De BYD-saga verdient haast een Netflix-serie over het duizelingwekkende succesverhaal van het merk! Het bedrijf werd pas in 1995 opgericht, slechts een ogenblik in de context van de traditionele autogroepen, en begon als simpele batterijfabrikant. Vandaag heeft de Chinese reus een indrukwekkende mondiale invloed bereikt. De divisie BYD Auto werd in 2003 gelanceerd en is nu al de wereldwijde nummer één in elektrische en plug-in hybride modellen. Het merk nadert zelfs de wereldwijde verkoop van giganten als Toyota en Volkswagen… over alle motorisaties heen! Ook in Europa wint BYD snel terrein. Deze Dolphin Surf is al het achtste volledig elektrische model dat het Chinese merk hier lanceert… in slechts drie jaar tijd!
Design BYD undefined
Minder dan 4 meter en 25.000 euro
De missie van de Dolphin Surf is simpel: alle kwaliteiten van de recente elektrische modellen van BYD bieden, maar dan in een kleiner formaat. En vooral tegen een nog lagere prijs. Kortom: elektrische mobiliteit toegankelijk maken voor alle huishoudens en particuliere klanten, en niet enkel voor professionals met een bedrijfswagen.
Dit is echter niet de eerste ‘goedkope’ elektrische wagen op de Europese markt. De Dacia Spring en Leapmotor T03 hebben bijvoorbeeld al de weg vrijgemaakt, met prijzen onder de 20.000 euro. De BYD Dolphin Surf heeft niet als doel de goedkoopste elektrische auto op de markt te worden. Met dit model mikt BYD op een meer polyvalente en minder “basic” insteek, met dan vooral de Hyundai Inster, Citroën ë-C3 en Fiat Grande Panda in het vizier. Maar de prijzen blijven wel nog steeds onder de 25.000 euro.
BYD Seagull wordt Dolphin
Deze BYD Dolphin Surf is daarmee de duurdere Europese versie van de BYD Seagull, een goedkope elektrische stadswagen die sinds zijn lancering een hit is geworden in China. BYD heeft er al bijna een miljoen exemplaren van verkocht! Uiteindelijk heeft BYD besloten de naam van deze zeemeeuw niet te gebruiken in Europa. Hier wordt het model de meest compacte en ‘speelse’ telg van de Dolphin-familie.
Lamborghini Urus in zakformaat?
Op praktisch vlak heeft de Dolphin Surf ideale afmetingen om de stad te doorkruisen: 3,99 m lang, 1,72 m breed en 1,59 m hoog. Maar hij kan ook rekenen op behoorlijk scherpe lijnen om te verleiden. De neus doet met zijn dreigende look haast denken aan een mini-Lamborghini Urus of Lotus Eletre… met een beetje verbeelding, natuurlijk.
Het profiel wordt opgefleurd door een oplopende gordellijn in combinatie met een zwevend dak, dat optisch wordt verlengd door een sportief ogende spoiler. De achterzijde rekent op een LED-lichtsignatuur over de hele breedte van de elektrische stadswagen om zijn ‘premium’ uitstraling te versterken.
Lime Green is standaard om meer op te vallen
De Lime Green-lak die BYD standaard aanbiedt op de Dolphin Surf onderstreept zijn ambitie als stadswagen die niet wil opgaan in de massa. Zal hij daarmee ons straatbeeld wat opfleuren, of zullen de klanten toch kiezen voor zwart, wit of hemelblauw? Voor de volledigheid geven we nog mee dat de Dolphin Surf altijd lichtmetalen velgen krijgt en dus geen stalen exemplaren met wieldoppen. De velgmaat is 15 of 16 inch, afhankelijk van de uitvoering.
Beleving BYD undefined
4 echte zitplaatsen en 308 liter kofferruimte
Gezien zijn compacte afmetingen is de BYD Dolphin Surf een vierzitter, en geen vijfzitter. Dat is niet per se een verrassing. Maar dankzij zijn achterdeuren en zijn relatief lange wielbasis (2,5 m) is er wel echt plaats aan boord om vier volwassenen comfortabel te laten zitten. En dat terwijl de koffer nog vrij ruim is voor het segment: 308 liter. Er is geen frunk, maar onder de bodem in de koffer is er nog een extra opbergruimte voor de laadkabels. De modulariteit van de binnenruimte is echter vrij basic, met enkel een in twee delen (50/50) neerklapbare achterbank om het totale laadvolume te doen toenemen tot 1.037 liter. De Hyundai Inster, met zijn verschuifbare achterzetels en zijn neerklapbare voorzetels, blijft daarmee de meest flexibele auto in dit segment.
Voor gezinnen zijn er ook drie Isofix-bevestigingspunten voor kinderzitjes: twee op de achterbank en nog één op de passagierszetel vooraan.
Verzorgde afwerking, en vooral…
Hoewel er natuurlijk een aantal harde en holle plastics te vinden zijn aan boord, waarderen we wel de relatief hoogwaardige zorg die is besteed aan de afwerking. Het interieur van de Dolphin Surf is, net als zijn uiterlijk en de sportieve voorzetels, behoorlijk netjes. De zones waar je contact mee hebt, zoals de deurpanelen en de centrale armsteun, zijn afgewerkt met zachte materialen en geven een vrij kwalitatieve indruk voor het segment.
… een complete uitrusting!
Maar het is vooral op het vlak van uitrusting dat de BYD Dolphin Surf als referentie geldt in zijn categorie. Alle versies zijn standaard uitgerust met tal van moderne rijhulpsystemen (ADAS), zoals adaptive cruise control, een noodremhulp, actieve rijstrookassistent en een grootlichtassistent. Ook standaard zijn het draaibare centrale aanraakscherm van 10,1 inch, parkeersensoren achteraan en een achteruitrijcamera, sleutelloos instappen en starten (met NFC-functie om ook je smartphone of smartwatch te kunnen gebruiken), airco en zelfs een V2L-functie om externe elektrische apparaten te kunnen aansluiten op de auto (tot 3,3 kW). De duurdere versies krijgen daarbovenop ook nog een 360°-camerasysteem, verwarmde zetels of een inductielader voor smartphones.
Overijverige aandachtsmonitor
In gebruik blijkt het infotainmentsysteem behoorlijk capabel. De mogelijkheid om het centrale scherm van liggend naar staand te draaien, een typisch BYD-kenmerk, blijft eerder een gimmick en is niet echt nuttig. Vooral omdat het scherm automatisch terugkeert naar landschapmodus wanneer je Android Auto of Apple CarPlay gebruikt. Beide functies zijn trouwens draadloos beschikbaar en de sneltoetsen voor de klimaatcontrole blijven zichtbaar onderaan het scherm.
De aandachtsmonitor, die werkt met een camera in de voorruitstijl, blijkt echter iets te ijverig in gebruik. Als je even naar de digitale cockpit kijkt om je gemiddelde verbruik te controleren, krijg je al een waarschuwing te horen en zien (waarbij de boodschap ook de informatie waarnaar je op zoek was blokkeert…). Naast dit ergerlijke detail vonden we de complete weergave van het bestuurdersdisplay van 7 inch wel aangenaam, net als de snelle reacties van het centrale aanraakscherm. Alleen jammer dat sommige voertuigfuncties, zoals de intensiteit van het regeneratief remmen, enkel toegankelijk zijn via de Tesla-achtige menu’s en niet via een sneltoets.