De nieuwe Mazda 6 heet nu 6e, want hij is elektrisch geworden. De Japanse constructeur deed al een eerste poging richting elektrificatie met de MX-30, maar dit is een ander verhaal. De beloofde actieradius van de 6e is eindelijk de moeite waard, zonder een beroep te moeten doen op een wankelmotor als range-extender, zoals bij de MX-30 R-EV. Is de Mazda 6e dan eindelijk het ontbrekende elektrische puzzelstukje binnen het Japanse gamma? Dat konden we uitzoeken tijdens een eerste kennismaking in de regio van Leverkusen…
Design - Mazda 6
Gebeitelde lijn
Hoewel hij technisch gebaseerd is op een model voor de Chinese markt (Mazda EZ-6) die door de lokale productiepartner Changan wordt gebouwd, is de 6e de spirituele opvolger van de oude Mazda 6 met verbrandingsmotor, een echt succesnummer. Ondanks zijn Chinese DNA doet de Mazda 6e geen afbreuk aan het Kodo-design en de typische look uit Hiroshima. Het is een strak ontworpen elektrische berline met een gestrekte lijn en een scherpe achterzijde. De verzonken deurgrepen en de uitklapbare spoiler verklappen dat de constructeur ook sterk heeft ingezet op de stroomlijn. Dat zorgt ervoor dat deze vijfdeurs berline van 4,92 tot 175 km/u kan rijden met een optimaal verbruik. Om zich te onderscheiden zorgt de dynamische lichtsignatuur voor wat levendigheid en kan hij zelfs dienen als batterijmeter om de status tijdens het opladen te volgen.
Luxueus interieur
Aan boord heerst er een echt luxueus gevoel dankzij Nappaleer of suède voor de Takumi Plus-uitvoering. Maar hoewel het weer hip is geworden om knoppen te gebruiken, heeft Mazda toch gekozen om alles op het scherm te plaatsen. De horizontaal geplaatste tablet van 14,6 inch domineert de bovenkant van de middenconsole. Hij wordt gelukkig wel nog bijgestaan door een scherm van 10,2 inch achter het stuur en een head-up display. Deze digitale omgeving heeft wel nog steeds de Mazda-touch dankzij een verzorgde afwerking en een goede zitpositie achter het stuur. Het interieur baadt ook in het licht dankzij het panoramische dak met een dubbel gordijn.



Gebruiksgemak - Mazda 6
Grote frunk en royale zitruimte
Het interieur van de Mazda 6e is een cocon die wordt beschermd tegen vervuilde lucht door ionisatie en filtering van fijne deeltjes (2,5 PM). Het is niet enkel een schone ruimte, maar ook een goed ingedeelde. Zo zit er onder de smartphonehouders op de middenconsole, waarvan eentje een geventileerde inductielader heeft, een grot opbergvak. De opbergruimte tussen de voorstoelen is al even ruim en praktisch. Zelfs het handschoenenkastje is ruim bemeten.
En over volume gesproken: ook onder de motorkap kan je heel wat spullen kwijt. De frunk van 72 liter biedt niet enkel plaats aan je laadkabels, maar ook aan een kleine reiskoffer. De achterste koffer biedt echter maar 330 liter onder de hoedenplank, 466 liter tot aan de achterruit en 1.074 liter met een neergeklapte achterbank. De achterbank is ook wat te laag en te plat om je dijen goed te ondersteunen. Jammer, want de zitruimte achterin is simpelweg royaal. Er is zelfs wat ruimte om je voeten onder de voorzetels te schuiven.
Je moet swipen
De stoorzender in deze oase van rust bevindt zich bovenop de middenconsole. Je moet verplicht via het centrale scherm voor tal van instellingen, zoals de airco, de verlichting, de achteruitkijkspiegels of zelfs de voorgeprogrammeerde ‘voertuigmodi’. Het is wel mogelijk om sneltoetsen en menu’s te personaliseren. Vergeefse moeite als je je smartphone wil koppelen, want Android Auto en Apple CarPlay nemen vrijwel heel het scherm in beslag. Je moet dus (te) vaak en (te) veel op het scherm tikken, zelfs tijdens het rijden.
Hi-Fi audio
Er zijn wel nog twee programmeerbare knoppen en enkele fysieke toetsen op het stuur (voor de rijmodi en het audiovolume). Het is ook mogelijk om stemcommando’s te geven of een reeks van 7 gebaren voor bepaalde instellingen. Maar zoals wel vaker is de efficiëntie daarvan zeer wisselvallig. Net als de cruisecontrol, die je via de transmissiehendel moet inschakelen (zoals bij veel Chinese auto’s), maar waarvoor je de knoppen op het stuur moet gebruiken om de snelheid of de volgafstand te veranderen.
