Advertentie
Advertentie

Zijn sterktes

1. Efficiënte hybride aandrijflijn met 1.200 km bereik

De aandrijflijn van de Jaecoo 7 SHS is zijn grootste troef en dat weet Jaecoo zelf ook. Niet voor niets hebben ze onze testwagen voorzien van een grote sticker met zijn beloofde autonomie van maar liefst 1.200 km. En inderdaad, met zijn relatief grote batterij (voor een hybride) van 18,3 kWh haalt hij in praktijk met gemak 80 km op elektriciteit alleen (met 90 km als WLTP-bereik). Tel daar het aantal kilometers bij op dat je met een volle benzinetank van 60 liter kan afleggen en die 1.200 lijkt niet eens zo gek als je weet dat een gemiddeld verbruik van minder dan 6 liter per 100 km in praktijk echt wel haalbaar is.

2. Harmonieuze hybride technologie

Maar dat verbruik is niet het enige dat ons bevalt aan de aandrijflijn van deze Jaecoo SUV. Het is vooral de manier waarop de hybride zijn werk doet, die indruk maakt. Niet alleen presteert de Jaecoo 7 SHS prima in 100% elektrische rijmodus, ook als de benzinemotor meewerkt is de Jaecoo opmerkelijk stil. De 1.5-liter benzinemotor met turbo is nauwelijks hoorbaar, zelfs onder zware belasting, en je moet dus goed opletten om te merken wanneer hij ingeschakeld wordt, zo naadloos schakelt hij om van elektrisch naar benzine en andersom, of naar een combinatie van de twee. We zouden liegen als we zeggen dat er nooit een schokje te voelen is, maar dat wijten we eerder aan de automatische versnellingsbak, die hieronder nog aan bod komt.

3. Ruim interieur ondanks compacte buitenmaten

Als we zijn buitenafmetingen (4,50 m lang, 1,87 m breed en 1,67 hoog) en zijn wielbasis van 2,67 m in beschouwing nemen, dan is de hoeveelheid ruimte die hij binnenin biedt best knap. Zowel vooraan als achteraan hadden we tijdens onze testweek op geen enkel moment het gevoel dat we plek tekort kwamen, integendeel. Het panoramisch open dak, dat standaard geleverd wordt op de “duurste” van de twee uitvoeringen, laat veel extra licht binnen en dat versterkt het aangename ruimtegevoel. Zijn koffer slikt een volume van 500 liter onder de afdekking en tot 1.265 liter met de achterzetels plat. Met zijn praktische vorm en grote achterklep bleek de ruimte meer dan toereikend voor onze gezinsactiviteiten en hobby’s.

Jaecco SUV op weg omringd door bomen, modern ontwerp met Nederlandse kentekenplaat.
Digitaal dashboard van een moderne auto met modelweergave en ritinformatie.
Ruime kofferbak van een SUV met neergeklapte achterstoelen, ideaal voor grote ladingen.
Luxe interieur van een voertuig met moderne leren stoelen en ergonomische hoofdsteun.
Advertentie
Advertentie

Zijn zwaktes

1. Software: bugs à volonté

Met stip op nummer één in onze lijst met ergernissen staat de software van deze Jaecoo 7 SHS. We zouden kunnen klagen over de opdringerige ADAS veiligheidsvoorzieningen, maar dat is jammer genoeg geen issue waar enkel deze Jaecoo tegenwoordig mee te maken krijgt. Je kan de meest irritante melding, die je vermaant elke keer je maar dénkt naar het grote scherm te kijken, gelukkig uitschakelen. Maar daarvoor moet je wel wat rondklikken in de niet altijd zo overzichtelijke menustructuur van deze Chinees.

Nog vervelender vonden we dat er nog heel wat bugs aanwezig waren in de wagen. Een kleine bloemlezing: de DAB-radio werkte meer niet dan wel; de draadloze CarPlay-verbinding werd geregeld onderbroken (maar startte wel steeds zelf opnieuw op); muziek afspelen via deze verbinding zorgde voor haperingen; het head-up display is een paar keer uitgevallen; een introfilmpje speelde soms (half) af hoewel dit was uitgeschakeld, sommige vertalingen sloegen helemaal nergens op en ga zo maar door. Jammer vonden we ook dat de stoelinstellingen wel bewaard kunnen worden in een soort bestuurdersprofiel, maar rij-instellingen zoals het niveau van remrecuperatie moeten steeds opnieuw ingesteld worden.

2. Onvoldoende demping van rolgeluid

Een tweede punt van kritiek is het rolgeluid dat te nadrukkelijk kan doordringen in het interieur. Hierboven hadden we het uitgebreid over de kwaliteiten van de aandrijflijn en hoe verzorgd de geluidsdemping van de motor is. Daarom is het helemaal jammer dat de rolgeluiden niet voldoende gedempt worden en het lawaai van de banden de rust in het interieur voor een stuk teniet doet. Dit valt natuurlijk het meeste op wanneer je in 100% elektrische modus rijdt. Jammer, misschien heeft Jaecoo in dit geval net iets te veel de budgetoverwegingen laten doorwegen.

3. Automaat: verre van dynamisch

De aandrijflijn is prima, de samenwerking van de elektro- en benzinemotor is zelfs harmonieus te noemen, maar de zwakke schakel in het geheel is de automatische versnellingsbak. Let op, we willen niet te streng zijn op dit punt. Rij je rustig of op het tempo van het gewone verkeer, zonder je in te houden, dan is er geen vuiltje aan de lucht en schakelt de automaat onopvallend, comfortabel en vlot door de versnellingen. Wanneer je de druk echter opvoert en het gaspedaal te enthousiast en diep gaat induwen, wil de Jaecoo 7 SHS zich al eens verslikken in zijn versnellingen. Hij lijkt het tempo van zijn eigen opschakelen niet te kunnen volgen en daardoor krijg je onaangename schokken. Maar eerlijk: dit is niet het soort rijstijl waar deze SUV zijn chauffeur toe uitnodigt.

4.  Beperkte grip van de voorwielen

Waar de chauffeur wel voorzichtig mee moet zijn, is het gebrek aan grip dat de voortrein soms vertoont. Het systeemvermogen van deze hybride is een meer dan behoorlijke 255 kW (347 pk) en 525 Nm, en die kracht moet enkel via de voorwielen zijn weg naar het asfalt zien te vinden. Zeker op een natte ondergrond, maar af en toe ook bij snel accelereren, merk je dat de voorwielen soms een andere richting kiezen dan de route die jij in gedachten hebt. Iets om rekening mee te houden en opnieuw een bewijs dat een dynamische rijstijl niet meteen zijn forte is.

Als benzineversie is de Jaecoo 7 ook met vierwielaandrijving te krijgen; een dergelijke configuratie zou deze PHEV wellicht ook beter afgaan, om zo de kracht over de voor- en achterwielen te verdelen voor een betere grip.

Conclusie

Als betaalbare, zuinige en ruime gezins-SUV heeft de Jaecoo 7 SHS wel degelijk een aantal goede kwaliteiten. De vraag is alleen of zijn lage prijs (vanaf 36.900 euro) je voldoende kan overtuigen om hem zijn wispelturige software, rolgeluiden en weinig dynamische karakter te vergeven.