Alpine legt momenteel de laatste hand aan de ontwikkeling van zijn A390, waarvan de officiële voorstelling snel nadert! Het ideale moment om een overzicht te maken van alles wat we al weten over de eerste elektrische SUV van het Franse sportwagenmerk.

Advertentie
Advertentie

Qua design hebben we de A390 voorlopig enkel gecamoufleerd gezien. Toch kunnen we ons al een goed beeld vormen, want het productiemodel zal voor 85% overeenkomen met het bèta-concept dat in oktober werd onthuld. De productieversie krijgt onder meer dezelfde lichtsignaturen die zich over de volledige breedte uitstrekken. Vooraan zal de bumper van de Franse elektrische crossover zelfs een "wolk van verlichte driehoeken" verbergen, die Alpine ‘Cosmic Dust’ noemt. Alpine bevestigt verder dat zijn eerste elektrische SUV 4,615 m lang, 1,532 m hoog en 1,885 m breed zal zijn. Dat biedt ruimte aan een interieur met vijf volwaardige zitplaatsen.

Alpine SUV prototype met grafische camouflage op testcircuit, dreigende wolkenlucht op achtergrond.
Alpine A390 prototype met camouflage op een racecircuit, klaar voor snelheidsproeven.
Prototypische auto met zwart-wit camouflage, zichtbaar kentekenplaat A390 vooraan.
Camouflage Maserati A390 auto op nat circuit onder bewolkte hemel.
Advertentie
Advertentie

Drie elektromotoren voor een sprint van 0 naar 100 km/u in minder dan 4 seconden!

Qua aandrijving zal de Alpine A390 niet één, niet twee, maar drie elektromotoren krijgen! Jammer genoeg zijn het vermogen en de actieradius van de Alpine A390 nog niet officieel bekend. Wat wel vaststaat, is dat deze configuratie een uiterst verfijnde koppelvectoring mogelijk zal maken. Alpine geeft bovendien aan dat de SUV een “acceleratieniveau gelijkwaardig aan dat van de A110 R” zal bieden. Aangezien die van 0 naar 100 km/u sprint in 3,9 seconden, zou deze elektrische crossover met aflopende daklijn dus ook onder de 4 seconden moeten kunnen blijven.

Prototype Alpine A390 op natte baan onder bewolkte hemel.
Proefmodel elektrische A390 auto getest op nat circuit, bedekt met zwart-witte camouflage.
Alpine GT in camouflage rijdt op nat circuit, hoge snelheid dynamische test.

Specifieke Michelin-banden voor grip en rijplezier

Alpine heeft ook van de gelegenheid gebruikgemaakt om vijf rijmodi te ontwikkelen die optimaal gebruikmaken van de drie elektromotoren. De meest extreme modus, Track Mode, past onder andere de instellingen van het elektronische stabiliteitsprogramma aan om de bestuurder meer vrijheid te geven. Net zoals bij de A290, werkte Alpine samen met Michelin om twee specifieke bandensets te ontwikkelen voor de A390: een set Pilot Sport EV-banden in 20 inch en een set Pilot Sport 4S-banden in 21 inch.

Advertentie
Advertentie
Alpine A290 neemt met hoge snelheid een bocht op een nat circuit.
Alpine-auto met camouflage rijdt snel over nat wegdek en veroorzaakt waternevel.
Twee zwarte lichtmetalen velgen, Michelin Pilot Sport, op een asfaltcircuit.

De Alpine A390 kan ook zijn stem laten horen

Net als zijn kleinere broer zal de A390 zijn stem kunnen laten horen dankzij Alpine Drive Sound. Dit systeem omvat twee nieuwe geluiden die speciaal voor de elektrische SUV werden ontwikkeld: één voor een sportiever gebruik en één meer gericht op dagelijks rijden. Het sportieve geluid is geïnspireerd op het motorgeluid van de Alpine A110, zonder dat het een directe imitatie is. Het tweede geluid klinkt lichter en is minder rijk aan lage frequenties.

Advertentie
Advertentie
A390 auto in camouflage maakt een bocht op een natte weg, prestatietest.
Alpine A390 prototype met camouflage, achterzijde details op nat wegdek.
Prototype Alpine A290 op nat circuit met hoge snelheidstestcamouflage.

Officiële voorstelling op 27 mei 2025

Veel langer hoeven we gelukkig niet meer te wachten om alles te ontdekken over de Franse elektrische sport-SUV! De Alpine A390 wordt op 27 mei 2025 wereldwijd officieel onthuld tijdens een live uitgezonden persconferentie. Zoals alle andere modellen van het merk wordt ook deze crossover in Frankrijk gebouwd. De assemblage gebeurt in de fabriek van Dieppe, terwijl de drie elektromotoren worden gebouwd in de Renault-fabriek van Cléon.