Als troost voor de rommelige bediening is de kwaliteit van het Sony-audiosysteem wel voortreffelijk. Als alleen de bestuurder een muziekliefhebber is, kan die in zijn eentje genieten van alle tonen en noten dankzij de luidsprekers in de hoofdsteun. Dat is ook handig als je wat meer privacy wil tijdens het bellen… op voorwaarde dat je het eerst instelt via het scherm. Zo blijven we bezig…




Rijervaring - Mazda 6
550 km WLTP-autonomie voor de Mazda 6e Long Range
De Long Range-variant van de Mazda 6e die wij konden testen heeft een motor van 180 kW (244 pk) en 320 Nm. Zijn batterij van 80 kWh (bruto) geeft hem een WLTP-actieradius van 550 km. Snelladen is echter beperkt tot 90 kW (10-80% in 47 minuten). Om sneller te kunnen laden, moet je kiezen voor de kleinere batterij van 68,8 kWh, die wel een krachtigere motor heeft (190 kW/258 pk en 320 Nm). Dan is de autonomie beperkt tot 437 km, maar kan je snelladen tot 165 kW, waarmee van 10 tot 80% bijladen nog maar 24 minuten duurt. Een vreemde keuze. Laad je liever thuis of op kantoor op, dan is het AC-vermogen in alle gevallen beperkt tot 11 kW.
Ergonomische missers
De keuze tusen vooruit- of achteruitrijden gebeurt met hendel rechts van het stuur. Links zitten de knipperlichten, de gewone lichten en de ruitenwissers. Of toch niet? De knop op de hendel activeert enkel de ruitensproeier of een eenmalige wisbeweging. Als het regent moet je… het scherm of een van de gepersonaliseerde knoppen op het stuur gebruiken! Een vreemde logica, want dit zorgt voor afleiding als het plots begint te regenen.
En ook als het hard begint te regenen of als er mist opkomt, moet je via het menu in het scherm om de mistlampen in te schakelen. Maar alleen nadat je de automatische verlichting hebt uitgeschakeld. En deze keer is het niet mogelijk om hiervoor een sneltoets te programmeren op het stuur. Dat is niet enkel irritant, maar gewoonweg gevaarlijk! En dat is nog niet alles. Het is namelijk enkel mogelijk om de regeneratieve remwerking in te stellen in de Individual-rijmodus. Kies je voor Normal of Sport, dan moet je vertrouwen op wat Mazda het beste vindt.
Bizarre logica
Het is echt jammer dat er zulke ergonomische minpunten zijn. Want de 6e is echt aangenaam om mee te rijden. Zijn ophanging is stabiel (McPherson vooraan, multilink achteraan) en het stuur voelt goed verbonden aan, waarmee deze achterwielaandrijver zich heerlijk laat rijden op zijn 19-inch velgen. De acceleratie is soepel en krachtig (0 tot 100 km/u in 7,8 seconden) en de gewichtsverdeling (47/53) maakt het mogelijk om in alle stabiliteit vaart te nemen bij het uitkomen van de bocht. Het is zelfs mogelijk om de achteras lichtjes te doen glijden, al dan niet opzettelijk, al wordt deze spielerei snel gecorrigeerd door het ESP, die de slip soepel afrondt.
De kalibratie van de rijhulpsystemen is vrij tolerant bij rustig rijden. De auto begint zich pas autoritair te gedragen bij een dynamische rijstijl met de ADAS ingeschakeld of als je echt afgeleid bent. Vanaf 90 km/u wordt de spoiler automatisch uitgeklapt, maar je kan dit ook manueel doen voor de show. Bij normaal rijden zijn de remmen goed gedoseerd, maar er is geen vertraging als je het gas lost. De auto blijft dan uitbollen. Tenzij je, zoals we hierboven hebben vermeld, zelf de regeneratie hebt ingeschakeld via de Individual-modus op het scherm. Maar we missen echt flippers aan het stuur, net als fysieke bedieningen voor de ruitenwissers en mistlampen.
