Hoewel de ‘affaires’ met de PureTech-motor en de Takata-airbags zijn reputatie wat hebben geschonden, was de Citroën C3 toch gedurende een lange tijd een van de favoriete auto’s van de Belgen. Meer in het algemeen is het ook een zeer belangrijk model voor Citroën. Het is namelijk de populairste Citroën van allemaal, die op zijn eentje bijna een derde van het volume van de constructeur verzet in Europa. Met deze nieuwe vierde generatie wil Citroën de populariteit van het model ook (deels) overbrengen naar de wereld van de elektrische mobiliteit. Maar het merk dwingt klanten niet in die richting, en laat nog de keuze tussen benzine of batterijen dankzij de multi-energiestrategie van Stellantis.
Design - Citroën C3
Crossovertrekjes, maar nog steeds een compacte hatchback
De nieuwe Citroën C3 laat de ronde vormen van zijn voorgangers links liggen voor deze vierde generatie. De compacte hatchback kiest nu voor de stijlkenmerken van een SUV, waarmee hij ook een stuk hoger wordt (1,57 m, bijna 10 cm hoger dan de vorige generatie). Ook de bodemvrijheid neemt daarmee toe: 16,3 cm voor deze ë-C3, tegenover 13,5 cm voor de oude C3. Dat vergemakkelijkt de instap en zal ook de liefhebbers van een hogere rijpositie tevreden stellen. Maar de nieuwe C3 blijft gelukkig net zo compact als zijn voorganger: hij werd maar 1,9 cm langer en 0,6 cm breder. Met een lengte van 4,01 m blijft de ë-C3 dus perfect geschikt in de stad (ook dankzij zijn draaicirkel van slechts 10,6 m).
Onzichtbare elektrificatie
De elektrische versie maakte al vanaf het begin van het ontwerpstadium deel uit van de plannen, dankzij de flexibiliteit van het zogenaamde SmartCar-platform, en verschilt dus amper van de benzineversie die we eerder konden testen. Deze ë-C3 heeft dus dezelfde nieuwe, verfrissende designtaal van zijn brandstofbroer. Maar ook de praktische eigenschappen blijven overeind dankzij de perfect geïntegreerde elektrische componenten. Het meest opvallende verschil? Het batterijpakket, dat in de koetswerkbodem zit geïnstalleerd, vermindert de bodemvrijheid van de elektrische C3 met een dikke 3 cm ten opzichte van de C3 op benzine. Die laatste staat dus bijna 20 cm boven de grond (19,7 cm)!
Basic basis
Hoewel de Citroën ë-C3 een knap snoetje heeft, mogen we niet vergeten dat dit SmartCar-platform in eerste instantie werd ontworpen voor opkomende markten. Het is in feite een ‘low-cost’-versie van het CMP-platform dat onder tal van andere compacte Stellantis-modellen zit, zoals de Peugeot e-208 of de Opel Corsa Electric. Deze goedkopere basis voldoet uiteraard wel aan de Europese veiligheidseisen, en stelt de Citroën ë-C3 (en zijn Italiaanse neef, de Fiat Grande Panda-e) in staat om de prijzen te drukken. En in tegenstelling tot zijn grote rivaal, de in China geproduceerde Dacia Spring, rolt de Citroën wel gewoon in Europa van de band.



Gebruiksgemak - Citroën C3
5 zitplaatsen…
Ondanks zijn compacte formaat biedt de ë-C3 een knappe binnenruimte. Als kers op de taart kan je, in geval van nood, 5 passagiers meenemen, in tegenstelling tot de Chinese BYD Dolphin Surf of de Koreaanse Hyundai Inster, die allebei maar vier gordels tellen. Dat kan handig zijn, al is het natuurlijk aangenamer om met maximaal vier personen te reizen. In deze configuratie genieten alle inzittenden van voldoende zitruimte en van een natuurlijke zitpositie. De vloer is namelijk niet te hoog, zoals bij sommige elektrische concurrenten, waarin je bij wijze van spreken met je knieën tegen je kin zit.
