Wim Bervoets

12 OCT 2018

Met deze auto’s rijden onze populairste politici

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is mobiliteit een speerpunt op heel wat politieke agenda’s. Maar ook politici moeten zich vaak met de auto verplaatsen, en krijgen daarvoor vaak een dienstwagen. Wij keken dus even met welke dienstwagens de populairste politici van Vlaanderen zich verplaatsen.

In juni peilden VTM Nieuws, Het Laatste Nieuws, RTL TVI en Le Soir nog naar de populairste politici van het land. In Vlaanderen zijn dat drie politici van N-VA, premier Michel (MR) en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Omdat premier Michel geen eigen dienstwagen heeft, namen we nummer zes in het lijstje er ook bij, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

1. Theo Francken (N-VA): Volkswagen Passat 2.0 TDI

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is de populairste politicus in ons land. Toch verplaatst hij zich relatief anoniem: de staatssecretaris wordt rondgereden in een Volkswagen Passat, zegt zijn woordvoerster Katrien Jansseune.

2. Bart De Wever (N-VA): Volkswagen Sharan 2.0 TDI

Burgemeester van Antwerpen en partijvoorzitter van N-VA Bart De Wever laat zich voor zijn verplaatsingen rondrijden in een Volkswagen Sharan. Opmerkelijk: die heeft hij niet als burgemeester, wel als partijvoorzitter. “De burgemeester krijgt van de stad alleen een dienstfiets, die hij geregeld gebruikt voor verplaatsingen in de stad zelf”, aldus Johan Vermant, woordvoerder van het kabinet van de burgemeester.

3. Jan Jambon (N-VA): Audi A6 TDI

Vicepremier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kiest voor zijn dagelijkse verplaatsingen voor een auto die als klassieke ministerauto wel vaker in dit soort lijstjes opduikt: de Audi A6.

4. Hilde Crevits (CD&V): BMW 740Le

Vlaams viceminister-president en minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is de eerste in dit lijstje die voor een hybride aandrijving kiest. Ook zij heeft een klassieke ministerauto: de BMW 7-Reeks. Maar haar hybride 740Le probeert ze alleen te gebruiken als dat nodig is: “In Brussel doet ze haar verplaatsingen zo vaak mogelijk gewoon te voet”, zegt haar woordvoerster Katrien Rosseel.

5. Maggie De Block (Open VLD): Volvo XC90 T8

Ook Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) rijdt hybride. Ze kiest als eerste politicus in dit lijstje ook voor een SUV: de Volvo XC90. Ze kiest bewust voor de T8, zo blijkt: “Ook haar privéwagen is een hybride”, zegt haar woordvoerder Jelle Boone.

PUBLICITÉ
PUBLICITÉ
PUBLICITÉ