Jean-Francois Christiaens

14 MEI 2019

De allereerste Porsche ooit staat te koop

Het eerste model dat Porsche ooit bouwde? De Type 64, en daar werden er maar drie van gemaakt. Dit exemplaar is het enige dat de Tweede Wereldoorlog overleefde en wordt binnenkort geveild.

De Type 64 werd zelfs gebouwd voor Porsche officieel begon als constructeur. Ferdinand Porsche bedacht de auto eind jaren 30 op basis van de ‘auto voor het volk’, die uiteindelijk de Volkswagen Kever werd. De Type 64 moest oorspronkelijk deelnemen aan de wedstrijd Berlijn-Rome in 1939 om de Duitse industrie in de verf te zetten. De race ging uiteindelijk niet door, om redenen die we allemaal kennen. De zoon van Ferdinand, Ferry Porsche, gebruikte de ervaring wel om eind jaren 40 de eerste ‘echte’ Porsche in de geschiedenis te bedenken: de 356, die in 2018 70 kaarsjes uitblies.

Laatste exemplaar

Van de Type 64 werden er dus maar drie exemplaren gebouwd. RM Sotheby’s veilt in augustus het enige dat de Tweede Wereldoorlog overleefde. Op de veiling in het Amerikaanse Monterey levert dat allicht een recordprijs op. Benieuwd of deze zeldzame Porsche in dit lijstje kan…

Advertentie
Advertentie
Advertentie