De SUV Ford Puma kennen we sinds eind 2019. En vorig jaar kreeg het model een facelift. Wat brengt de Puma 2024? Zeer subtiele uiterlijke wijzigingen, maar vooral een compleet nieuw dashboard met een groter centraal scherm (12 duim) en een volledig vernieuwd infotainmentsysteem (SYNC 4). Onder de motorkap vinden we voortaan enkel nog benzinemotoren met hybride ondersteuning.
Wat is een benzine/elektrische microhybride (MHEV) aandrijving?
Naast de nieuwe volledig elektrische Gen-E wordt de gefacelifte Ford Puma enkel nog aangeboden als mildhybride benzine. Deze milde hybridisatie (MHEV, mild-hybrid electric vehicle) gebruikt een startmotor-generator met boostfunctie, aangedreven door een 48 volt-elektrisch systeem. Concreet: de starter-generator (die de functies van starter en alternator combineert) is via een riem verbonden aan de verbrandingsmotor en gekoppeld aan een kleine batterij. De energie die vrijkomt bij remmen of vertragen wordt omgezet in elektriciteit, opgeslagen in de batterij, en gebruikt om de benzinemotor te ondersteunen tijdens acceleraties. Dit verlaagt het verbruik. De kleine elektromotor dient hier enkel als ondersteuning en kan het voertuig nooit zelfstandig elektrisch aandrijven, zelfs niet bij lage snelheden of manoeuvres.

Welk verbruik kondigt Ford aan voor de Puma?
De Ford Puma mHEV combineert de driecilinder 1.0 turbo EcoBoost-benzinemotor (beschikbaar in 125, 155 of 160 pk) met een elektromotor van 16 pk, gevoed door een 48V-batterij van ongeveer 0,38 kWh bruto, geplaatst onder de bestuurdersstoel.
Voor de instapversie mHEV 125 pk met manuele versnellingsbak geeft de constructeur een officieel verbruik op tussen 5,4 en 5,5 l/100 km, afhankelijk van het uitrustingsniveau en de opties. Met de automatische versnellingsbak (een 7-traps gerobotiseerde dubbele koppeling) stijgt het verbruik met 0,3 l/100 km tot tussen 5,7 en 5,8 l/100 km. De 1.0 EcoBoost mHEV 155 pk (enkel automaat) verbruikt niet meer dan de 125 pk versie. Voor de topversie ST 1.0 EcoBoost mHEV 160 pk vermeldt Ford een gemiddeld verbruik van 6,0 l/100 km.


Wat is het werkelijke verbruik van de hybride Puma?
Voor deze test beschikten wij over een 1.0 EcoBoost mHEV 125 pk met 7-traps automaat, in de basisuitvoering Titanium. De wagen weegt 1.433 kilo en stond op standaard zomerbanden: Continental EcoContact 6 in maat 215/55 R17. De basisprijs bedraagt 25.457 euro tegenover 26.347 euro voor dezelfde motorisatie in de sportievere Puma ST-Line (zie foto's).
We splitsten onze test in verschillende trajecten, beginnend met een "eco"-ronde aan een zeer rustige rijstijl op stads- en buitenwegen. In deze omstandigheden schakelde de automaat soepel rond 2.000 à 2.100 t/min, en het boordcomputer gaf een verbruik aan van 4,7 l/100 km — beduidend lager dan het officiële gemiddelde.
Vervolgens gingen we de snelweg op. Bij een constante snelheid van 120 km/h in 7e versnelling draait de motor aan 2.500 t/min, met een gemeten verbruik van ongeveer 5,5 l/100 km. Hiermee zou de Puma een maximaal rijbereik van 760 kilometer kunnen halen (tankinhoud: 42 liter). Op dit vlak doen de elektrische concurrenten binnen dit segment het veel minder goed...
Na de snelweg trokken we naar de bochtige wegen in het zuiden van het land. Daar waarderen we onmiddellijk de soepelheid van de motor en de versnellingsbak. De kleine driecilinder verrast met zijn levendigheid en hernemingen. Zijn standaardkoppel van 170 Nm wordt tijdelijk opgekrikt naar 210 Nm dankzij de overboost van de turbo en het elektrische boost-effect. In de bochten tonen de uitstekende rij-eigenschappen van deze Ford zich duidelijk. In deze dynamische rijstijl steeg het verbruik naar tussen de 8 en 9 l/100 km.

Is de Ford Puma een goede auto?
Alles bij elkaar, over alle trajecttypes heen, sloten we onze testweek af met een gemiddeld verbruik van 5,5 l/100 km — iets minder dan het officiële gemiddelde dat Ford opgeeft! Al moet worden gezegd dat we meestal rustig reden. In elk geval zijn de opgegeven verbruikswaarden realistisch en blijkt deze kleine microhybride SUV bijzonder zuinig. En dat terwijl hij nooit volledig elektrisch kan rijden. Gecombineerd met andere sterke punten zoals zijn dynamische rijplezier, ruime koffer en moderne infotainmentsysteem, kunnen we besluiten dat de Ford Puma een zeer interessante compacte SUV is om te overwegen.