5 toekomstige elektrische én betaalbare sportwagens

Terwijl het tijdperk van de GTI met verbrandingsmotor stilaan aan zijn einde komt, staat dat van de elektrische bommetjes klaar om het stokje over te nemen. Dit zijn vijf betaalbare elektrische sportmodellen waar we heel erg naar uitkijken!

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 19 maart 2024
  • Elektrisch

Sportieve prestaties en elektromotoren sluiten elkaar niet uit. En dan hebben we het niet over de hypercars die grensverleggende prestaties neerzetten op batterijen (zoals de Rimac Nevera) of over de meer dan 1.000 pk sterke topversies van de premium elektrische modellen (Porsche Taycan Turbo GT, Tesla Model S Plaid). Elektrische sportiviteit wordt namelijk stilletjes aan gedemocratiseerd met de verschijning van minder exclusieve modellen. Zoals de nieuwe Hyundai Ioniq 5 N, die binnenkort wordt gelanceerd, of de MG4 XPower en Abarth 500e die al op onze wegen te vinden zijn. Het goede nieuws: deze trend wordt in de komende maanden enkel maar bevestigd!

1. MG Cyberster



Na de explosieve XPower-versie van de MG4 hatchback, keert MG nog meer terug naar zijn sportieve verleden met een nieuwe roadster die binnenkort in het gamma verschijnt. De Cyberster is altijd elektrisch en krijgt twee versies. De topversie heeft twee motoren en zou meer dan 500 pk moeten leveren op een gewicht van ongeveer 2 ton, maar wij kijken vooral uit naar de instapversie. Een achterwielaandrijver met zo'n 340 pk en een iets lager gewicht van 1.850 kilo. De definitieve cijfers en prijzen worden tegen de Europese lancering in de zomer van 2024 bekend gemaakt.

2. Alpine A290

De Alpine A290 wordt de sportieve tweelingbroer van de sympathieke nieuwe Renault 5 E-Tech en maakt ook in de zomer zijn grote debuut. Alpine heeft juni 2024 al aangekruist in onze agenda om ons al zijn geheimen te laten zien. De neo-retro Renault 5 die als basis dient haalt tot 150 pk, maar we verwachten dat deze interpretatie van Alpine zo'n 220 pk zal krijgen bij zijn lancering. Niet slecht voor een model van minder dan 4 meter lang en met een gewicht van zo'n 1.500 kilo! Maar er zouden ook andere motorisaties moeten volgen, die betaalbaarder worden (met 150 pk, net als de R5), maar ook extremer (met vierwielaandrijving).

3. Abarth 600e/Lancia Ypsilon HF

Ook bij Stellantis staat er elektrische sportiviteit op de planning. De Fiat 600e krijgt binnenkort een gespierde Abarth-versie, terwijl zijn neefje, de nieuwe Lancia Ypsilon, de terugkeer van het historische HF-logo markeert met een nieuwe sportversie.

In beide gevallen weten we al dat de twee motoren samen een vermogen van 240 pk ontwikkelen. Voor de Lancia Ypsilon HF betekent dat een sprint van 0 naar 100 km/u in 5,8 seconden. Maar hiervoor is het nog iets langer wachten, want de sportieve HF-versie van de nieuwe Ypsilon komt niet voor 2025 op de markt.

4. Volkswagen ID. GTI/Cupra Raval

De Volkswagen-groep is niet van plan om deze toekomstige markt van compacte elektrische sportmodellen aan de concurrentie over te laten. De ID. GTI-conceptcar geeft al een duidelijke indruk van hoe het universum van de iconische Golf GTI er zal uitzien in het nieuwe elektrische tijdperk. Volkswagen heeft nog niet veel bekend gemaakt over de technische details van dit toekomstige model, maar we weten wel dat het een voorwielaandrijver blijft, met een elektronisch sperdifferentieel. De ID.2 all, waarop deze GTI-versie is gebaseerd, ontwikkelde echter al 226 pk zonder sportieve aspiraties...

En voor de liefhebbers gaat Cupra ook zijn eigen interpretatie van deze hot hatchback aanbieden met zijn aanstaande Raval. Een model waarop al werd vooruitgeblikt met het UrbanRebel-concept. Skoda zou ook een gespierde versie van zijn toekomstige compacte elektrische SUV Epiq kunnen uitbrengen, die op dezelfde technische basis staat. Maar in alle gevallen zal je pas een bestelling kunnen plaatsen tegen eind 2025 of zelfs 2026.

5. Ford Puma Electric ST?



Ford heeft al bevestigd dat het een volledig elektrische versie van zijn compacte SUV Puma uitbrengt op basis van de faceliftversie, maar de constructeur heeft het nog niet gehad over zijn technische details. We vermoeden echter dat de 'gewone' elektrische Puma dezelfde elektromotor van 100 kW (136 pk) krijgt als zijn technische evenknie voor grotere gezinnen, de E-Tourneo Courier. Maar het zou ook kunnen dat Ford werkt aan een hetere versie van de elektrische Puma, al dan niet met een ST-badge. Die moet natuurlijk een pak meer vermogen krijgen. En met de Puma ST met verbrandingsmotor van 200 pk die uit het gamma verdwijnt, is het misschien wel het ideale moment om een elektrische topversie in de plaats te krijgen. Ford lanceert zijn Puma Gen-E in de loop van 2024, we zouden binnenkort dus antwoord moeten krijgen op onze vragen.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km