Bijna alle moderne auto’s hebben airco. Het is een onmisbaar hulpmiddel om ons hoofd koel te houden in de zomer en de ruiten snel te ontwasemen in de winter. Maar airconditioning is niet onfeilbaar. En als hij ermee ophoudt, is dat meestal op het slechtst mogelijke moment! We overlopen de waarschuwingssignalen bij problemen, de tips om je airco zo lang mogelijk in goede conditie te houden en hoeveel het kost om het systeem te vervangen.

Advertentie
Advertentie

Hoe werkt je airconditioning?

Een airconditioning werkt met een gesloten circuit: een koelmiddel (gas) wordt samengeperst door een compressor (aangedreven door de motor). Eenmaal samengeperst wordt het gas onder hoge druk en hoge temperatuur door de condensor gestuurd (eenvoudig gezegd: een radiator) die het verhitte gas afkoelt en omzet in een vloeistof. Die gaat vervolgens door een filterdroger die vocht uit het systeem onttrekt. De koelvloeistof passeert daarna het expansieventiel. Door de druk te verlagen, koelt deze de vloeistof nog verder af voordat die voor de laatste fase naar de verdamper gaat. De zeer koude verdamper koelt de lucht af die erdoorheen wordt geblazen, waardoor die het interieur verkoelt. Deze lucht, die warmer is dan de vloeistof, laat de vloeistof verdampen en zet deze om in gas. Dit gas, nu onder lage druk, begint vervolgens weer opnieuw aan zijn cyclus.

Illustratie van Mercedes GLA ventilatiesysteem, luchtpijlen binnen het voertuig.
Advertentie
Advertentie

Wat is de levensduur van je airconditioning?

Doorgaans hebben de technische componenten een levensduur van ongeveer tien jaar... Dit is althans zo in theorie, want afhankelijk van het onderhoud en het gebruik kan deze duurtijd sterk worden verkort of verlengd, soms zelfs net zo lang als de levensduur van je auto! Maar sommige airco-modellen zijn weliswaar duurzamer dan andere...

Wat zijn de signalen van een slecht werkende airconditioning?

Er zijn verschillende aanwijzingen die kunnen duiden op een defecte airconditioning: opvallend minder koele lucht, vreemde geluiden wanneer het systeem wordt ingeschakeld, een verminderde luchtstroom, een onaangename geur... Als je in de winter problemen hebt met het ontwasemen van je ramen, komt dat waarschijnlijk ook omdat je systeem het begint te begeven!

Mercedes interieur, dashboard met ronde ventilatieroosters en klimaatbedieningspanelen.

Hoe kan je de levensduur van je airconditioning verlengen?

Regelmatig onderhoud volgens aanwijzingen van de fabrikant

Hier begint alles mee. De intervallen kunnen variëren, maar vaak gaat het om een jaarlijkse vervanging van de filter (essentieel om gezonde lucht in het interieur te garanderen), een controle bij elke onderhoudsbeurt van de wagen en een complete servicebeurt van het systeem om de 2 jaar (inclusief het reinigen van het circuit en het bijvullen met gas).

Gebruik het systeem regelmatig!

Hoewel intensief gebruik van het systeem wordt afgeraden, wordt regelmatig gebruik juist wel aangemoedigd! Laat je airconditioning dus om de 2 tot 3 weken minstens 15 minuten draaien, om alle onderdelen in beweging te houden en eventuele schimmelvorming te voorkomen...

Ga er wel rustig mee om!

Het kan verleidelijk zijn om de airco volledig open te draaien bij zeer warm weer, maar dit heeft een aanzienlijke impact op de levensduur van de componenten. Bij een hittegolf raden we je daarom aan om eerst de methodes van Tante Kaat toe te passen om je auto te verkoelen (het interieur ventileren voordat je instapt, parkeren in de schaduw of met de achterkant naar de zon...) en de "5-gradenregel" te respecteren (het maximale verschil tussen de temperatuur in het interieur en de buitentemperatuur, goed voor jouw welzijn én dat van de airco!).

Advertentie
Advertentie
Thermische illustratie van een auto onder de zon, toont hittestress op het voertuig.

Hoeveel kost het om de airconditioning te vervangen?

Meestal wordt niet het hele systeem vervangen maar enkel het defecte onderdeel. De grootste kostenpost is vaak de compressor, waarvan de vervanging tot 1.000 euro kan kosten, inclusief werkuren. Voor de condensor moet je rekenen op gemiddeld 300 tot 500 euro, ook met werkuren inbegrepen. Voor het bijvullen van het koelmiddel ligt de rekening tussen 100 en 300 euro, afhankelijk van het type en de hoeveelheid gas die nodig is.

Advertentie
Advertentie