Autoconstructeurs hebben er alle baat bij om hun modellen een makkelijk te onthouden naam te geven. Polestar pakt het eenvoudig aan: hun eerste auto heet “1”, de tweede “2” en ga zo maar door. Alleen… mensen verwachten dat een kleiner getal gelijk staat aan een kleinere wagen. En dat is dus niet zo bij Polestar, dus is ook dit systeem verwarrend voor veel klanten. Daarom maakten we een overzicht van de voorbije, huidige én toekomstige modellen van het Zweeds-Chinese merk van elektrische wagens, zo ben je weer helemaal mee!

Advertentie
Advertentie

Polestar 0: geen auto, maar een project (2021-2030)

Beginnen doen we met het nummer 0. Dit is geen wagen, maar de naam van een project om de totale productie van Polestar uitstootvrij te maken. Het doel is om een auto op de markt te krijgen die zijn leven kan starten zonder ecologische voetafdruk. Het project startte in 2021, de streefdatum is 2030.

Belettering op de motorkap van het Polestar 0-project voor duurzame auto's, met '0 tCO2e'.
Advertentie
Advertentie

Polestar 1: de eerste, maar geen EV (2019-2022)

Vandaag heeft Polestar enkel 100% elektrische wagens in de catalogus, maar het eerste model was een krachtige en performante plug-in hybride van 445 kW (609 pk) en 1.000 Nm koppel met vierwielaandrijving dankzij twee elektromotoren op de achteras. Het accupakket van 34 kWh was goed voor 124 elektrische WLTP-kilometers. Na 1.500 stuks gespreid over 3 jaar hield Polestar de productie in 2022 voor bekeken. Een collector’s item in wording, met zijn nieuwprijs van 160.000 euro?

Witte Polestar-auto geparkeerd voor trappen, omringd door weelderig groen.

Polestar 2: de doorbraak (2020-heden)

Een geliefd model bij leasingrijders en daarom de best verkopende Polestar in onze contreien: de Polestar 2 betekende de doorbraak voor Polestar. Deze crossover/fastback/sedan/SUV (we weten het nog altijd niet) is het eerste model dat Polestar vanaf het begin heeft ontwikkeld als een 100% elektrische wagen. Hij neemt meer afstand van de Volvo designtaal en introduceert meer merkeigen kenmerken van Polestar, zoals vegan materialen en een strak dashboard met een op Android gebaseerd infotainmentsysteem. Na een grondige facelift in 2023, kreeg het model in 2025 nog enkele technische verbeteringen en nieuwe opties.

Hij is verkrijgbaar met een batterij van 70 of 82 kWh met een maximaal laadvermogen voor de grote batterij van 205 kW. De meest efficiënte versie, de Long range Single motor, heeft een rijbereik van 659 km volgens de WLTP-cyclus. De versie uitgerust met het Performance-pakket geraakt zo’n 90 km minder ver, maar kan wel in 4,2 seconden accelereren van 0 naar 100 km/u. Prijzen variëren van 46.200 euro voor de instapversie tot 70.490 euro en meer voor de Long range Dual motor met het Performance-pakket.

Advertentie
Advertentie
Vooraanzicht witte Polestar 2 met stijlvolle velgen en moderne koplampen aan zee.

Polestar 3: de dynamische SUV (2024-heden)

Gebaseerd op de Precept Concept ontwikkelde Polestar de imposante en krachtige Polestar 3, die luxe en sportiviteit weet te combineren met een dynamisch gestileerd uiterlijk. Na wat langer wachten dan voorzien, werd de Polestar 3 in 2024 eindelijk op de markt losgelaten. Hij valt op door zijn lage daklijn en brede heupen, wat hem een beduidend sportiever voorkomen geeft dan de Volvo EX90 waarmee hij zijn technische basis deelt. Dat hij ook verwant is aan de Lotus Eletre blijkt dan weer uit zijn rijeigenschappen: ondanks zijn hoge gewicht komt hij dynamisch voor de dag. Polestar heeft alles uit de kast gehaald om ervoor te zorgen dat er plezier beleefd kan worden achter het stuur van de grote SUV: actieve luchtvering zit in de standaarduitrusting, maar ook een perfecte 50/50 gewichtsverdeling en goed afgesteld “torque vectoring” doen je vergeten dat je met een grote gezins-SUV onderweg bent.

De 3 versies van de Polestar 3 delen allemaal dezelfde 111 kWh grote batterij. Daarmee haalt de Long range Single motor variant een actieradius van maar liefst 706 km! Dit is bovendien de goedkoopste variant, met een vanafprijs van 79.800 euro. Extra sportieve prestaties vind je bij de modellen met 2 motoren, die in 5,0 seconden van 0 tot 100 km/u kunnen optrekken, of zelfs 4,7 seconden als je opteert voor het Performance pack. Die laatste versie kost minstens 93.400 euro. De sweet spot is voor ons de middelste versie, die alles welbeschouwd ook nog eens concurrentieel geprijsd is.

Advertentie
Advertentie
Elektrische auto Fisker Ocean rijdt op bochtige kustweg met zeezicht.
Moderne Polestar interieur met touchscreen en stijlvol stuur, 300 km bereik weergegeven.

