Zijn sterke punten:
1. De prijs van de Dacia Bigster is fenomenaal voor zijn segment!
De Bigster meet 4,57 meter in lengte, 23 cm meer dan de Duster. Qua afmetingen plaatst dit de Dacia Bigster op het niveau van de Ford Kuga, Hyundai Tucson, Peugeot 3008, Renault Austral of Volkswagen Tiguan. Maar qua prijs blaast Dacia zijn concurrenten helemaal weg, aangezien hij gemiddeld zo’n 10.000 euro minder kost! De Bigster begint namelijk bij 23.990 euro voor de 140 pk benzine mild hybrid met handgeschakelde versnellingsbak en bij 28.990 euro voor de 155 pk full hybrid met automatische transmissie. Dit alles met een behoorlijke standaarduitrusting. Vergeleken met de Duster kost de Bigster ongeveer 3.000 euro meer met een vergelijkbare motor, maar hij biedt aanzienlijk meer kofferruimte.

2. Een Dacia met koffer
Op de achterbank biedt de Bigster meer beenruimte dan de Duster, dankzij een verlengde wielbasis (+4,5 cm). Maar het is vooral dankzij zijn kofferruimte dat de Bigster zich onderscheidt van zijn kleinere broer. Met de achterbank op zijn plaats varieert het volume van de bagageruimte tussen 612 liter (full hybrid) en 702 liter (1.2 mild hybrid). Dat is ongeveer 100 tot 150 liter meer dan in de Duster. Met neergeklapte achterbank biedt de bagageruimte tussen 1.912 liter (full hybrid) en 2.002 liter (mild hybrid). Let wel: afhankelijk van de versie vermindert het optionele reservewiel het beschikbare volume met 40 liter (mild hybrid 4×4) of 58 liter (mild hybrid voorwielaandrijving en full hybrid).
In alle gevallen bevindt hij zich qua kofferruimte in de bovenste regionen van zijn segment en hij is heel praktisch te laden dankzij zijn rechte vormen. De achterbank is neerklapbaar in 3 delen (40/20/40) vanaf het 2de uitrustingsniveau (Expression) en de laadvloer is mooi vlak. Als kleine luxueuze touch is de Bigster de eerste Dacia die in zijn topversie kan beschikken over een elektrisch bedienbare achterklep!



3. Een zuinige hybride aandrijflijn voor de Dacia Bigster
In vergelijking met de Duster heeft de constructeur de full hybrid-aandrijflijn aanzienlijk herzien, met een grotere, efficiëntere benzinemotor en een grotere batterij. Die laatste maakt het mogelijk om vaker in volledig elektrische modus te rijden, om zo het benzineverbruik laag te houden. En dat blijkt te kloppen in de praktijk: onze test, uitgevoerd op een gevarieerd parcours, resulteerde in een gemiddeld verbruik van slechts 5,0 l/100 km bij normaal rijden, met zelfs een daling tot 4,0 l/100 km op een zeer rustig gereden traject rond de stad. Een uitstekend resultaat voor een SUV van dit kaliber en genoeg om de Dacia Bigster hybrid 155 een actieradius van meer dan 900 km te bezorgen!



Zijn zwakke punten:
1. Zijn interieur is een beetje... saai?
Zoals in alle Dacia's is het niet meteen vrolijkheid troef aan boord van de Bigster... Dit model neemt het dashboard volledig over van de Duster, met donkere en volledig kunststoffen interieuronderdelen - een nogal grauwe en niet bepaald chique sfeer. Het is geen wonder: de lage prijs vertaalt zich in vrij banale materialen en dat is uiteindelijk logisch. Om wat licht aan boord te brengen, raden we het optionele panoramische schuifdak aan, een interessante optie die de Duster niet heeft.

2. Geen 7-zitsoptie voor de Dacia Bigster...
Hoewel de ruimte achteraan royaal is, is het jammer dat de Bigster geen 7-zitsoptie heeft. In een tijd waarin samengestelde gezinnen steeds vaker voorkomen, zou deze uitrusting interessant zijn geweest. Maar de constructeur zegt dat dit te veel invloed zou hebben gehad op de prijs en dat de vraag naar een 7-zitter klein is bij SUV's in het C-segment. Het klopt dat deze optie vrij zeldzaam is in dit segment. En voor grote gezinnen heeft Dacia de Jogger in zijn gamma, een 7-zits MPV die nog democratischer is dan de Bigster.

3. Geen automaat voor de basis benzinemotor
De basisversie op benzine (mild hybrid 140 pk) is alleen beschikbaar met een handgeschakelde versnellingsbak (met 6 versnellingen). Voor een automatische transmissie moet je kiezen voor de full hybrid-versie van 155 pk. Deze koste 3.000 euro extra ten opzichte van de mild hybrid met een vergelijkbaar uitrustingsniveau. Voor deze prijs krijg je dus het comfort van een automaat, maar ook een motor die per 100 kilometer ongeveer een liter benzine minder verbruikt. Volgens ons is het daarom de moeite waard om over te stappen op de full hybrid.