Stellantis heeft zijn (voorlopîge) financiële resultaten voor de eerste helft van 2025 bekendgemaakt. En die waren niet al te rooskleurig: in de eerste zes maanden van dit jaar heeft het bedrijf 2,3 miljard euro verlies gedraaid. Een deel is te wijten aan de Amerikaanse invoerheffingen, maar ook niet helemaal. Kan de nieuwe CEO, Antonio Filosa, het tij keren?
Het zijn dieprode cijfers voor Stellantis in het eerste semester van 2025: een omzet van 74,3 miljard euro (-12,5% ten opzichte van dezelfde periode in 2024) en een nettoverlies van 2,3 miljard euro. En dat terwijl er in de eerste helft van vorig jaar nog 5,6 miljard euro winst werd geboekt.
De grote reden? De dalende verkoop in Noord-Amerika en Europa. In het tweede kwartaal van 2025 werden er wereldwijd 1.447.000 auto’s verkocht, een daling van 6%. En ook in Europa daalde de verkoop aan een gelijkaardig tempo. Maar in Noord-Amerika was het een rampzalig kwartaal: er werden maar 322.000 auto’s verkocht, tegenover 431.000 auto’s een jaar eerder - een daling van maar liefst 25%!
Invoerheffingen worden nog groter probleem in tweede helft 2025
Natuurlijk zitten de Amerikaanse invoerheffingen daar voor iets tussen. Stellantis schat in dat het 300 miljoen euro aan heffingen heeft betaald in de eerste helft van 2025. En dat terwijl ze nog maar sinds april zijn ingevoerd! De kans bestaat dus dat de invoerheffingen Stellantis nog veel meer geld zullen kosten in de tweede helft van 2025 - naar schatting twee tot drie keer meer dan in het eerste deel van het jaar - tenzij de regering Trump beslist om ze te versoepelen.

Is Tavares te ver gegaan?
Maar het lijken vooral de drastische besparingsmaatregelen te zijn van voormalig CEO Carlos Tavares, die eind vorig jaar de laan werd uitgestuurd, die voor problemen zorgen bij Stellantis. Hoewel die maatregelen in eerste instantie voor recordwinsten zorgden, werd het al snel duidelijk dat de grote focus op elektrificatie en de verplichting voor de merken om gedeelde componenten te gebruiken, niet op bijval konden rekenen bij de klanten.
Vooral in Noord-Amerika heeft Stellantis zware klappen gekregen. Daar liet het concern merken als Chrysler en Dodge doodbloeden. En het grootste succesnummer, de basisversie van de RAM pick-up met de ‘HEMI’ V8, werd de nek werd ten faveure van een nieuwe zescilinder met turbo.

Grote uitdaging voor Filosa
De Amerikaanse tak van Stellantis zal reikhalzend uitkijken naar de impact van de nieuwe CEO, Antonio Filosa. Hij stond eerder aan het roer van Stellantis North America en zal dus waarschijnlijk meer aandacht hebben voor de Amerikaanse merken van de groep. De eerste stappen zijn trouwens als genomen: de RAM 1500 heeft zijn HEMI V8 teruggekregen en ook SRT komt terug, de sportdivisie van Dodge waaraan we modellen als de Challenger Demon te danken hebben. Maatregelen die niet meteen helpen om Stellantis klimaatneutraal te maken, maar dat is ook niet waar Amerikaanse klanten naar verlangen.
En in Europa? Ook hier gaat het concern weer focussen op betaalbare modellen met een verbrandingsmotor. Het grootste bewijs daarvan is de lancering van de Fiat 500 Hybrid, de benzineversie van de aanvankelijk exclusief elektrische 500e. Het waterstofproject van de groep, waarbij de bestelwagens van Peugeot, Citroën, Fiat en Opel geproduceerd zouden worden met een brandstofcel, werd dan weer geschrapt om kosten te besparen.
Of het genoeg zal zijn, en wat er zal gebeuren met noodlijdende merken als Maserati, Chrysler en zelfs het recent opnieuw gelanceerde Lancia, valt nog te bezien…