Citroën zet anno 2025 niet enkel in op (zeer) betaalbare modellen, zoals de nieuwe C3 en elektrische ë-C3, maar ook op maximaal comfort. Bij de facelift van de C4 werd er dan ook niet enkel rekening gehouden met het design, maar ook met het welzijn aan boord. En ook het motorengamma werd uitgebreid met twee nieuwe hybride opties, die we ook al kennen uit de rest van het Stellantis-gamma. Genoeg om deze compacte middenklasser competitief te houden?
Design - Citroën C4
Het uiterlijk van de Citroën C4 is nog steeds erg uitgesproken, maar het Franse merk heeft de plooien wel een beetje gladgestreken met deze facelift. In plaats van de X-vormige neus zijn de dagrijverlichting en de voorbumper nu wat horizontaler gemaakt, wat de hatchback een meer moderne uitstraling geeft. We zien ook het nieuwe logo van Citroën, dat verwijst naar het verleden, maar dan wel in een modern jasje.
Ook achteraan is de X verdwenen, net als het merk logo. In de plaats vinden we nieuwe lichtblokken die zich iets verder naar het midden toe uitstrekken. Centraal staat de merknaam voluit gespeld, zoals de mode is tegenwoordig. De bumper blijft wel grotendeels gelijk. Tenslotte zijn er twee nieuwe koetswerkkleuren te krijgen: Manhattangroen en Mercurygrijs.
Hatchback of berline?
Ondanks de subtiele verschillen blijft de Citroën C4 wel opvallen in het straatbeeld. Hij staat iets hoger op zijn pootjes dan de gemiddelde hatchback, maar het is vooral zijn aflopende daklijn die hem onderscheidt. Met een lengte van 4,35 m is hij iets langer dan pakweg een Volkswagen Golf. Wil je nog meer ruimte, dan is er ook de Citroën C4 X. Die is 23 cm langer en heeft de vorm van een sedan, wat een diepere kofferruimte oplevert. Maar het nadeel is dat deze versie maar een kleine kofferklep heeft, tegenover de grote achterklep van de ‘klassieke’ C4.
Eerder klassiek interieur
Het interieur van de Citroën C4 werd ook lichtjes vernieuwd voor de facelift. De Advanced Comfort-zetels werden bijvoorbeeld hertekend en voorzien van extra schuim, wat nog meer comfort moet opleveren. De beter uitgeruste versies krijgen bovendien een nieuw digitaal instrumentenpaneel van 7 inch. En natuurlijk werd ook het logo op het stuurwiel vervangen door het nieuwe exemplaar. Maar verder blijven de verschillen erg subtiel, of zelfs onbestaande. De materialen zijn niet altijd even ‘premium’, maar over het algemeen ziet het interieur van de C4 er wel verzorgd uit. Er zijn ook geen rammeltjes of kraakjes te horen tijdens het rijden.



Gebruiksgemak - Citroën C4
Geen uitgebreid infotainment, maar wel gemakkelijk in gebruik
Een nieuw modeljaar betekent wel een update voor het infotainmentsysteem, dat nog steeds op een aanraakscherm van 10 inch draait. Het systeem is redelijk logisch opgebouwd, met instelbare widgets en startschermen. En als je (draadloos) verbindt met Apple CarPlay of Android Auto, krijg je een sneltoets in de linkerbovenhoek van het scherm om in één tik terug te keren naar die interface. Ook handig: de meest irritante rijhulpsystemen kan je uitschakelen door simpelweg de linkse sneltoets onder het scherm ingedrukt te houden.
Citroën vermeldt ook trots dat het nieuwe systeem met ChatGPT-functionaliteit komt, wat de spraakbediening naar een nieuw niveau moet tillen. Maar daar zien we de meerwaarde niet van in, vooral omdat alles binnen handbereik ligt én met echte knoppen bediend kan worden, inclusief de airco. Ook het nieuwe digitale instrumentarium vinden we geen topper: het is wel helder afleesbaar, maar amper personaliseerbaar en het ziet er ook erg ‘basic’ uit. Het head-up display dat erbij wordt geleverd, is wel handig, maar is eveneens niet zo veelzijdig als dat van sommige andere modellen.
Nog zachtere zetels en voldoende ruimte
Qua binnenruimte zit de Citroën C4 wel bij de beste van zijn klas. Vooraan zit je zeer goed, op heerlijk zachte fauteuils (die nog eens 15 mm dikker zijn geworden met de facelift) en met een verschuifbare armsteun. En ook achteraan kan je comfortabel plaatsnemen als volwassene, zelfs achter een lange bestuurder. Het middelste zitje blijft echter een noodoplossing door de armsteun in de rugleuning en de middentunnel tussen je benen. Voor ouders met jonge kinderen zijn er twee Isofix-punten op de achterbank, een extra klikpunt vooraan ontbreekt helaas. De koffer van de Citroën C4 2025 is tenslotte 380 tot 1.250 liter groot - voldoende, zonder echt uit te blinken.



