weer leverbaar met twee volledig elektrische aandrijflijnen. De basisversie heeft een motor op de vooras van 157 kW (210 pk) en een batterij van 73 kWh netto, wat de Franse SUV een maximale actieradius geeft van 520 km. De topversie heeft een voorste motor van 170 kW (230 pk) en een batterij van 97 kWh netto! In deze configuratie bedraagt de WLTP-autonomie van de Citroën ë-C5 Aircross maximaal 680 km.
De elektrische versie van de Franse SUV geniet ook van regeneratief remmen in drie niveaus, die je kan instellen via flippers aan het stuur. Op wisselstroom (AC) kan je standaard tot 11 kW opladen, of optioneel tot 22 kW, maar die optionele boordlader is pas vanaf 2026 leverbaar. Op gelijkstroom (DC) kan de Citroën ë-C5 tot 160 kW aan, waarmee je van 20 tot 80% kan opladen in minder dan 30 minuten, ongeacht de batterijgrootte.





Nieuwe C5 Aircross vanaf tweede helft 2025 te koop, maar voor welke prijs?
De nieuwe C5 Aircross is ontwikkeld in Frankrijk en wordt gebouwd in de Citroën-fabriek in Rennes, en behoudt zijn dempers met progressieve hydraulische bumpstops die de eerste generatie zo comfortabel maakten. Vooraan zijn er nu zelfs twee progressieve bumpstops per demper om het effect nog te versterken. Het model geniet ook van nieuwe Advanced Comfort-zetels. Maar hoewel de nieuwe Citroën ë-C5 Aircross leverbaar is met een warmtepomp, krijg je die jammer genoeg niet standaard mee. Het nieuwe vlaggenschip van Citroën komt in de tweede helft van 2025 op de markt. Het is enkel nog wachten op de prijzen van de tweede generatie Citroën C5 Aircross.