Bert Troubleyn

5 NOV 2019

Nederland overweegt 100 km/u op snelwegen

Nederland denkt – met tegenzin – na over een nationale snelheidslimiet van 100 km/u om haar bouw- en landbouwsector te redden. Alles heeft te maken met stikstofnormen.

Klaas Dijckhoff, fractieleider van de liberale politieke partij VVD in de Nederlandse Tweede Kamer, heeft een opvallende uitspraak gedaan: zijn partij overweegt om een nationale snelheidslimiet van 100 km/u op tafel te leggen. Dat heeft te maken met de uitstoot van stikstof door het wegverkeer en bijzonder complexe sociale problemen bij onze Noorderburen. Een rechtbank heeft de Nederlandse regering namelijk verplicht tot een drastische verlaging van de nationale uitstoot van stikstof, een giftig goedje dat bijzonder schadelijk is voor mens en natuur. De drie grootste veroorzakers van deze stikstofuitstoot in Nederland zijn de landbouw, de bouwsector en het wegverkeer. Nadat de regering eerder al diepgaande maatregelen had aangekondigd om die twee eerste sectoren aan te pakken, kwamen zowel de boeren als de bouwarbeiders massaal op straat en moest het land afrekenen met grote betogingen en snelwegen die werden geblokkeerd door boze boeren. Onvermijdelijk zal ook de transportsector moeten inleveren om tot een eerlijke verdeelsleutel van de stikstofreductie te komen.

Symbolisch

Dat het voorstel voor een lagere snelheidsbeperking net van de VVD komt, is heel symbolisch. Het is namelijk de VVD die in 2012 samen met de extreemrechtse oppositiepartij PVV een verhoging van de nationale snelheidslimiet afdwong, van 120 naar 130 km/u. De VVD heeft ook altijd volgehouden dat het terug verlagen van deze limiet voor haar onbespreekbaar was. Maar de tijden zijn veranderd: “Soms moet je dingen doen die je liever niet wilt. […] Huizen en banen zijn mij heel veel waard”, zei Dijckhoff aan de krant De Telegraaf. Of anders gezegd: niemand wil het, maar als er zo jobs kunnen worden gered, zal Nederland collectief trager moeten gaan rijden.
Advertentie
Advertentie
Advertentie