Zuinig
Het officiële verbruik van deze tweetonner bedraagt 16,5 kWh/100 km. Ons parcours, dat langs heel wat stukken bebouwde kom en werfzones op de Autobahn liep, leverde een vergelijkbaar resultaat op: 16,7 kWh/100 km. Als we meer op de snelweg hadden gereden met 130 km/u of meer, hadden we waarschijnlijk gemakkelijk de 17 of 18 kWh/100 km (in de zomer) overschreden. Maar dat blijft nog steeds redelijk. Het is dus mogelijk om 2,5 tot 3 uur onafgebroken te rijden op de snelweg. Maar het trage opladen van de Long Range-versie zal voor tijdverlies zorgen tijdens de vakantieritten. Het is misschien zelfs beter om voor de Mazda 6e met de kleinere batterij van 68,8 kWh te kiezen, die niet veel minder rijbereik heeft en veel sneller oplaadt tijdens lange ritten. Japanse logica!
LFP vs. NMC
De reden voor deze paradox is heel simpel: beide batterijen gebruiken een andere chemie (LFP of lithium-ijzerfosfaat voor de kleine batterij en NMC of nikkel-mangaan-kobalt voor de Long Range). Mazda wilde namelijk het gewicht van de 6e Long Range beperken. Beide versies hebben daarmee ook hetzelfde trekgewicht van 1.500 kg. Tijdens onze test hebben we niet de mogelijkheid gehad om het snelladen van de Mazda 6e te testen, met zijn lichtshow die de status van het opladen aangeeft. Maar het voordeel van de grotere batterij gaat dus verloren bij afstanden van meer dan 350 km door zijn tragere laadsnelheid!



Budget - Mazda 6
Uitgebreide basisuitrusting
Deze elegante auto wordt aan een zeer scherpe prijs verkocht… voor een elektrische berline. En zelfs voor een grote berline in het algemeen. De Mazda 6e kost dus niet meer dan een berline met verbrandingsmotor als de Alfa Romeo Giulia, Audi A5, BMW 3 Reeks of de Mercedes C-Klasse, die allemaal kleiner en minder krachtig zijn (en meer belastingen betalen). Hij zit in dezelfde klasse als EV’s als de BYD Seal en de Hyundai Ioniq 6. Met andere woorden: een prijsvork van 40.000 tot 50.000 euro. En daarbij hoef je geen extra opties te nemen. Er zijn wel enkele accessoires zoals een trekhaak of een V2L-adapter om elektrische apparaten aan te sluiten, maar Mazda heeft gekozen voor een complete standaarduitrusting. Dat maakt de 6e extra interessant op financieel vlak.
Hoeel kost de Mazda 6e?
Het basismodel is de Mazda 6e Takumi 68,8 kWh voor 42.890 euro, met kunstleer in de kleuren Warm Beige of Black. Voor 44.840 euro krijg je de Takumi+ met Nappa-leer, suède en een panoramadak met elektrische gordijnen. Voor de Mazda 6e Long Range betaal je minstens 45.290 euro als Takumi en 47.240 euro voor de Takumi+. Wij raden vooral de basismotor van 190 kW (258 pk) aan, die minder dan 45.000 euro kost. De actieradius is voldoende groot en het opladen langs de weg gaat veel sneller.
Wanneer komt de nieuwe Mazda 6e op de markt?
De Mazda 6e komt half augustus naar de Belgische dealers en wordt vanaf het najaar van 2025 geleverd. Tijdens de lanceringsperiode kan je genieten van een korting van 1.500 euro bij aankoop, of 10% korting bij een fleetcontract. Er wordt ook een financiële renting aangeboden vanaf 259 euro per maand, met een eerste aanbetaling van iets meer dan 4.000 euro.
Verdict - Mazda 6
De Mazda 6e is een aangename auto om mee te rijden en betekent een grote sprong voorwaarts voor de constructeur binnen de wereld van elektrische wagens. Het is een comfortabele en ruime berline, die echter te lijden heeft onder te veel ergonomische frustraties. Waarom zou je afbreuk doen aan het welbehagen aan boord met ruitenwissers die te moeilijk zijn om te bedienen en een hele resem essentiële functies die enkel via het centrale scherm te vinden zijn? Echte knoppen zouden voor veel minder afleiding zorgen dan deze onzin. Laten we hopen dat Mazda dit snel corrigeert. In afwachting daarvan heeft de Mazda 6e, met zijn scherpe prijs, voldoende in huis om liefhebbers van mooie auto’s te verleiden richting elektromobiliteit. Of toch als je de snelknoppen op het stuur programmeert voor regenbuien en de menu’s van het scherm van buiten leert.