Polestar 4: de snelste Polestar (2024-heden)

De Polestar 4 zit voor alle duidelijkheid qua formaat netjes tussen de 2 en de 3. En hoewel hij nog steeds duidelijk herkenbaar is als een Polestar is hij getekend met iets meer vloeiende lijnen dan zijn broers. Zijn meest besproken kenmerk is het ontbreken van een achterruit. Je zou het hem misschien niet aangeven, maar binnenin is er aan ruimte geen gebrek, niet qua koffervolume, maar zeker ook niet op de achterbank. Daar zullen de passagiers zich de limousine-achtige proporties laten welgevallen. De 4 is de eerste Polestar met een horizontaal centraal scherm in plaats van een verticaal. De rest van het interieur deelt de minimalistische look en milieuvriendelijke materialen met de rest van het gamma.

Er zijn twee versies beschikbaar van de Polestar 4: met één (achterwielaandrijving) of twee motoren (vierwielaandrijving). Beide maken gebruik van dezelfde 100 kWh batterij. De Long range Dual motor verdubbelt het vermogen van de Longe range Single motor: van 200 kW (272 pk) naar 400 kW (544 pk). Zijn prestaties verbeteren navenant: van 7,1 seconden naar 3,8 seconden om 100 km/u te bereiken vanuit stilstand. De versie met één motor heeft een iets groter bereik, namelijk 620 km tegenover 590 voor de Dual motor versie. Gelukkig is de variant met 2 motoren niet dubbel zo duur: hij kost minstens 72.800 euro, tegenover een basisprijs van 64.800 euro voor de versie met enkele motor. Mogelijk volgt er later nog een goedkopere instapper met een kleinere batterij, maar daarover lost Polestar voorlopig niets.

Zijaanzicht van een witte Polestar 4, aerodynamisch ontwerp en moderne coupé stijl.
Luxe interieur van de Mercedes-Benz EQE met geperforeerde leren achterstoelen en middenarmsteun.

Polestar 5: het toekomstige topmodel van het gamma (2025)

Het is nog even uitkijken naar de Polestar 5, maar niet meer lang: hij zou dit jaar nog op de markt moeten komen. De 5 wordt een elektrische vierdeurs GT die we al rijdend hebben mogen aanschouwen op het Goodwood Festival of Speed in 2022 én 2023. Na wat vertragingen in de ontwikkelingsfase, zou hij toch in de tweede helft van dit jaar gelanceerd moeten worden.

Hij moet de strijd aangaan met modellen als de Porsche Taycan en Audi e-tron GT en zijn specificaties beloven alvast het beste. Hij krijgt een chassis van gelijmd aluminium, wat hem extra licht en stijf zou maken. Er komen meerdere motorisaties om uit te kiezen met 650 kW (884 pk) en 900 Nm koppel voor de strafste versie. Dankzij de 800 volt-architectuur van het platform zou opladen ook razendsnel moeten gaan, met 160 km in 5 minuten. Naar verwachting zou het model de 100 en 111 kWh batterijen gebruiken en zou het rijbereik in lijn liggen met de Polestar 4. Sprintjes van 0 tot 100 km/u zouden in minder dan 3 seconden mogelijk moeten zijn. Prijzen zijn nog niet officieel bekend, maar voorlopig gaan we uit van 100.000 euro en meer.

Polestar 5 verificatie prototype geparkeerd voor een modern gebouw.
Opladen van een Polestar elektrische auto met prestatiegerichte Michelin-banden.

Polestar 6: de elektrische roadster (2028?)

De Polestar 6 is een performante cabriolet sportwagen, die technisch sterk zou moeten lijken op de Polestar 5, aangezien hij hetzelfde 800 V-platform zal gebruiken met de aandrijflijn van 884 pk. Samen met de 5 zal hij worden gebouwd in Chongqing, China.

De Polestar 6 werd aangekondigd in 2022 met het O2 concept. Productie werd voorzien voor 2026, maar volgens de laatste berichten krijgt de Polestar 7 nu voorrang, want die is van veel grotere commerciële waarde. Aangezien de timing van de 7 nog onzeker is, staat ook de lanceringsdatum van de Polestar 6 nog niet in steen gebeiteld. Wij gaan uit van een commercialisering in 2028, wat ook zou betekenen dat de logica van Polestars naamgeving eraan moet geloven, als de 6 pas na de 7 op de markt zal komen… Ook hier is het nog te ver weg om een prijs te plakken op de wagen, maar 100.000 euro en meer is ook hier de verwachting.

Blauwe Polestar cabriolet tegen minimalistische achtergrond, modern en elegant ontwerp.
Interieur van Polestar met centraal touchscreen en modern, strak design.

Polestar 7: de vervanger van de 2? (2027?)

Nog minder weten we over de Polestar 7, een model waarvan eerst werd gedacht dat het de vervanger van de Polestar 2 zou zijn, maar dan met een nieuwe naam (want het wordt een nieuw model). Ondertussen blijkt de Polestar 7 toch een compacte SUV te worden naast de Polestar 2, die op zijn beurt een andere opvolger zou krijgen (ook nog voor 2030), met misschien tóch dezelfde naam. Op die manier dreigt de logica achter de nomenclatuur bij Polestar helemaal op de schop te gaan.

Hoe dan ook, de Polestar 7 situeert zich qua formaat onder de Polestar 3 en zou in Europa gebouwd moeten worden. Wanneer precies is nog een groot vraagteken, maar hij zou dus wel voor de Polestar 6 op de markt moeten komen, naar verwachting met een onthulling ergens in 2026 en productie in 2027. Al weten we ondertussen dat bij Polestar de tijdslijn al eens kan verschuiven…

Polestar-logo op witte motorkap met glanzende metallic afwerking.