Net als veel andere merken beschouwt Leapmotor het als de ultieme uitdaging om fans van de Tesla Model Y te overtuigen. Die auto diende dan ook duidelijk als inspiratiebron. De constructeur uit Hangzhou gaf zijn C10 een strak en minimalistisch interieur, met duidelijke knipogen naar de SUV van Elon Musk — tot en met de bediening van de buitenspiegels via het stuur. Toch heeft deze wagen ook zijn eigen karakter en een stevige troef in huis. Hier zijn onze 5 favoriete details van de Leapmotor C10.

Advertentie
Advertentie

1. Het design van de C10

Qua uiterlijk oogt de Leapmotor C10 discreter en gladder dan de Tesla. Hij is wat neutraler vormgegeven, maar straalt tegelijk vertrouwen uit. Het klassieke design is allerminst een minpunt. De lijnen zijn strak, zonder franjes. De verzonken deurgrepen versterken het elegante silhouet nog meer. Achteraan vinden we een discrete achterruitwisser, netjes verborgen onder een spoiler op de kofferklep. Kijk eens aan – iets wat je bij Tesla niet vindt…

Donkergroene Leapmotor C11 SUV geparkeerd op een schaduwrijke bosweg.
Advertentie
Advertentie

2. Het comfort

Een uitgesproken troef van de C10 is de binnenruimte. Al had de koffer misschien net iets ruimer mogen zijn. De achterpassagiers zitten alvast als koningen. Dat gevoel wordt versterkt door het panoramisch dak. Voorin zijn de zetels erg uitnodigend. Alles is afgewerkt in opvallend gekleurd kunstleder – misschien net iets té opvallend. Een opvallend contrast met het sobere dashboard, zonder fysieke knoppen, enkel schermen. Er is een digitaal scherm achter het stuur (maar geen head-up display) en een groot horizontaal centraal scherm. Dat scherm gebruik je voor zowat alles, inclusief het telkens opnieuw uitschakelen van de soms opdringerige rijhulpsystemen. Die storen het geluidscomfort en de rust aan het stuur. Want op de weg doet de C10 het uitstekend. Hij staat op een “Cell To Chassis (CTC)”-architectuur, ook wel skateboardplatform genoemd, en beschikt vooral over bijzonder efficiënte mechanische demping. Ideaal om ten volle te genieten van de degelijke assemblagekwaliteit van deze Chinese SUV.

Elektrische auto interieur met touchscreen, modern stuur, bruine lederen stoelen.
Auto-interieur met bruine lederen achterstoelen en passagiersruimte.
Ruime kofferbak van een auto met Belgische nummerplaat, zichtbare bruine lederen stoelen.

3. De reële autonomie van de Leapmotor C10

Ondanks een relatief bescheiden batterij van 69,9 kWh bruikbare capaciteit, haalt de C10 vlot 300 km op de snelweg (250 km in de winter). Geen kilometervreter dus, maar hij is perfect geschikt voor uitstapjes buiten de dagelijkse routine, dankzij zijn 218 pk (160 kW) op de achterwielen. In stads- en randstedelijk verkeer doet hij het zelfs nog beter, met een officieel WLTP-bereik van 424 km. De energiesturing is zo efficiënt dat je perfect in de stand “ECO” kunt blijven rijden, ongeacht de omstandigheden. En dat is maar goed ook, want het omschakelen tussen rijmodi is allesbehalve intuïtief. Grootste minpunt: het opladen. De C10 laadt traag, met een maximaal snellaadvermogen van 84 kW – veel te weinig. Ook thuis op een wallbox blijft het beperkt tot 6,6 kW… Voor wie vaak lange ritten maakt: er bestaat sinds kort ook een plug-in hybride REEV-versie van de C10 met een 1.5 l benzinemotor die als generator fungeert voor de elektromotor van 215 pk. Die biedt een rijbereik van meer dan 950 km.

Advertentie
Advertentie
Leapmotor C10 auto aan opladen bij een station, achteraanzicht overdag.

4. De prijs van de C10 BEV

Het grootste verkoopsargument van de Leapmotor C10 BEV? De prijs! Het instapmodel “Style” kost 37.400 euro, terwijl de “Design”-uitvoering 38.900 euro kost. Dat is bijzonder scherp geprijsd voor een volledig elektrische SUV van 4,74 meter lang. En als kers op de taart: ook de plug-in hybride REEV-variant heeft dezelfde prijzen. Bovendien biedt het merk regelmatig stevige kortingen op stockwagens. Er zijn exemplaren te vinden onder de 35.000 euro.

5. De standaarduitrusting van de C10

En wat je voor die prijs krijgt, is ronduit indrukwekkend. Duitse merken verbleken erbij. Standaard krijg je onder meer een warmtepomp. Ook het volledige ADAS-pakket (rijhulpsystemen) is inbegrepen – al moet je dat helaas bij elke rit opnieuw deels uitschakelen. Maar goed, er is ook het panoramisch dak voor iedereen, een kaartsleutel of bediening via smartphone (openen, sluiten, starten), draadloos opladen, een degelijke achteruitrijcamera, een audiosysteem met 12 luidsprekers, airco... De Design-uitvoering voegt daar verwarmde en geventileerde zetels aan toe, een verwarmd stuur, een elektrisch kofferdeksel, sfeerverlichting, getinte achterruiten en 20-duimsvelgen. Alleen ontbreken, net als bij Tesla, Android Auto en Apple CarPlay, ondanks een degelijk infotainmentsysteem met ingebouwde Spotify, Deezer en Amazon Prime. Jammer!

Advertentie
Advertentie