… en 310 liter aan kofferruimte
De Citroën ë-C3 blijft ook praktisch als we de koffer opendoen. Toch wat het laadvolume betreft, want je krijgt 310 liter ter beschikking. Dat is niet slecht voor een autootje van slechts 4 meter lang. De toegang tot de koffer is echter iets minder handig door de hoge tildrempel. En ook de modulariteit is vrij basic. Zeker als je voor de kale instapversie You kiest, die zelfs geen in delen neerklapbare achterbank heeft. Je kiest dus beter voor de ë-C3 Plus, die een praktischere 40/60-verdeling biedt. Maar in alle gevallen is er geen dubbele bodem en dus geen vlakke laadvloer met de achterbank neergeklapt. Ook naar een frunk om je laadkabels in op te bergen, is het tevergeefs zoeken.
Sober interieur
In het interieur heerst er een vrij sobere sfeer, en ook de afwerking is vrij basic. De ë-C3 zit daarmee tussen de ‘low-cost’ Dacia Spring en de veel chiquere Renault 5 E-Tech in. Dat past wel bij de prijs-kwaliteit-positionering die de Franse hatchback nastreeft. En natuurlijk heeft Citroën er zijn originele saus over gegoten om de harde plastics iets beter te laten smaken. Er is een ovalen stuurwiel, grote opbergvakken, kleurrijke stukken textiel, labels met leuke boodschapjes (”have fun”, “be happy”, enz.), en dan is er nog het zogenaamde “head-up display” dat de klassieke tellers vervangt. Het is in feite een glanzend zwarte strook onder de voorruit waar alle voertuiginformatie op wordt geprojecteerd. Maar de instrumenten zijn niet compleet (er is bijvoorbeeld geen gemiddeld verbruik) en de mogelijkheden van het centrale infotainmentsysteem zijn ook vrij beperkt.
Smartphone als infotainment of apart aanraakscherm
Zeker als je voor de kale instapversie You hebt gekozen. Deze versie heeft namelijk helemaal geen apart infotainmentscherm, maar een dockingstation voor je smartphone en een speciale app om met de auto te verbinden. Interessant voor wie absoluut op zoek is naar een zo laag mogelijke prijs. De beter uitgeruste versies, zoals ons testmodel Max, krijgen wel een centraal aanraakscherm van 10,25 inch met een ingebouwde navigatie en de mogelijkheid om te verbinden met Apple CarPlay en Android Auto. Met de Connect Plus-optie krijg je ook de e-Routes-applicatie waarmee je tijdens lange ritten de laadstops kan inplannen; en de e-Remote-functie, waarmee je het interieur kan voorverwarmen of het opladen vanop afstand kan programmeren. Je kan ook kiezen voor een achteruitrijcamera, waarmee manoeuvreren met deze compacte auto echt kinderspel wordt.
Irritante piepjes, maar…
Nog een pluspunt: er zijn weer fysieke knoppen om de airco te bedienen. En zelfs een sneltoets links van het stuur om de snelheidswaarschuwing uit te schakelen. Dat is heel goed nieuws, want Citroën heeft de neiging om voor bijzonder irritante piepjes te kiezen voor zijn waarschuwingsgeluiden. De ergerlijke (en onbetrouwbare) snelheidswaarschuwing schakel je dus best uit. Maar aan het irritante bliep-bliep-geluid van de richtingaanwijzers valt niet te ontsnappen.




Rijervaring - Citroën C3
Echt comfortabel
Zoals het een Citroën betaamt, maakt de ë-C3 er een erezaak van om zijn rijcomfort te verzorgen. En dat is over het algemeen gelukt, al kunnen we toch voelen dat de goedkopere positionering van het model voorkomt dat hij hetzelfde niveau haalt als zijn grote broers. Je krijgt wel de Advanced Comfort-zetels met een zachte vulling (en een iets te korte zitting), en vooral de schokdempers met dubbele progressieve hydraulische bumpstops. Die zijn zelfs standaard op alle versies. Hoewel dit ten koste gaat van de dynamiek, met duidelijk merkbare koetswerkbewegingen, is het rijgedrag van de Citroën ë-C3 echt aangenaam. Met de stille elektromotor is het zeer comfortabel rijden in en rond de stad. Maar de eerder matige geluidsisolatie voor windgeruis maakt het rijden op de snelweg minder aangenaam.
