Van plan om met de auto Europese steden te bezoeken? Let op: in heel wat steden en regio’s gelden er ondertussen verkeersbeperkingen. Vergeet dus niet om je te informeren over de regels, eventuele vignetten of voorafgaande registraties.
Een lage-emissiezone (LEZ) of een gebied met beperkt verkeer binnenrijden kan (zeer) duur uitvallen. Een goede reflex voor vertrek: zoek op “LEZ” plus de stad of steden die je wil bezoeken via een zoekmachine of AI-tool. Maar check zeker ook de officiële website van de stad of regio voor de correcte procedure. Koop nooit een vignet of toegang via een niet-officiële of niet-erkende website. Zorg dat je inschrijvingsbewijs (of een kopie ervan) klaar ligt om een toegang of milieuvignet aan te vragen. Hier volgt een overzicht van landen en steden met LEZ’s.
België
Er zijn LEZ’s in Antwerpen, Gent en Brussel. Voor auto’s die niet minstens aan de Euro 5-norm voldoen, is het belangrijk te controleren of ze zijn toegelaten via Brussel, Antwerpen of Gent. Belgische en Nederlandse nummerplaten worden automatisch herkend. Buitenlanders moeten zich op voorhand of binnen 24 uur registreren (Antwerpen, Brussel, Gent), anders riskeren ze een forfaitaire boete (250 euro in Brussel). Opgelet: je moet je apart registreren per stad — een registratie in Brussel geldt niet voor Antwerpen. Wie de regels overtreedt, riskeert boetes tot 350 euro.
Bulgarije
Sofia heeft een winter-LEZ van 1 december tot 28 februari voor de oudste voertuigen.
Denemarken
In Kopenhagen, Aalborg, Aarhus en Odense zijn diesels van vóór 2011 verboden. Uitzonderingen zijn mogelijk voor voertuigen die aan Euro 5 voldoen of een roetfilter hebben, op voorwaarde dat ze vooraf of binnen 24 uur worden geregistreerd.
Duitsland
Bijna alle grotere steden hebben een LEZ, de zogenaamde Umweltzone. Je hebt een Feinstaubplakette-vignet nodig, dat je onderaan rechts achter de voorruit moet kleven. Enkel voertuigen met een groen vignet (“4”) mogen de zones binnen. Dat komt overeen met minstens Euro 4. Sommige straten zijn bovendien expliciet verboden voor oudere diesels. De vignetten zijn in België verkrijgbaar bij Dekra en in Duitsland bij gemeentebesturen, technische keuringscentra (TÜV, Dekra) en winkels zoals ATU (let op sluitingstijden, o.a. zaterdagmiddag en zondag).

Frankrijk
Elke Franse metropool heeft een LEZ ofwel ZFE. Hiervoor is een Crit’Air-vignet nodig, onderaan rechts achter de voorruit. In 2025 zijn de strengste steden Parijs, Grenoble en Lyon: daar geldt de beperking vanaf Crit’Air 3. In Parijs geldt de maatregel van maandag tot vrijdag van 8u tot 20u binnen de grote ring (A86). Ook steden zoals Lille, Reims en Straatsburg eisen het vignet. Bij smogalarm kunnen de regels worden verstrengd. Ons advies: koop het vignet vooraf via de enige officiële site certificat-air.gouv.fr. De kostprijs is 4,91 euro (inclusief verzending). Je ontvangt snel een voorlopig attest om te printen. In Parijs en Lyon gelden er ook ZTL-zones, waar enkel bewoners en hun bezoekers toegang hebben. Lyon voert zijn ZTL in vanaf 1 juni 2025.

Italië
In Rome is er de fascia verde-ZTL, die benzinewagens onder Euro 3 en diesels onder Euro 4 verbiedt. Bij smog wordt de toegang nog verder beperkt. De centrale ZTL is nog strenger en enkel toegankelijk voor bewoners of personen met een ontheffing. Meer info op de officiële site van de stad.
Milaan heeft een betalende LEZ (Area C) actief van maandag tot vrijdag van 7u30 tot 19u30. Je hebt minstens Euro 4 nodig voor benzinewagens en Euro 6 voor diesels. Je moet online registreren en de Ecopass activeren voor je nummerplaat.
Voor Bologna is er een aparte ZTL-toegang. Ook kleinere Italiaanse steden hebben vaak een ZTL. Soms zijn deze permanent of enkel tijdens bepaalde uren verboden voor buitenlandse voertuigen, behalve bij voorafgaande aanvraag (bv. hoteltoegang). De signalisatie is niet altijd duidelijk, en de boetes zijn hoog. ZTL’s worden gecontroleerd met camera’s.
Nederland
In Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en de haven van Rotterdam zijn LEZ’s actief. Er is geen registratie nodig, maar voertuigen moeten voldoen aan de normen: minstens Euro 4 voor diesels, behalve in de haven van Rotterdam, waar Euro 6 geldt voor alle brandstoftypes.
Noorwegen
Bijna alle steden hebben een vorm van tolheffing. Hiervoor gebruik je het gewone systeem met een Autopass-kastje of je wordt gefactureerd na verplichte registratie via epass24.
Polen
Warschau heeft sinds 2024 een LEZ. Voor benzinewagens is de eis minimaal Euro 2 of minder dan 27 jaar oud, voor diesels Euro 4 of jonger dan 20 jaar. Vanaf 2026 verstrengen de eisen naar Euro 3 en Euro 5. Voertuigen met EU-kenteken hebben geen vignet nodig. Zwitsers en niet-EU-burgers moeten een vignet aanvragen.
In Krakau wordt een LEZ verwacht (mogelijk vanaf 2026), naar het model van Warschau. Let op: alleen de Poolstalige website is actueel; de Engelse info is verouderd.
Portugal
Lissabon heeft een LEZ (ZER) actief van 7u tot 21u. Er zijn twee zones: eentje met minimum Euro 2 en eentje met minimum Euro 3. Er is geen vignet of registratie nodig.
Spanje
LEZ’s heten in Spanje ZBE. Vanaf 1 januari 2025 vallen alle steden met meer dan 50.000 inwoners hieronder. De normen verschillen per stad. Er bestaat een officiële Spaanse milieusticker, maar voorlopig enkel voor Spaans gekentekende voertuigen. Buitenlanders kunnen in sommige steden terecht met een Frans of Duits vignet. In Barcelona en Madrid moet je je wel enkele dagen op voorhand registreren. Let ook op de ZTL-zones die enkel toegankelijk zijn voor bewoners of hun gasten.
Verenigd Koninkrijk
Er zijn stedelijke tolzones, met name de Congestion Charge in Londen. Die bedraagt £15 per dag van maandag t.e.m. vrijdag (7u-18u) en in het weekend (12u-18u), mits voorafgaande registratie en betaling. Voor je deze zone betreedt, rij je eerst de ULEZ binnen. Daar gelden ook restricties (min. Euro 4 voor benzine, Euro 6 voor diesel). Niet-conforme voertuigen betalen £12,50 per dag. Buitenlandse voertuigen moeten enkele weken op voorhand geregistreerd worden, zelfs als ze aan de normen voldoen.

Zweden
In Göteborg en Stockholm zijn er stedelijke tolwegen. Je betaalt met een Scandinavische telebadge of via een factuur per e-mail na registratie via epass24.
Zwitserland
In Genève bestaat een LEZ die alleen actief is bij luchtvervuiling. Franse Crit’Air-vignetten worden geaccepteerd. Anders moet je de lokale Stick’Air-vignet kopen (5 CHF), verkrijgbaar bij garages en tankstations.