Pierre-Benoit Sepulchre

2 FEB 2020

Waarom ruikt een nieuwe auto nieuw?

Dat ligt aan een cocktail van allerlei ingrediënten.

Je zou verbouwereerd zijn als je nieuwe auto niet die nieuwe geur zou hebben. Maar waar komt die zo bijzondere geur toch vandaan die na een paar maand stilaan verdwijnt?

We weten dat het interieur van een auto bestaat uit talrijke onderdelen in leder, kunststof, tapijt, alcantara en rubberen voegen. Al die elementen geven een eigen geur af, die nog sterk is wanneer ze nieuw zijn. Maar de geur die alle andere overheerst is die van de lijmen die worden gebruikt om alle onderdelen te assembleren en die vluchtige organische stoffen afgeven. Daarbij hoort onder meer formaldehyde, dat wordt gebruikt als verbindingselement in harsmengsels en dat als hoogst kankerverwekkend wordt gezien. Een ander element is ethylbenzeen, dat dan weer wordt gebruikt bij het maken van styreen, een kunststofcomposiet.

Verluchten

Velen houden van die nieuwe geur, maar ze is wel schadelijk. In 2013 heeft het ecologisch centrum van Michigan de toxiciteit van de verschillende elementen getest die je in het interieur van een auto vindt, zoals kwik, chloor of broom. Besluit: het interieur van een auto, zeker wanneer die nieuw is, bevat meer schadelijke stoffen dan een huis of een kantoor. Daarom is het beter om je auto-interieur goed te verluchten, zeker wanneer hij net uit de fabriek komt.
Advertentie
Advertentie
Advertentie