Wat is de reële actieradius van de elektrische Citroën ë-C3?
Honderden kilometers afleggen op de snelweg is sowieso niet het sterkste punt van de Citroën ë-C3. Zijn bescheiden batterij (44 kWh bruto, 42 kWh netto) en een verbruik van meer dan 20 kWh/100 km op de snelweg geven hem nog geen 200 km aan reële actieradius bij hoge snelheden. En met een theoretische laadsnelheid van 100 kW moet je zelfs in het beste geval minstens 30 minuten wachten om tot 80% bij te laden. Wat dus maar genoeg is voor zo’n 150 km extra. Bovendien kan de begrensde topsnelheid van 135 km/u voor problemen zorgen als je snel wil inhalen, zeker in buurlanden met een snelheidslimiet van 130 per uur. Toch als je geen kilometerslange inhaalactie wil ondernemen.
Prestaties volstaan wel
Hoewel de ë-C3 dus niet het ideale strijdwapen is om mee op vakantie te gaan naar het andere eind van Europa, is hij wel zeer geschikt voor dagelijks gebruik. Zijn elektromotor van 113 pk (83 kW) is vlot genoeg om mee te komen met het verkeer (0 tot 100 km/u in 11 seconden). Het reële verbruik in stadsverkeer is ook veel lager. Bij lagere snelheden kom je in de buurt van de 320 km die de LFP-batterij (lithium-ijzerfosfaat) belooft volgens de WLTP-cyclus. Of toch zeker meer dan 250 km voor je weer moet opladen. Op wisselstroom is de Citroën ë-C3 standaard echter beperkt tot éénfasige stroom (7,4 kW). Daarmee duurt het een hele nacht om de batterij volledig op te laden. Als optie kan je echter kiezen voor een driefasige boordlader van 11 kW, waarmee het nog maar 4 uur duurt om de batterij tot 100% op te laden.



Budget - Citroën C3
Hoeveel kost de elektrische Citroën ë-C3?
Citroën belooft dat er een ë-C3 komt voor minder dan 20.000 euro. Maar daarop is het nog even wachten. Bovendien moet je dan genoegen nemen met een nog kleinere batterij, die slechts 200 km aan WLTP-autonomie belooft. Deze toekomstige ë-C3 met een vanafprijs wordt later in 2025 gelanceerd.
In afwachting daarvan is de ë-C3 met 320 km WLTP-autonomie al vrij concurrentieel geprijsd. Er worden drie uitvoeringen aangeboden: You, Plus en Max. De prijzen liggen respectievelijk op 23.310 euro, 25.510 euro en 27.810 euro. Voor professionals biedt Citroën ook een Business-versie aan voor 26.210 euro.
Welke Citroën ë-C3 moet je kiezen?
Binnen de markt voor elektrische wagens zijn dit scherpe prijzen, vooral omdat de uitrusting vrij compleet is vanaf de middelste Plus-versie. Als je daar nog een driefasige boordlader en een metaalkleur aan toevoegt, kom je aan een totaalprijs van 26.860 euro voor een correct uitgeruste Citroën ë-C3. Een prijs die vergelijkbaar is met die van de compactere BYD Dolphin Surf en Hyundai Inster, die maar vier zitplaatsen bieden. De voornaamste elektrische concurrent voor de Citroën ë-C3 is echter zijn Italiaanse neef, de Fiat Grande Panda-e. Maar het zal vooral de klassieke C3 met benzinemotor zijn die particulieren zal lokken. Met dezelfde metallic lak en Plus-uitvoering kost de ‘gewone’ Citroën C3 maar 18.510 euro. En deze versie is perfect geschikt om mee op vakantie te gaan. Wie gaat er 8.000 euro meer betalen voor een minder veelzijdige auto?
Verdict - Citroën C3
De Citroën ë-C3 biedt een interessant totaalpakket. Zijn verhouding tussen zijn formaat, zitruimte en koffer is ideaal ten opzichte van de minder veelzijdige elektrische stadswagens in dezelfde prijsklasse. Maar de benzineversie blijft veel goedkoper én is een stuk praktischer voor lange afstanden.