Rijervaring - Citroën C4
Benzine, hybride of elektrisch
Het motorengamma van de Citroën C4 2025 bestaat uit één klassieke benzinemotor (1.2 PureTech van 130 pk), twee mildhybride benzinemotoren (Hybrid 110 of 145 pk) en twee elektrische aandrijflijnen (ë-C4 136 pk of 156 pk). Een automatische versnellingsbak is tegenwoordig standaard, zelfs op de goedkoopste benzineversie. Een dieselmotor kan je dus niet meer krijgen, en ook een manuele versnellingsbak zit niet meer in het gamma van de C4. Zelfs de instapmotor op benzine heeft een automatische transmissie.
Zuinige ë-C4 Extended Range
De elektrische ë-C4 is dus verkrijgbaar in twee uitvoeringen, maar onze tip: ga voor de Extended Range-versie met de grotere batterij (51 kWh netto vs. 45 kWh netto). Die is niet enkel krachtiger, maar ook een stuk zuiniger. Het theoretische rijbereik van 420 km is enkel haalbaar in de zomer en als je nooit op de snelweg rijdt, maar ook in de praktijk kan je gemakkelijk 350 km rijden met de Citroën ë-C4 met 156 pk. Reken op een reëel verbruik van ongeveer 14 kWh/100 km. Je moet ervoor upgraden naar het uitrustingsniveau Plus, maar dat zouden we sowieso aanraden, want dan krijg je ook de Advanced Comfort-zetels en een achteruitrijcamera.
Hybrid goedkoper dan benzine
Kies je voor de Citroën C4 op benzine, dan is de Hybrid 110-motor de goedkoopste versie die je kan krijgen in de basisuitvoering You. Ook hier moet je upgraden naar de Plus om te kunnen kiezen voor de ‘klassieke’ benzinemotor met 130 pk, of de hybride motor met 145 pk. De Hybrid 145 is wat duurder, maar verbruikt wel minder (5 tot 5,5 l/100 km in de praktijk). Bovendien krijg je het extra comfort van de geëlektrificeerde aandrijflijn, die vooral in de stad regelmatig in alle stilte kan rijden, wat het comfortgevoel versterkt.
Advanced Comfort is niet gelogen
En over het comfort gesproken: dat is natuurlijk het sterke punt van de Citroën C4 2025. Zijn Advanced Comfort-ophanging met progressieve hydraulische bumpstops filtert zonder moeite de grootste bulten en kuilen weg. Het veercomfort is nog net niet op het niveau van een auto met luchtvering, maar het scheelt niet veel. De keerzijde van die medaille is dat de C4 ook wel wat overhelt in de bochten, maar op een bepaald moment gaat hij steviger op zijn steunen gaan en kan je toch nog behoorlijk vlot door de bocht.
Ook aan boord is het gevoel van welbehagen groot. Zeker voor dit segment. De Advanced Comfort-zetels (die dus pas vanaf de Plus worden gemonteerd) zitten heerlijk zacht en ook de geluidsisolatie is dik in orde. Op de snelweg is het aangenaam cruisen, maar ook in de stad zijn de zachte vering en de kleine draaicirkel echte pluspunten. Zijn er dan geen nadelen? Jawel, het stuur is niet erg direct en is wel heel bekrachtigd. Je krijgt dus geen zin om een bochtig binnenweggetje aan te vallen met het mes tussen de tanden. Maar voor dagelijks verkeer is het hoge comfortniveau natuurlijk belangrijker.



Budget - Citroën C4
Hoeveel kost de Citroën (ë-)C4 2025 in België?
Ook met zijn geëlektrificeerde aandrijflijnen is de Citroën C4 2025 relatief scherp geprijsd. De C4 op benzine is er vanaf 25.950 euro in België (Hybrid 110 You), de Citroën ë-C4 kost minstens 33.500 euro. Maar voor de krachtigere versies moet je wat bijleggen: de Citroën C4 Hybrid 145 is er pas vanaf 28.000 euro (in de Plus-uitvoering), de ë-C4 Extended Range kost minstens 36.000 euro. De elektrische versie heeft als voordeel dat de gebruikskosten erg meevallen dankzij het lage verbruik. Zelfs als je publiek moet laden, ben je per kilometer nog steeds goedkoper uit dan op benzine.
Verdict - Citroën C4
Zijn design is alles behalve anoniem, maar verder is de Citroën C4 wat een grijze muis in het C-segment anno 2025, zeker nu klanten vooral voor SUV’s kiezen. Toch is dit een compacte middenklasser die je zou moeten overwegen. Niet voor zijn rijplezier of technologie, maar wel voor zijn hoogstaand comfort en ruim interieur. En dat aan een relatief scherpe prijs - zeker als je vergelijkt met wat bijvoorbeeld een VW Golf tegenwoordig kost.